Dzień dobry:)
Dawno nie było pierogów...no to proszę bardzo:) pyszne pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie 🙂 zapraszam 😁
Farsz :
70 g cukinii
125 g łodygi z brokuła
90 g marchewki
Garść szpinaku
100 g soczewicy czerwonej
Sól pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczki soli
300 ml gorącej wody
Farsz:
Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać.
Ciasto:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Smacznego.
38 cm po 35 kcal jeden.
Pierogi uwielbiamy pod każdą postacią :-) Z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam, naciągnę synka do pomocy i zrobimy razem :-)
OdpowiedzUsuńOj my też jestesmy bardzo pierogowi, moi klasycznie z kapustą i mięsem, ale ja lubię poeksperymentować:)
UsuńOd razu się przyznam, że tego typu pierogów nigdy nie jadłem choć same pierogi często goszczą na moim stole.
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
Piękne i oryginalne pierożki z bardzo smakowitym farszem.
OdpowiedzUsuńPrezentują się niezwykle smacznie <3
Kasiu bardzo dziękuję:)
UsuńWyglądają przepysznie. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńCzasem mnie najdzie ochota na " inny " farsz,chociaż ruskie to mój numer jeden!:)
UsuńŚwietne nadzienie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAleż smakowite :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi :)
OdpowiedzUsuń