Dzień dobry:)
Jakiś czas temu pokazałam Wam zapiekankę makaronową. I gdy tamtą piekłam wiedziałam, że wkrótce zrobię taką z ziemniaków. I tadam,jest! Rany jaka była smaczna, kilka prostych składników i wyszło fantastycznie. Moja rodzinka, a szczególnie mąż był zachwycony naszym obiadem. Mam jeszcze kilka pomysłów na ziemniakową zapiekankę więc wyglądajcie przepisu, a póki co zapraszam na tą 😀
800 g ziemniaków
130 g pieczarek
1 cebula
180 g szynki wieprzowej gotowanej ( w kawałku)
90 g papryki piqullo
2 łyżki oleju
2 trójkąty serka topionego śmietankowego
2 jajka
125 g sera żółtego
Sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
Ziemniaki wyszorować i przełożyć do garnka. Ugotować do miękkości w mundurkach. Ostudzić i obrać z łupin, pokroić w plastry około 5 mm.
Szynkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać pieczarki. Gdy pieczarki zmniejszą objętość dodać szynkę. Smażyć całość około 5 minut dodać pokrojoną paprykę ze słoika i 2 łyżki jej zalewy. Dusić, aż plyn odparuje. Doprawić solą i pieprz do smaku, zdjąć z ognia i ostudzić.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Serek topiony zmiksować z jajkami i przyprawą do ziemniaków w blenderze z ostrzami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dno formy ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, jeden obok drugiego. Nałożyć połowę farszu z patelni i polać 1/3 zawartości blendera. Posypać 1/3 sera żółtego.
Kolejna warstwa ziemniaków, potem farszu i znów mieszanka sera z jajkami i ser żółty. Dwie ostatnie warstwy to ziemniaki i ser żółty.
Zapiekać w 180 st około 20-22 minuty, smacznego.