Dzień dobry 🙂
Czy są tu miłośnicy makaronu? Jeśli tak to serdecznie zapraszam na mój dzisiejszy obiad. Lekki a jednocześnie sycący. Ktoś powie, mówi że jest na diecie a " biały" makaron je. A tak jem, ale raz na jakiś czas i w rozsądnej ilości. W końcu wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. Do tego odpowiednia oprawa dla tego wspaniałego produktu i pyszny posiłek gotowy. A czy wiecie, że makaron jest tak wszechstronnym produktem, że posiadanie go w kuchennych zapasach gwarantuje że nic z lodówki się nie zmarnuję. Makaron,w sumie w każdej postaci, czy to nitki,penne czy świderki,jest idealnym produktem aby wdrożyć w swojej kuchni zero west. Bo czyż nie będzie pyszna zapiekanka z wędliną, sosem pomidorowym czy serem. Makaron można również zaserwować jako deser. Chyba już skutecznie przekonałam Was do tego że makaronu jest dobry dla każdego 😁 serdecznie zapraszam 🩷
430 g ugotowanego makaronu rurki
380 g piersi z indyka
400 g cukini
95 g pieczarek
100 g mrożonego groszku
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka curry mielonego
Sól pieprz do smaku
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w plastry,a umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Doprawić solą.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dokładnie obsmażyć mięso, przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać resztę oleju i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać groszek ( bez rozmrażania ) oraz cukinię. Gdy odparuje większość płynu dodać pieczarki i mięso i dusić do miękkości. Kontrolować ilość płynu, jeśli jest za mało dodać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia o dodać ugotowany makaron.
Przed podaniem podgrzać i dodać pomidory. Smacznego.