Dzień dobry 🙂
Dziewiętnaście lat temu złożyliśmy sobie z mężem przysięgę,tak więc dziś rocznica ślubu 🌹 i kiedy zleciało te 19 lat?
Z okazji naszej rocznicy, ale także tego że w niedzielę były Dzień Ojca i nasza Bella miała 2 urodziny 😋 przygotowałam z tej okazji roladę biszkoptową. " Normalnie" pewnie przygotowałabym tort, który w 3/4 sama bym zjadła...Starsza córka i mąż bardzo lubią roladę więc stwierdziłam że to lepszy pomysł. Abym ja też mogła mały plater zjeść, trochę ją odchudziła. Zrobiłam na mące orkiszowej i ziemniaczanej,a część cukru zastąpiłam erytrolem. Niestety musi być taka kombinacja, ponieważ biszkopt na roladę biszkoptową na samym erytrolu się łamie i nie da się go zwinąć. Już to przerobiłam. Biszkopt do tortu spokojnie można zrobić na samym erytrolu, ale do rolady niestety nie, to taka mała wskazówka.
Serdecznie zapraszam na ciasto i przepis 🙂 🏵️ 🌷
Biszkopt:
5 łyżek mąki orkiszowej jasnej - u mnie dokładnie 107 g
4 łyżki mąki ziemniaczanej - 84 g
20 g kakao
5 jajek rozm. L
6 łyżek cukru -125 g
4 łyżki erytrolu -80 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kakaowy:
400 g śmietany kremówki 30%
20 g kakao
2 śmietan fix
2 łyżki erytrolu zmielonego na puder
125 g malin
200 g borówek
100 g czereśni
Biszkopt:
Do miseczki przełożyć cukier i erytrol, wymieszać. Następnie zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok.
W drugiej miseczce wymieszać obie mąki,kakao i proszek do pieczenia. Także odstawić na bok.
Białko oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce mieszankę cukrów i ubijać aż się rozpuści. Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 180 st z funkcją termoobiegu. Wstawić blachę do piekarnika i zmienić na tryb góra - dół. Piec 13 minut. Wyjąć i ostrożnie przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Na 8-10 godzin lub noc wcześniej przed przygotowaniem rolady do rondelka przelać śmietanę, dodać kakao i zagotować. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić. Wstawić do lodówki aby masa porządnie się schodziła.
Kolejnego dnia ubić na sztywno wraz z ertytrolem i zagęstnikiem do śmietany.
Roladę biszkoptową rozwinąć, nałożyć krem ( 2 łyżki odłożyć). Rozsmarować i włożyć maliny i borówki. Ściśle zrolować. Wierzch posmarować odłożonym krem i udekorować owocami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.
Użyte przeze mnie składniki pozwoliły na odrobinę obniżenie kalorii. Moja w 100 g ma około 222 kcal. W sieci znalazłam że podobna ma 270 w 100 g.