Dzień dobry 🙂
Sezon na szparagi chyli się ku końcowi, więc jeszcze rzutem na taśmę zapraszam Was na delikatny krem na ich bazie, ziemniakami i jajkiem na twardo. Pracy przy wykonywaniu nie ma dużo, bo składniki wystarczy z grubsza pokroić,bo potem i tak wszystko będzie zmiksowane. Jedynie zalecam obranie szparagów,ja ten temat odpuściłam i ostatecznie zupa trochę mnie kuła mimo zmiksowania 😁
1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
60 g pora
1 mała pietruszka
430 g ziemniaków - waga po obraniu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
1,5 łyżeczki soli
1,5 litra wody
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
8 jajek na twardo
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Ziemniaki i szparagi obrać ( ja nie obrałam i to był błąd).
Pora i pietruszce pokroić w średnią kostkę. Zeszklić w garnku na oleju. Dodać pokrojone na 3-4 części szparagi i szklić kolejne dwie minuty. Dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.
Zalać wodą, dodać listek laurowy oraz sól. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
Zdjąć z ognia, wymówić listki laurowe i zmiksować na gładki krem. Dodać tymianek i wymieszać.
Podawać z dwoma jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Z podanych składników wychodzą 4 solidne porcje zupy,po około 500 g.
Smacznego!
* Kaloryczność samej zupy to 28 kcal w 100 g.
Ciekawa jestem takiego połączenia składników :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczne.
UsuńMyślę, że ten smak mógłby mi się spodobać.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńPysznie to wygląda. Zielono mi! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zielony wygrywa 😉
UsuńTo brzmi bardzoooo pysznie! Krem na bazie szparagów z ziemniakami i jajkiem to idealna propozycja na zakończenie sezonu szparagowego. Tu w Norwegii mamy szparafi caly rok, raz sa lepsze raz sa słabsze ale sa :) Dziękuję za inspirację kulinarną, mogę ja wykorzystywać przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że mogłam coś podpowiedzieć 🥰
UsuńBardzo lubią dania ze szparagami, więc chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
Usuńkocham szparagi!
OdpowiedzUsuńJa je lubię od niedawna 😉
UsuńLubię wszystkie kremowe zupy, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńJa także 😀
UsuńSuper połączenie. Nie wpadłabym na nie xD
OdpowiedzUsuńKorzystaj więc z pomysłu 🙂
UsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńZdrowo i smakowicie - uwielbiam takie zupy!:)
OdpowiedzUsuń😋👌🍵🥄
OdpowiedzUsuńkocham szparagi
OdpowiedzUsuńPyszny był ten krem, taki lekkostrawny wspaniały. Dziękuję za przepis :) :) Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuń