Witajcie:)
Przed nami weekend. I to taki romantyczny. Co prawda my z mężem nie świętujemy tego dnia, Walentynki mam cały rok. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić tematyczne ciasto. Bardzo lubię te wszystkie ciastka i deserki w kształcie serca. Mam dwie foremki i kilka wykrawaczy w tym kształcie, ale szczerze mówiąc wyciągam je właśnie tylko na walentynki.....chyba pora to zmienić...ale do rzeczy. Zapraszam Was na torcik na bazie ciasta z ciecierzycy, z kremem z mleczka kokosowego. Torcik jest niskotłuszczowo i bez cukru, a wygląda jak rasowy tort na bogato.
Kaloryczność tortu to 141 kcal w 100 g. Kaloryczność obliczyłam bez dodatku ozdoby z czekolady. Oddałam ją mężowi po zrobieniu zdjęcia i delektowałam się ciastem bez dodatkowych kalorii. Ale z drugiej strony ta odrobina czekolady w porcji ciasta nas nie zabije...serdecznie polecam.
Życzę Wam weekendu pełnego miłości i ciepła i towarzystwa ukochanej osoby. U mnie weekend będzie stał pod znakiem urodzin mojej starszej córci, jej tortu i imprezki;). Udanego weekendu, odezwę się w poniedziałek.
Ciasto:
1 puszka ciecierzycy
1 jajko rozm. L
30 g mąki orkiszowej jasnej
30 g kakao
20 g oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skórki z pomarańczy
120 ml mleka 1,5%
90 g erytrolu
Żelką truskawkowa:
200 g mrożonych truskawek
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody
Krem kokosowy:
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka erytrolu
dodatkowo:
30 g gorzkiej czekolady
Ciasto:
Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.Ciecierzycę odsączyć na sicie, opłukać pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie 5 minut. Następnie przełożyć do pojemnika blendera, dodać mleko. Wstępnie zmiksować. Białko oddzielić od żółtka. Do ciecierzycy dodać żółtko, olej kokosowy i erytrol. Zmiksować na gładko. Przelać zawartość do miski. W małej miseczce wymieszać mąkę, kakao oraz proszek i cynamon. Następnie przesiać do zmiksowanej ciecierzycy. Wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ostrożnie do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do silikonowej formy w kształcie serca. Jeśli nie posiadacie takiej formy może być zwykła tortownica i później trzeba będzie wyciąć kształt serca. Piekarnik rozgrzać do 180 i piec ciasto około 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Żelka:
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Truskawki przełożyć do rondelka. Dodać wodę i erytrol. Zagotować, a następnie dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dno płaskiego naczynia wyłożyć folią spożywczą i wylać mus truskawkowy. Zostawić do stężenia. Następnie uwolnić z formy i wykroić kształt serca.
Krem kokosowy:
Na dobę przed wykonaniem torcika należy puszkę z mleczkiem wstawić do lodówki. Następnie wyjąć z puszki stałą (zastygną) część mleczka, dodać erytrol i ubić jak kremówkę.
Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Na papierze do pieczenia narysować serce takie jakie chcecie. Do woreczka cukierniczego lub strunowego przełożyć czekoladę, zrobić niewielką dziurkę i " rysować " serca. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć ciasto. Zrobić mały kleks kremu kokosowego, lekko go rozsmarować. Ułożyć żelkę i dookoła niej wycisnąć rozetki z kremu kokosowego. Na żelce ułożyć ażurowe serce.