Dzień dobry 🙂
Przedstawiam dziś przepis na chleb, który podałam podczas moich grudniowych urodzin gościom. Byli bardzo zaskoczenie, że sama piekę chleb i na szczęście bardzo im smakował. Jeśli i Wy chcecie poznać jego smak to serdecznie zapraszam na przepis a potem do piekarników 🤗 udanego weekendu 🙂
650 g mąki typ 650
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
Ok. 750 ml wody
2 opakowania drożdży instant
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
90 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
Dynię i słonecznik zalać przegotowaną wodą i zostawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie.
Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, sól oraz cukier. Dokładnie wymieszać.
Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy zbije się mniej więcej w kulę dodać nasiona i wyrabiać około 5 minut.
Keksówkę i tortowice o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć luźno folią i wstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem aby nabrało temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 190 st bez termoobiegu i piec chleb około godzinę. Wyjąć, ostudzić. Uwolnić z formy i ostudzić zupełnie. Smacznego .
Apetyczny, ja raz piekłam chleb i tyle m9jej kariery,pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMnie to bardzo wciągnęło i jednocześnie odpręża 🤗
UsuńOh, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘
UsuńAle piękny chlebuś! Właśnie taki z mąką żytnia razową lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńBardziej treściwy jest, bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷
UsuńDomowe chlebki są przepyszne. Ten wygląda i na pewno smakuje pyszne.
OdpowiedzUsuńZgadzam się domowe najlepsze 🙂
UsuńMojemu mężowi taki chlebek na pewno by smakował.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńThank you for sharing this delicious recipe for wheat and rye bread with grains! It sounds like the perfect treat to enjoy, especially when served fresh from the oven. 🍞🌾
OdpowiedzUsuńI shared an inspiring post, I invite you to read: [https://www.melodyjacob.com/2024/03/my-womens-day-hero-is-my-mom-what-to-wear-on-womens-day.html]
Thank You 🙂
UsuńZ pewnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńMąkę pszenną wyeliminowałam ze swojej diety, ale chlebek wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa nie umiem wyeliminować chlebka dlatego eksperymentuję z mąkami.
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Piekę chleb od kilkunastu lat. Na zakwasie, na drożdżach i z mąk wielorakich, kupowanych w Młynie Skokowa online, ale takiej wygodnej wersji nie znałam. W poniedziałek ruszam do piekarnika, a Tobie dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło i mam nadzieję że będzie smakować 🙂
UsuńChlebek wyszedł Ci idealny i na pewno też tak smakował :D
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję Iwonko 🩷
UsuńTo wspaniałe, że podczas swoich urodzin postanowiłaś zaskoczyć gości własnoręcznie upieczonym chlebem, co z pewnością dodaje tej okazji wyjątkowego uroku. Zaproszenie innych do wypróbowania tego przepisu sprawia, że dzielisz się nie tylko smakiem chleba, ale także radością z pieczenia i delektowania się nim w gronie przyjaciół :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, lubię sprawiać że moim bliskim i znajomym smakuje, zawsze mnie to bardzo cieszy 🤗
UsuńChlebek prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 😘
UsuńCiekawe czy i mi by wyszedł. Wygląda apetycznie i jaki zdrowy - żytni!
OdpowiedzUsuńZ pewnością by wyszedł, zdolniacha jesteś 😘🩷
UsuńKażdy domowy chlebek uwielbiam za zapach,który rozchodzi się po całym domu,za chrupiącą skórkę, za niepowtarzalny smak:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, uważam że powinny być takie perfumy dla domu, o zapachu pieczywa 😀
UsuńJestem za😀
UsuńUwielbiam domowe pieczywo 🙂 Twój chlebek wygląda idealnie 😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, bo to przecież Ty jesteś mistrzynią chleba!
UsuńPiekę chleby także i na ten mam ochotę🍞
OdpowiedzUsuńSmacznego wypada życzyć😊