Dzień dobry:)
Już jutro najbardziej romantyczny dzień w roku. I pomimo, że uważam, że uczucia należy okazywać sobie cały rok to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować piękny i smaczny torcik dla bliskiej osoby. I mam tu na myśli nie tylko partnera, ale także dzieci i czy najbliższego przyjaciela. Kogo byście nie obdarowali takim własnoręcznie wykonanym torcikiem z pewnością będzie zachwycony!
Torcik jest pełnoprawnym tortem pomimo, że ciut mniej kalorycznych, ale chyba to nikomu nie zaszkodzi? 🙂
Jest jeszcze kilka godzin do Walentynek, więc z pewnością zdążycie przygotować słodki podarunek:)
P.s. torcik idealny także na Dzień Kobiet lub Dzień Matki:)
Biszkopt:
4 jajka Rozm.M
4 łyżki mąki
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Barwnik czerwony
Krem:
100 g czekolady białej
400 g śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fix
150 g serka typu skyr
Barwnik czerwony
Galaretka z wiśniami:
300 ml wrzątku
3 torebki herbaty wiśniowej
1 płaska łyżeczka agar-agar
3-4 łyżki wiśni z kompotu
Dodatkowo :
50 g czekolady białej
Tortownica 18-20 cm
Biszkopt:
Oba cukry przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukry i ubijać na sztywną i lśniącą pianę
Następnie dodać po jednym żółtku za każdym razem miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i wyrównać . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st góra-dół około 25-30 minut w zależności od sprawności piekarnika. Wyjąć, ostudzić. Następnie uwolnić z obręczy,przekroić na pół na dwa blaty. Z każdego blatu wykroić kształt serca, najlepiej zrobić sobie szablon z kartki.
Krem:
Wieczór przed wykonaniem tortu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia ubić wstępnie śmietankę. Dodać skyr i zagestnik do śmietany i ubić na sztywny krem.
Galaretka:
Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć 5 minut. Wyjąć torebki i przelać herbatę do rondelka. Zagotować i dodać agar. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia.
Składanie:
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat ciasta. Nałożyć cienką warstwę kremu. Następnie zrobić wysoki brzeg wokół krawędzi tortu( za pomocą rękawa cukierniczego, nałożyłam dwie warstwy). Na środku rozłożyć odsączone wiśnie i łyżką wlewać galaretkę z herbaty. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nałożyć krem śmiatanowy i ułożyć drugi biszkopt. Lekko docisnąć. Nałożyć cienką warstwę kremu.
Do reszty kremu dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Obsmarować wierzch i boki tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić ozdobny brzeg. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Dekoracja:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przełożyć do woreczka i przygotować czekoladowe serduszka, które przed podaniem ułożyć na torcie.
Smacznego:)