Dzień dobry 🙂
I przed nami kolejna niedziela. U mnie zawsze,a właściwie prawie zawsze musi być jakiś domowy deser. Czas,w którym obecnie się obracam, sprawia że te wszystkie domowe słodycze muszą być w odchudzonej wersji. I nawet cieszy mnie ten stan, bo muszę być jeszcze bardziej kreatywna. Póki co się udaje, byle tak dalej 🙂
Teraz słowo wyjaśnia odnoście tej wegańskiej śnieżki. Pewnie ktoś się popuka w głowę, jaka durna ta baba, cały deser mleczny a tu nagle wyskakuje z wegańską śnieżka...a no tak... ostatnio w sklepie rzuciła mi się taka niepozorna paczuszka z tym produktem. To co mnie zachęciło do jej kupna to fakt, że efekt końcowy jest mało kaloryczny. Nie ma co się oszukiwać, że to idealny zamiennik bitej śmietany, ale jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma 😁 muszę przyznać że szybko się rozpływa, widać to już na zdjęciach,a nałożyłam ją dosłownie przed wykonaniem zdjęć. Następnym razem spróbuję ją wymieszać z zagęstnikiem do bitej śmietany i zobaczymy co z tego wyjdzie 🤔
Serdecznie zapraszam na przepis i udanej niedzieli 😘 😘 😘
Jogurtowe czapeczki:
150 g skyru naturalnego
150 g jogurtu wiśniowego 0%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki borówek
Masa serowa:
250 g sera białego chudego
150 g skyru naturalnego
3 brzoskwinie ciasteczkowe
2,5 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki erytrolu zmielonego na puder
Dodatkowo:
Śnieżka wegańska
Owoce do dekoracji
Jogurtowe czapeczki:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do miski przełożyć skyr, jogurt, wymieszać. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia składników.
Do silikonowej formy w kształcie półkul wlać masę nabiałową. Dać po 2-3 kulki borówki, wstawić do lodówki do stężenia.
* W przypadku braku takiej formy, masę jogurtową przelać do silikonowej foremki na muffiny, wlać tylko do połowy foremki.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do wysokiego dzbanka ( łatwiej będzie nalewać masę serową do ringów) przełożyć ser,skyr,mleko oraz sok z cytryny. Dodać erytrol oraz pokrojoną brzoskwinię ( można obrać,ja tego nie robiłam). Dokładnie zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
Wykonanie:
Dno płaskiej formy wyłożyć folią spożywczą, ustawić ringi o średnicy 8-9 cm. Można wyłożyć je folią rantową. Ostrożnie wlać masę serową. Wstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie wyjąć czapeczki z foremek. Ułożyć je na wierzchu serniczków , wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Gdy sernik stężeje, uwolnić z ringów. Udekorować śnieżnką wegańską i owocami.
Smacznego.