Dzień dobry 🙂
Zapraszam na smakowity piątkowy obiad. Tym razem przygotowałam kotlety jajeczne. Już kiedyś robiłam takie cudeńko, ale tylko ja to zjadłam. Tym razem postanowiłam podać taki obiad moim córkom. Tym bardziej, że jak jesteśmy w domu tylko we trzy to jakoś nie mamy ochoty na mięso. I muszę przyznać że zjadły, chyba ze smakiem bo nic na talerzu nie zostało. Bo nieraz jak coś im nie przypasuje to rozwalą na talerzu że niby zjadły 😉Wasze dzieci też tak kombinują? No ale tym razem było inaczej i naprawdę jestem bardzo z tego faktu zadowolona, bo to oznacza że następnym razem mogę dodać cukinię lub pieczarki. A jak u Was? Robicie kotlety jajeczne?
6 jajek ugotowanych na twardo rozm. L
1 surowe jajko rozm. L
80 g szynki konserwowej w plastrach
4 łyżki bułki tartej
1/4 łyżeczki curry w proszku
Sól pieprz do smaku
Olej do smażenia
Jajka ugotowane obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać drobno posiekaną szynkę.
Wbić surowe jajko, dodać przyprawy i bułkę tartą ( najlepiej dodawać ją stopniowo i sprawdzać czy masa się klei). Część bułki powinna zostać do panierowania.
Gdy masa ma odpowiednią konsystencję uformować 5 dużych kotletów. Delikatnie obtoczyć w bułce tartej i kłaść na gorący olej ( nie musi być go dużo). Kotlety powinny się ładnie zarumienić. Podawać od razu. Smacznego.