piątek, 15 października 2021

Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem

Dzień dobry:) 

Dawno nie było pierogów...no to proszę bardzo:) pyszne  pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie 🙂 zapraszam 😁




Farsz :

70 g cukinii 

125 g łodygi z brokuła 

90 g marchewki 

Garść szpinaku 

100 g soczewicy czerwonej 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżka oleju rzepakowego 

Ciasto:

250   g mąki orkiszowej jasnej 

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

1 łyżeczki soli 

300 ml gorącej wody 


Farsz:

Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać. 

Ciasto:

Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i  wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia. 

Smacznego. 

38 cm po 35 kcal jeden. 






11 komentarzy:

  1. Pierogi uwielbiamy pod każdą postacią :-) Z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam, naciągnę synka do pomocy i zrobimy razem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj my też jestesmy bardzo pierogowi, moi klasycznie z kapustą i mięsem, ale ja lubię poeksperymentować:)

      Usuń
  2. Od razu się przyznam, że tego typu pierogów nigdy nie jadłem choć same pierogi często goszczą na moim stole.
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i oryginalne pierożki z bardzo smakowitym farszem.
    Prezentują się niezwykle smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem mnie najdzie ochota na " inny " farsz,chociaż ruskie to mój numer jeden!:)

      Usuń