sobota, 11 maja 2024

Margarita na orkiszowym spodzie

Dzień dobry 🙂 

Dziś sobota, trochę spokojniejszą niż tydzień temu bo nie ma parcia, że trzeba coś majówkowego zrobić. I wstępny plan mamy, ale co z niego wyjdzie to się okaże po obiedzie. No właśnie a co na obiad? Może margarita na orkiszowym spodzie? Lekka, sycąca, lekko orzechowym smaku. Pracy tyle co przy cieście na klasycznej mące,a troszkę lżej na brzuszku i na sumieniu u tych co muszą uważać na to co jedzą. Smakosze mięska mogą z tej podstawowej wersji zrobić jakąś z szynką lub salami czy pieczarkami. Pełna dowolność. Ja w sumie od zawsze lubię tą klasyczną,czyli tylko ser i sos. Chociaż może pamiętacie, że w ubiegłym roku na urlopie próbowałam takiej z ananasem 🤗

Zapraszam na przepis i życzę smacznego i udanego weekendu 🥰 




125 g mąki orkiszowej jasnej 

125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

4 g drożdży 

125 ml letniej wody 

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki 

1/2 kulki mozzarelli light 


Do miski przełożyć obie mąki. Dodać sól oraz drożdże, wymieszać. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie lekko rozwałkować i ułożyć na blasze do pizzy ( 30 cm). Posmarować promotorami i ułożyć kawałki sera. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do maksimum i piec około 10 minut,do wyraźnego zrumienienia. Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego.






42 komentarze:

  1. I jak tu Cię nie kochać za takie przepisy!! Lecę po składniki i działam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jakie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pizzę, a w takiej zdrowej wersji najbardziej. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej pizzy jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm no i narobiłaś mi smaka :D
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam, jak będąc pierwszy raz we Włoszech, zobaczyłam ich pizzę. My, przyzwyczajeni do ciasta wprost uginającego się od grubej warstwy nadzienia patrzyliśmy zdumieni, że na tej pizzy prawie nic nie ma! A potem przekonaliśmy się, że liczy się smak i jakość :-) Co prawda, żeby się tanio najeść, zamówiliśmy "Pizzę po polsku" (autentycznie tak się nazywała!) Z ZIEMNIAKAMI!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę! Z ziemniakami to jeszcze pizzy nie jadłam.

      Usuń
  7. U mnie musi być z wędlinka i pieczarkami ale taka też nie pogardzę.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, niestety nie jadam węglowodanów, pizzy też nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robię z pieczarkami i ananasem. Ale w wersji wege zjem każdą z dużym smakiem bo po prostu lubię. :))) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny przepis, muszę kupić składniki i wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja przez jakiś czas robiłam pizze na mące mieszanej (orkiszowa, tortowa i owsiana ) i bardzo nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ciekawa propozycja, muszę kiedyś wypróbować 😀

      Usuń
  12. Prezentuje się wspaniale :) Lubię te w wersji białej na oliwie oraz na ssie pomidorowym. Co roku robię małe słoiki sosu aby było na zimę do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I z domowym sosem pomidorowym to dopiero rarytas taka pizza 🤗

      Usuń
  13. Ostatnio widzę wiele informacji, że mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla mnie pizza musi być z pieczarkami ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie. Na pewno pachnie i smakuje obłędnie 😊 ach te twoje przepisy, jak je czytam to aż ślinka cieknie! Dziękuję za pyszną inspirację ❤

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajna pizza. Prosto, smacznie, a co najważniejsze, że łatwe do przygotowanie. Dobra robota 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie pomysły są są w cenie. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  17. Pizza prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejna cenna podpowiedź:)
    Pizza u nas może nie za często ale czasami przychodzi na nią ochota i wtedy musi być i już:)
    Twój przepis wtedy na pewno się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Margarita na orkiszowym spodzie brzmi rewelacyjnie - lekka, sycąca i o lekko orzechowym smaku. To świetna propozycja dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, czyli ostatnio dla mnie :) Klasyczna wersja z serem i sosem brzmi kusząco, ale z ananasem to też ciekawa opcja! Dziękuję za zaproszenie na przepis i życzę smacznego oraz udanego weekendu! 🥰

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię i robię pizzę na takim spodzie- pycha;)

    OdpowiedzUsuń