środa, 13 października 2021

Sałatka imieninowa

Dzień dobry:) 
Też czasem się zastanawiacie się co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Ja czasem mam problem co zrobić sobie do jedzenia i wtedy najlepiej zrobić sałatkę. Dodatek makaronu i kurczaka powoduje, że sałatka jest bardzo sycąca. Zapraszam:)



 

1/3 małej kapusty pekińskiej 

1 szklanka drobnego makaronu( waga suchego produktu)

1 pierś lub noga pieczonego kurczaka 

1/2 czerwonej papryki 

1 mała puszka ciecierzycy 

1/4 pęczka szczypiorku 

1 duży ogórek gruntowy

2 łyżki oliwy 

1 łyżeczka curry 

Sól, pieprz do smaku 

2 łyżki majonezu wegańskiego 


Do osolonej wody, dodać 1/2 łyżeczki curry. Zagotować. Dodać makaron i ugotować do miękkości.  Odcedzić i ostudzić. 

Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić resztę przyprawy curry. Po 30 sekundach dodać mięso. Podsmażać 2 minuty. Zdjąć z patelni i ostudzić. 

Kapustę grubo posiekać. Dodać makaron i mięso. Ciecierzycy odcedzić i również dodać do miski. Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasionka. Pokroić.  Paprykę pokroić w paski,a każdy pasek przekroić na pół. Dodać do miski. Wrzucić posiekany szczypiorem. Doprawić do smaku i dodać majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego. 






7 komentarzy:

  1. Lubię sałatki, tej jeszcze nie jadłem.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka dobra na każdą okazje :-) U nas to przeważnie takie śmieciowe sałatki robię, z resztek ;-) Chyba, że święta wtedy wszystko musi być na najwyższym poziomie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu kulinarny recykling jak ja to nazywam to najlepszy sposób na pyszne dania;)

      Usuń