Dzień dobry 🙂
Dziś sobota, trochę spokojniejszą niż tydzień temu bo nie ma parcia, że trzeba coś majówkowego zrobić. I wstępny plan mamy, ale co z niego wyjdzie to się okaże po obiedzie. No właśnie a co na obiad? Może margarita na orkiszowym spodzie? Lekka, sycąca, lekko orzechowym smaku. Pracy tyle co przy cieście na klasycznej mące,a troszkę lżej na brzuszku i na sumieniu u tych co muszą uważać na to co jedzą. Smakosze mięska mogą z tej podstawowej wersji zrobić jakąś z szynką lub salami czy pieczarkami. Pełna dowolność. Ja w sumie od zawsze lubię tą klasyczną,czyli tylko ser i sos. Chociaż może pamiętacie, że w ubiegłym roku na urlopie próbowałam takiej z ananasem 🤗
Zapraszam na przepis i życzę smacznego i udanego weekendu 🥰
125 g mąki orkiszowej jasnej
125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 g drożdży
125 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki
1/2 kulki mozzarelli light
Do miski przełożyć obie mąki. Dodać sól oraz drożdże, wymieszać. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie lekko rozwałkować i ułożyć na blasze do pizzy ( 30 cm). Posmarować promotorami i ułożyć kawałki sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do maksimum i piec około 10 minut,do wyraźnego zrumienienia. Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego.
I jak tu Cię nie kochać za takie przepisy!! Lecę po składniki i działam :*
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakowało 🤩
UsuńJejku, jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńKocham pizzę, a w takiej zdrowej wersji najbardziej. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPizza ma coś w sobie że przyciąga 😁
UsuńChętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńTakiej pizzy jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 🙂
UsuńMmm no i narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
To do dzieła 😉
UsuńPamiętam, jak będąc pierwszy raz we Włoszech, zobaczyłam ich pizzę. My, przyzwyczajeni do ciasta wprost uginającego się od grubej warstwy nadzienia patrzyliśmy zdumieni, że na tej pizzy prawie nic nie ma! A potem przekonaliśmy się, że liczy się smak i jakość :-) Co prawda, żeby się tanio najeść, zamówiliśmy "Pizzę po polsku" (autentycznie tak się nazywała!) Z ZIEMNIAKAMI!
OdpowiedzUsuńO proszę! Z ziemniakami to jeszcze pizzy nie jadłam.
UsuńU mnie musi być z wędlinka i pieczarkami ale taka też nie pogardzę.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię od czasu do czasu 🤩
UsuńWygląda bardzo apetycznie, niestety nie jadam węglowodanów, pizzy też nie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńBardzo często robię z pieczarkami i ananasem. Ale w wersji wege zjem każdą z dużym smakiem bo po prostu lubię. :))) Uściski!
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi Twoja propozycja Asiu 😁
UsuńWygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńRewelacyjny przepis, muszę kupić składniki i wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńJa przez jakiś czas robiłam pizze na mące mieszanej (orkiszowa, tortowa i owsiana ) i bardzo nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawa propozycja, muszę kiedyś wypróbować 😀
UsuńPrezentuje się wspaniale :) Lubię te w wersji białej na oliwie oraz na ssie pomidorowym. Co roku robię małe słoiki sosu aby było na zimę do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńI z domowym sosem pomidorowym to dopiero rarytas taka pizza 🤗
UsuńOstatnio widzę wiele informacji, że mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńTeż o tym słyszałam 🙂
Usuńdla mnie pizza musi być z pieczarkami ;p
OdpowiedzUsuńI też pysznie 😁
UsuńWygląda pysznie. Na pewno pachnie i smakuje obłędnie 😊 ach te twoje przepisy, jak je czytam to aż ślinka cieknie! Dziękuję za pyszną inspirację ❤
OdpowiedzUsuńPolecam się 🤩
UsuńBardzo fajna pizza. Prosto, smacznie, a co najważniejsze, że łatwe do przygotowanie. Dobra robota 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗💖
I takie pomysły są są w cenie. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńPizza prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję 🙂
UsuńKolejna cenna podpowiedź:)
OdpowiedzUsuńPizza u nas może nie za często ale czasami przychodzi na nią ochota i wtedy musi być i już:)
Twój przepis wtedy na pewno się przyda:)
Bardzo dziękuję i będzie mi bardzo miło 😘
UsuńMargarita na orkiszowym spodzie brzmi rewelacyjnie - lekka, sycąca i o lekko orzechowym smaku. To świetna propozycja dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, czyli ostatnio dla mnie :) Klasyczna wersja z serem i sosem brzmi kusząco, ale z ananasem to też ciekawa opcja! Dziękuję za zaproszenie na przepis i życzę smacznego oraz udanego weekendu! 🥰
OdpowiedzUsuńLubię i robię pizzę na takim spodzie- pycha;)
OdpowiedzUsuń