niedziela, 31 października 2021

Babeczki waniliowe z kremem z masłem orzechowym i popcornem

Dzień dobry:)

I ostatni pomysł na słodkości na przyjęcie urodzinowe. Wiadomo, że dzieci przepadają za popcornem. Dlatego postanowiłam urozmaicić nim babeczki. Do tego dodałam krem na bazie kremówki i masła orzechowego, jest znacznie mniej słodki od tego karmelowego ( widziałam kilka takich wersji w sieci). Babeczki zrobiły furorę i to oczywiście największa nagroda. Serdecznie zapraszam na przepis:)






Babeczki:

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 jajka

190 ml jogurtu naturalnego 

100 g masła 

50 g erytrolu 

50 g cukru drobnego 

2 łyżki ekstraktu waniliowego 

Krem z masłem orzechowym:

330 g śmietany 30%

2 łyżki erytrolu 

3 łyżeczki masła orzechowego 

Garść ziaren kukurydzy do uprażenia


Jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Masło roztopić. Zostawić do ostygnięcia. 

Do miski przelać jogurt,dodać jajka i ekstrakt. Roztrzepać. Dodać płynne masło i oba cukry I ponownie dokład wymieszać.  Przesiać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać. Silikonowane foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Krem:

Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić z erytrolem, następnie dodać pierwszą łyżeczkę masła orzechowego ( musi być miękkie) i nadal ubijać.  Gdy śmietana dobrze się połączy z masłem dodać drugą porcję i znów ubić. I potem ostatnią i dokończyć ubijanie. 

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu na każdą babeczkę. 

Kukurydzę przełożyć do pojemnikaz pokrywką, który może być używany w kuchence mikrofalowej i przygotować popcorn.  Wyjąć, lekko posolić i Zostawić do ostygnięcia. Przed podanien babeczek posypać przygotowanym popcornem. Smacznego. 

Z podanych składników wyszło mi 10 babeczek. 






piątek, 29 października 2021

Twarożek ze szpinakiem i rzodkiewką

Witajcie:)

Nie wiem czy mówiłam, ale bardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba. Pasty z twarożku to już absolutny mus 😉 mogę jeść całymi garściami. I tym razem pastę z twarogu, szpinaku i rzodkiewki...mmm...pycha 😀




100 g szpinaku świeżego 

2 ząbki czosnku 

85 g rzodkiewki 

250 g sera białego chudego 

2 gałązki natki 

Sól,p ieprz do smaku 

Oliwa z oliwek 


Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie, 2-3 razy spryskać oliwą i wrzucić czosnek. Dodać szpinak. Smażyć aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć ser i szpinak. Zmiksować.

Rzodkiewkę i natkę drobniutko posiekać, dodać do serka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

Smacznego 

100 g to 63 kcal. 






środa, 27 października 2021

Zupa gulaszowa z indykiem

Dzień dobry:)

Pyszna, rozgrzewająca zupa gulaszowa z indykiem i dynią. Kolory wprost zachęcają do jedzenia. I takie kolorowe danie zawsze poprawia nastrój, zapraszam:)





2 marchewki 

400 g dyni piżmowej 

300 g mięsa z uda indyka

1 papryka czerwona 

1 papryka żółta 

1 mała cukinia 

15 g mąki orkiszowej jasnej 

1 łyżeczka papryki ostrej 

1 łyżeczka papryki słodkiej 

1/2 łyżeczki harrisy mielonej 

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

3 łyżki oleju rzepakowego 

200 ml passaty pomidorowej 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć i osuszyć. Pozbawić błon i większych ścięgien i pokroić mięso w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski. Mąkę wymieszać z przyprawami i mieszankę dodać do mięsa. Wymieszać i zostawić na pół godziny. 

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć je, następnie zdjąć łyżką cedzakową na talerz. 

Do rondla dodać resztę oleju. Wrzucić również pokrojoną marchewkę i dynię. Po 5 minutach dodać cukinię. Papryki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do rondla. Dodać mięso, dodać passatę i szklankę wody i dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. 

Smacznego!

100 g 37 kcal. 







niedziela, 24 października 2021

Babeczki na czekoladowym serku

Witajcie:)

Dzisiaj zapraszam na przepis z gatunku ratujemy produkty 😉kupiłam ostatnio serek do smarowania chleba o smaku czekoladowym. Myślałam,że moim córuś będzie smakowało ale było inaczej...i dlatego, żeby ten produkt się nie zmarnował stworzyłam takie babeczki. I zabieg się udał i dziewczynki zjadły babeczki 🙂




80 g serka kanapkowego czekoladowego

150 g mąki orkiszowej jasnej 

15 kakao 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

50 ml oleju rzepakowego 

100 ml mleka 

35 g erytrolu 

35 g cukru 

Garść kropelek czekoladowych 

Serek i mleko  wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. 

Do serka dodać jajka i wymieszać. Dodać olej oraz mleko i ponownie wymieszać. 

W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Przesiać do mokrych składników, dodać erytrol,cukier i wymieszać. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i krótko wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć zmielonym na puder erytrolem. 






piątek, 22 października 2021

Ciasteczka-literki

Dzień dobry:)

Obiecywałam Wam jakiś czas temu, że podzielę się z Wami przepisem na ciastka literki. Niby nic tego, ale dziewczynki były zachwycone. Każda dostała talerzyk na którym były ciasteczka z imieniem i było WOW i o to mi chodziło 😃




250 g mąki 

150 g masła 

50 g erytrolu 

50 g cukru pudru 

2 żółtka 

3 łyżki śmietany 30%

Odrobina czerwonego barwnika

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Cukier puder do oprószenia


Do miski przesiać mąkę, dodać oba cukry,żółtka o kawałki masła. Dodać odrobinę barwnika i ekstrakt. Posiekać składniki, a gdy zaczną się łączyć ze sobą wyrabiać na gładkie ciasto. W razie konieczności gdy składniki nie będą chciały się lepić, dodać śmietanę i dokończyć wyrabianie ciasta. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie wyjąć część ciasta, rozwałkować i foremkami literkami wycinać kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st 12-13 minut. Wyjąć, ostudzić ioprószyć cukrem pudrem ( tak samo postąpić z resztą ciasta). Smacznego. 






środa, 20 października 2021

Duszone policzki wieprzowe z grzybami

Dzień dobry:)

Macie ochotę na talerz kojącego gulaszu? Jeśli tak to serdecznie zapraszam:) prosty, ale jakże smaczny gulasz na bazie policzków wieprzowych i grzybów. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz korzystałam z tego kawałka mięsa i jestem mile zaskoczona. Mięso smaczne,długo się nie dusi i naprawdę wyszło fajnie. Zapraszam:)



3 kawałki policzków wieprzowych
5 kapeluszy suszonych grzybów 
100 g boczniaków 
1 cebula
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 łyżeczki pieprzu 
2-3 łyżki słodkiej śmietany 
1 łyżka sosu sojowego 
Sól do smaku 
2 łyżki oleju

Grzyby suszone zalać wodą i zostawić na około godzinę. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W miseczce wymieszać mąkę z papryka i pieprzem. Wrzucić mięso i obtoczyć w mieszance. 
W rondlu rozgrzać olej i dodać mięso. Obsmażyć z każdej strony. Gdy to nastąpi dodać cebulę i smażyć całość 2-3 minuty. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów wraz z sosem sojowym. Dusić powoli. Po około 10 minutach dodać pokrojone oba rodzaje grzybów. W razie konieczności dodać wody i dusić dalej. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia I dodać śmietankę. Wymieszać. Smacznego:)





sobota, 16 października 2021

Tort " Biała Królowa"

Dzień dobry:)

W minioną sobotę moja młodsza córcia zaprosiła kilka koleżanek z klasy na imprezkę z okazji swoich 10 urodzin. Mama wspięła się na szczyty swoich możliwości, żeby przygotować godny tort z tej okazji. I chyba się udało, dziewczynki miały bawić się 2 godziny, a były ponad 5 godzin 😉. Oprócz tortu były babeczki i ciasteczka, ale to wkrótce się podzielę z Wami tymi pomysłami. Póki co zapraszam na tortowy przepis.

P.s. jest to 100 przepis na blogu  więc okazja do świętowania podwójna 😀


Biszkopt:

4 jajka 

4 łyżki mąki 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

30 g wiórków kokosowych 

3 łyżki oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa czekoladowa:

600 ml śmietany 30%

200 g białej czekolady

250 g mascarpone 

Dodatkowo:

Sok z 1/2 cytryny

1/2 szklanki wody 

100 g białej czekolady 

1 łyżeczka cukrowych perełek

Tortownica 18 cm


Biszkopt:

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry I ubijać mikserem przez 5 minut, aż jajka zbieleją i nabiorą puszystości. Następnie stale ubijając dodawać po 1 łyżce olej i mieszać. Odstawić mikser. Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmielone w młynku do kawy wiórki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st około 40 minut,do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Uwolnić z tortownicy i przekroić na trzy blaty ( najlepiej kolejnego dnia).

Masa czekoladowa:

Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią, tak aby dodykała płynu i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na pół i jedną z porcji wstawić do lodówki. Drugą połączyć z serkiem mascarpone. 

Składanie :

Z gorącej przegotowanej wody i soku z cytryny zrobić nakropkę. 

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć go płynem. Nałożyć połowę masy czekoladowej ( można przy pomocy rękawa cukierniczego) i ułożyć drugi blat ciasta. Lekko docisnąć i również obficie nasączyć. Dać drugą porcję śmietany. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, który również nasączyć.  Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki. 

Ozdoby:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Na papierze do pieczenia pędzelkiem moczonym w czekoladzie rysować liscie( wypełniająca kontury dosyć obficie). Następnie papierze układać na rolce po ręczniku papierowym i wstawić do lodówki aby zastygło. Gdy to nastąpi na papierze do pieczenia Dać kleks roztopionej czekolady i układać liście tworząc kwiat ( warto przygotować obręcz z folii aluminiowej, aby pomogła utrzymać liście). Znów dać kleks czekolady i wsypać perełki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Dekoracja:

Odłożoną wcześniej czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć wzór dookoła tortu. Wierzch lekko posmarować śmietaną i ułożyć kwiat, wokół niego również zrobić rozetki ze śmietany. Można wstawić tort na 30 minut do lodówki. Smacznego. 








piątek, 15 października 2021

Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem

Dzień dobry:) 

Dawno nie było pierogów...no to proszę bardzo:) pyszne  pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie 🙂 zapraszam 😁




Farsz :

70 g cukinii 

125 g łodygi z brokuła 

90 g marchewki 

Garść szpinaku 

100 g soczewicy czerwonej 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżka oleju rzepakowego 

Ciasto:

250   g mąki orkiszowej jasnej 

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

1 łyżeczki soli 

300 ml gorącej wody 


Farsz:

Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać. 

Ciasto:

Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i  wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia. 

Smacznego. 

38 cm po 35 kcal jeden. 






środa, 13 października 2021

Sałatka imieninowa

Dzień dobry:) 
Też czasem się zastanawiacie się co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Ja czasem mam problem co zrobić sobie do jedzenia i wtedy najlepiej zrobić sałatkę. Dodatek makaronu i kurczaka powoduje, że sałatka jest bardzo sycąca. Zapraszam:)



 

1/3 małej kapusty pekińskiej 

1 szklanka drobnego makaronu( waga suchego produktu)

1 pierś lub noga pieczonego kurczaka 

1/2 czerwonej papryki 

1 mała puszka ciecierzycy 

1/4 pęczka szczypiorku 

1 duży ogórek gruntowy

2 łyżki oliwy 

1 łyżeczka curry 

Sól, pieprz do smaku 

2 łyżki majonezu wegańskiego 


Do osolonej wody, dodać 1/2 łyżeczki curry. Zagotować. Dodać makaron i ugotować do miękkości.  Odcedzić i ostudzić. 

Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić resztę przyprawy curry. Po 30 sekundach dodać mięso. Podsmażać 2 minuty. Zdjąć z patelni i ostudzić. 

Kapustę grubo posiekać. Dodać makaron i mięso. Ciecierzycy odcedzić i również dodać do miski. Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasionka. Pokroić.  Paprykę pokroić w paski,a każdy pasek przekroić na pół. Dodać do miski. Wrzucić posiekany szczypiorem. Doprawić do smaku i dodać majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego. 






poniedziałek, 11 października 2021

Babeczki w trzech smakach

Witajcie:)

I znowu muffinkowy wpis. Tym razem taki kolorowy. Od czasu do czasu użycie barwników nikogo nie zabije 😉a tęczowe muffinki zachwycą każde dziecko. Do tego fajne smaczki do ciasta I macie deser idealny, zapraszam:)



220 g mąki 

70 ml oleju 

2 jajka 

200 ml kefiru 

60 g cukru 

60 g erytrolu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki chipsów kokosowych

1 baton liofilizowany malinowy

Skórka z pomarańczy 

Barwniki spożywcze- opcjonalnie 

Kefir ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie wymieszać go z jajkami, olejem i oba cukrami. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia I przesiać do mokrych składników. Wymieszać. Podzielić ciasto na 3 miseczki. 

Do pierwszej porcji ciasta dodać skórkę otartą z pomarańczy i pomarańczowy barwnik ( barwnik opcjonalnie). Delikatnie wymieszać. 

Chipsy kokosowe rozrobić, najlepiej przy pomocy wałka do ciasta. Dodać do drugiej porcji wraz z żółtym barwnikiem. Wymieszać. 

Baton również rozrobić wałkiem i dodać do ostatniej porcji ciasta z różowym barwnikiem. Wymieszać. 

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i nakładać po porcji ciasta w każdym kolorze, pamiętając aby nie było go za dużo. Piec w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego. 






sobota, 9 października 2021

Skrzydełkach w teryiaki i melasie

Witajcie:) 

Dzisiaj przychodzę do Was z kurczaczkiem. A konkretnie ze skrzydełkami. Mój mąż bardzo lubi skrzydełka, i staram się wymyślać nowe wersje tego dania. Tym razem wybór padł na sos teryiaki i melasę. Obiad w sumie robi się sam i jest pysznie, zapraszam i polecam:)




12 skrzydełek z kurczaka 
3 łyżki sosu teryiaki 
1 łyżka sosu sojowego 
2 łyżeczki melasy 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka pieprzu 

Mięso umyć, osuszyć. Odkroić lotki. 
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Marynatą dokładnie wysmarować skrzydełka. Wstawić do lodówki na 12 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około godzinę. Wyjąć z rękawa i podawać. Smacznego. 




 

czwartek, 7 października 2021

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i śliwkami w stylu zero waste

Dzień dobry:)

Też zdarzy się Wam ugotować za dużo ryżu? Mnie tak i często nie wiem co z nim zrobić. Aż mnie ostatnio olśniło, że można zrobić zapiekankę z jabłkiem i śliwkami. I wyszło pysznie! 



350 g ugotowanego ryżu 
1 jajko 
2 łyżki erytrolu 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 jabłko 
3 duże śliwki 

Owoce sprawić . Pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miski, wraz z ryżem erytrolem i cynamonem.  Dodać jajko. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni do ładnego zrumnienienia. Smacznego:)



wtorek, 5 października 2021

Budyniowe muffinki z jabłkiem i cynamonową kruszonką

Dzień dobry:)

Odkąd dzieci regularnie chodzą do szkoły, wyspecjalizowałam się w robieniu mufiinek 😉w każdą niedzielę piekę porcję i przez szkolny tydzień pakuję do śniadaniówki zamiast batoników. Tym razem przygotowałam muffinki z jabłkiem i kruszonką, która szczególnie przypadła do gustuj mojej starszej córci 😀może i Was zachwycą,zapraszam:)



40 g budyniu waniliowego( proszek)

180 g mąki 

50 g cukru 

50 g erytrolu 

2 jajka

100 ml oleju 

150 g jogurtu naturalnego 

100 g jabłka 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Kruszonka:

20 g masła

30 g mąki 

20 g cukru 

1/2 łyżeczki cynamonu 


Jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki i zostawić aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie przelać do miski, dodać jajka i oba cukry. Wymieszać trzepaczką. Dodać olej i znów wymieszać. W małej miseczce wymieszać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Przesiać do mokrych składników i wymieszać. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po 50 g ciasta.  

Przygotować kruszonkę: do miski przełożyć wszystkie składniki i rozetrzeć w palcach.

Kruszonką posypać babeczki. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć I ostudzić na kratce. Smacznego. 

15 sztuk po około 180 kcal.





niedziela, 3 października 2021

Roladki schabowe z boczniakami w sosie

Dzień dobry:)

Dzisiaj na obiad kotlecik schabowy, ale w bogatej wersji. Z grzybami:) danie proste w przygotowaniu a takie pełne aromatu. Doskonale sprawdzi się jako " zwykły " niedzielny obiad lub na przyjęcie rodzinne. Serdecznie zapraszam na obiad:)




3 kotlety schabowe 

100 g boczniaków 

1 mała cebula 

1 duży ząbek czosnku 

1/5 szczypiorku 

2 łyżki oleju 

Sól,pieprz, papryka i majeranek- po 1/4 łyżeczki 

2 łyżki mąki 

1 -2 łyżki masła klarowanego 

1 łyżka sosu sojowego 


Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć dokładnie przyprawami i odłożyć na 15 minut. 

Boczniaki drobno pokroić. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej.  Gdy cebula " złapie" lekki kolor, wrzucić grzyby. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. 

Farsz nałożyć obficie na mięso i zrolować. Można spiąć wykłaczkami. Obtoczyć w mące. 

Masło roztopić w rondlu. Mocno obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlać około 2 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje 2/3 płynu. Na koniec dodać sos sojowy. Zagotować. Smacznego. 






 


piątek, 1 października 2021

" Serdeczna" wuzetka

Dzień dobry:)

Częstuje od rana ciachem. I to nie byle jakim bo torcikiem imieninowym. Klasyczna wuzetkę ciut odchudziłam i nadałam jej uroczy kształt. Z pewnością może być torcikiem na inną okazję- urodziny, Dzień Matki czy Walentynki. Zapraszam na przepis:)



Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki 

2 łyżki kakao 

3 łyżki oleju 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

330 ml śmietany 30%

400 g śmietany 12%

2 łyżki erytrolu 

1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

200 ml śmietany 30%

1 łyżka erytrolu 

50 g czekolady gorzkiej 

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 

1/2 szklanki espresso 

Biszkopt:

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i ubijać przez 5 minut mikserem, aż jajka nabiorą objętości i będą jasne. Stale mieszając dodać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia . Przesiać do jajek i wymieszać do połączenia. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w 180 około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i wykroić dwa blaty w kształcie serca. 

Masa śmietanowa:

Sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć Śmietanę 12%,sitko przełożyć na miskę i wstawić całość do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić. Dodać erytrol i ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać odsączoną śmietane 12% i dokłada wymieszać. 

Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć espresso. Rozsmarować dżem. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną i wycisnąć całość na pierwszy blat ciasta. Nałożyć drugi blat i znów nasączyć . Wstawić torcik na 4-6 godzin do lodówki. 

Wierzch:

Śmietankę (50 ml) zagotować. Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę,zalać ją śmietanką. Zostawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie oblać wierzch tortu i zostawić do stężenia. 

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno erytrolem. Zrobić dekoracjne rozetki na wierzchu. Smacznego!