Witajcie w sobotni wieczór;)
Co u Was dobrego? Bo ja ledwo zipię 😆 raz na kwartał wpadam w szał odgruzowywania mieszkania, wiecie takiego gruntownego z odsuwaniem szafek i sprzątanie za nimi,pod nimi i tak dalej...tak więc padam na twarz. Ale udało mi się upiec rogaliki z marmoladą, bo w poniedziałek wybieramy się w podróż. Jedziemy w rodzinne strony, na działkę mojego Taty. Dużo drzew i zwierząt więc dziewczynki są zachwycone wypadem. Przepisem na rogaliki podzielę się wkrótce, a dzisiaj częstuje serniczkami z zeszłego tygodnia. Miał być sernik w klasycznej formie, ale zachciało mi ładnego mini deserku i przygotowałam w takiej formie. Są pyszne i takie urocze. Ale jeśli Wam nie chce się bawić w pojedyncze porcję to można przygotować w tortownicy o średnicy 18 cm. Serdecznie zapraszam i udanej niedzieli Wam życzę:)
375 g sera białego chudego
1 serek waniliowy homogenizowany
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru lub erytrolu
2 brzoskwinie
5 ciastek oreo
Dodatkowo:
1/2 brzoskwini
150 g winogron zielonych
1 banan
1 galaretka przeźroczysta+350 ml wody
Serek i ser powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko przestudzić.
Przełożyć oba ser do wysokiego naczynia, dodać brzoskwnie ( można obrać ze skórki) i cukier ( erytrol). Zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie dodać do pozostałej masy serowej i jeszcze raz zmiksować.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić ringi do deserów. Na środku każdego ringu ułożyć ciastko i wylać po 100 g masy serowej. Ułożyć po 2-3 plastry banana i dać kolejne 50 g masy serowej. Wyrównać. Ułożyć winogrona ( wybrać mniejsze sztuki) i wstawić do lodówki do stężenia.
W międzyczasie galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku i zostawić do ostygnięcia i wstępnego stężenia. Ostrożnie wylać na serniczki i wstawić do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Przed podaniem uwolnić z ringów.
*brak ringów nie jest przeszkodą w przygotowaniu takich serniczków. Można użyć małych miseczek-ułożyć ciastko, następnie 100 g serka, banana i znów serek. Do tego winogrona i galaretka. Przed podaniem należy miseczkę na chwilę wstawić do ciepłej wody i serniczek wyskoczy, można go obrócić ciasteczkiem do góry i będzie odwróconym mini serniczek. Smacznego.
Takich mini serniczków jeszcze nie robiłam. Na jutro robię za to duży sernik z jagodową galaretką i jagodami :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie u Ciebie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńjakie smakowite słodkości!
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite serniczki <3
OdpowiedzUsuńSuper, nawet czasem wolę te mniejsze wersje bo przyjemniej się je je ;):D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńIdealny deserek na lato 😊
OdpowiedzUsuńCudowny deser :) uwielbiam sernik na zimno z galaretką i owocami, a dodatek oreo to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/