Witajcie:)
Przyszedł wreszcie czas na pokazanie tegoroczne tortu z okazji rocznicy ślubu. Może nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny. I chociaż bardzo podobają mi się torty w stylu angielskim uważam że w obecnym czasie taka dekoracja to strata kasy...bądźmy szczerzy ile osób zjada cały kawałek tortu wraz z masą cukrową? Część osób zje jej odrobinę, ale w większości wszystko zostaje na talerzyku. A przecież taki składnik swoje kosztuje niezależnie od tego czy przygotowuje my masę sami czy kupujemy gotową. A przy dzisiejszych cenach nie można pozwolić na marnotrawstwo. Myślałam też aby ozdobić tort świeżymi różami, ale zaraz naszła mnie myśl, że to jeszcze większe marnotrawstwo...dlatego postawiłam na całkowicie jadalną dekoracje. I wyszło całkiem nie najgorzej. A i tak najważniejsze, żeby tort był przygotowany z miłością, to wtedy każdy tort jest piękny. A Wy co sądzicie o tym? Udanego dzionka:)
Biszkopt:
4 jajka rozm. M
100 g orzechów włoskich
100 g mąki
8 łyżek cukru
2 łyżki oleju
Krem budyniowy:
500 ml mleka
1 budyń malinowy
1 galaretka malinowa
Krem śmiatanowy:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
50 g ciastek neo lub oreo
Dekoracja:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Srebrne perełki
Złote perełki
Platki z czekolady
wiórki kokosowe
Tortownica 18 cm
Biszkopt:
Orzechy zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok.
Do miski przełożyć jajka, dodać cukier i ubijać na jasna i puszystą masę. Zmniejszyć obroty mikserem i cienkim strużką wlewać olej. Następnie przesiać mąkę, dodać orzechy i wymieszać do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30-35 miski. Wykonanie, ostudzić zupełnie i przekrojone na 3 blaty.
Krem budyniowy:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Pierwszy z blatów orzechowych zamknąć w rancie tortownicy i wylać krem budyniowy. Wyrównać, ułożyć drugi blat i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem śmiatanowy:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciastka pokruszyć ( można w dloniach).
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, pokryć go kawałkami ciastek i dać resztę kremu. Ułożyć ostatni biszkopt.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno. Nałożyć dosyć grubą warstwę na boki tortu i zrobić przy pomocy łyżki " wzorek ".
Wierzch delikatnie posmarować śmietaną. Następnie ułożyć różnej wielkości foremki w kształcie serca i każdy z nich wypełnić inna posypką.
Z reszty śmietany zrobić ozdobne rozetki. Wstawić tort na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego:)