sobota, 26 lutego 2022

Pszenne bułki z mlekiem w proszku

Dzień dobry:)

Kolejny weekend przed nami. Taki czas warto uczcić pysznymi domowymi bułeczkami.  Ja tym razem przygotowałam je z dodatkiem mleka w proszku. Nie wpływa ono znacząco na smak, ale nadaje ciekawego smaczku i struktury. A poza tym domowe pieczywo to domowe pieczywo. My się rozsmakowaliśmy w domowych bułeczkach. Serdecznie zapraszam do piekarników:)




Zaczyn:

100 g mąki pszennej 

2 opakowania drożdży instant 

100 ml mleka 

Ciasto właściwe:

800 g mąki pszennej

100 g mleka w proszku 

300 ml mleka 

1 łyżka soli 

4 żółtka

55 g masła 


Zaczyn:

Do małej miseczki wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, porządnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe:

Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski przesypać mąkę, dodać mleko w proszku oraz dodać sól, zaczyn i mleko. Wyrobić ciasto. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. 

Następnie podzielić ciasto na 16 porcji i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać sezamem i piec w 180 st około 22-25 minut, ostudzić na kratce. 

Smacznego. 











14 komentarzy: