1/3 małej kapusty pekińskiej
1 szklanka drobnego makaronu( waga suchego produktu)
1 pierś lub noga pieczonego kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka ciecierzycy
1/4 pęczka szczypiorku
1 duży ogórek gruntowy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu wegańskiego
Do osolonej wody, dodać 1/2 łyżeczki curry. Zagotować. Dodać makaron i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić resztę przyprawy curry. Po 30 sekundach dodać mięso. Podsmażać 2 minuty. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Kapustę grubo posiekać. Dodać makaron i mięso. Ciecierzycy odcedzić i również dodać do miski. Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasionka. Pokroić. Paprykę pokroić w paski,a każdy pasek przekroić na pół. Dodać do miski. Wrzucić posiekany szczypiorem. Doprawić do smaku i dodać majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego.
świetna sałatka
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza:)
UsuńLubię sałatki, tej jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Polecam przygotować, szybko i pysznie:)
UsuńSałatka dobra na każdą okazje :-) U nas to przeważnie takie śmieciowe sałatki robię, z resztek ;-) Chyba, że święta wtedy wszystko musi być na najwyższym poziomie :-)
OdpowiedzUsuńAsiu kulinarny recykling jak ja to nazywam to najlepszy sposób na pyszne dania;)
UsuńUwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń