sobota, 7 września 2024

Gołąbki wege ( z kapustą duszoną i jajkiem)

Dzień dobry 🙂 

Przed nami pierwszy weekend nowego roku szkolnego. Moje dziewczyny już narzekają, że chcą wakacje 😉 ale jeszcze trochę trzeba na to poczekać, więc staram się wprowadzić je w dobry nastrój jedzeniem. Wtedy gotuje potrawy, które szczególnie lubią. Starsza córka lubi gołąbki, ale takie tradycyjne z mięsem i ryżem. Takowe zrobiłam dla niej i męża,a dla siebie mały eksperyment kulinarny czyli gołąbki nadziewane kapustą i jajkiem na twardo. Pewnie jesteście zaskoczeni takim zestawieniem, ale już wyjaśniam skąd taki pomysł. Pierwotnie miał być farsz z reszty obgotowanej kapusty i czerwoną soczewicą, ale okazało się że gdy kupowałam jajka źle spojrzałam na datę i okazało że mam 3 dni na wykorzystanie 30 jajek. A już trochę mnie znacie i wiecie że okrutnie nie lubię wyrzucać jedzenia, więc kombinowałam i kombinowałam co z nich zrobić. I tak zrodził się pomysł na dodanie do farszu do gołąbków. I szczerze powiem, że gdyby nie ta wpadka to bym nie stworzyła tak smakowitego dania. Jeśli zaciekawiłam Was to zapraszam dalej. Ja odezwę się w poniedziałek, bo weekendu mam cały dla męża, który zjechał z kursu do domu. 

Udanego weekendu,w Poznaniu ma być jeszcze upalny.




7 ładnych liści kapusty gołąbkowej 

250 g obgotowanej kapusty gołąbkowej 

1/2 cebuli 

1/2 marchewki 

4 jajka 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 

Sos pomidorowy:

1 mała cebula 

1 puszka pomidorów krojonych 

5 suszonych pomidorów 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 


Farsz:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno pokroić. Kapustę drobno posiekać. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę średniej wielkości.

W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę wraz z marchewką. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę. Dodać szczyptę soli i dusić do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Dodać pokrojone jajka i pieprz. Dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić solą. 

Całe liście kapusty obgotować w osolonym wrzątku, wyjąć ostudzić i osuszyć. Delikatnie wykroić nerw i nałożyć farsz. Boki liścia złożyć do środka i zrolować. Odłożyć na bok.

Sos pomidorowy:

Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekane pomidory suszone oraz te z puszki. Dodać odrobinę wody i zagotować całość. Gotować około 7-8 minut. Doprawić do smaku i zmiksować stopą blendera. Ostrożnie przełożyć gołąbki, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywką i delikatnie dusić całość aż kapusta zupełnie zmięknie. Smacznego.







34 komentarze:

  1. Miałam okazję już je jeść i są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno smaczne, dobrze przyprawione muszą być pyszne, masz trafione pomysły, pozdrawiam, dzisiaj znów upał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za przemiłe słowa. Gorące uściski 😘

      Usuń
  3. Gołąbki prezentują się smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, mogę polecić ten przepis mojej siotrze wegetariance :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji jeszcze nie robiłam gołąbków. Wyglądają smacznie! 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Gołąbki zawsze pomagają na strapienia i to w każdym wieku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na pyszne i pożywne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gołąbków w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie to wykombinowałaś! :)) Podoba mi się takie pożywne warzywno - jajeczne połączenie, a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów - pycha! 🧡🧡
    Pięknego weekendu! 🤗🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kasiu. I najważniejsze że produkt uratowany!!💪💪💪

      Usuń
  10. Monia, nawet nie wiesz, jak ja się nie dziwię Twoim Dziewczynom! ha, ha! Już mam po kokardki, a to dopiero tydzień.
    Też robię vege gołabki, ale z jajkiem jeszcze nie robiłam, więc kto wie - może wypróbuję. W każdym razie - pomysł extra!
    Uściski dla Ciebie i Dziewczynek! Oby do wakacji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No też jestem lekko przerażona tym rokiem szkolnym, jedna w 7 klasie,druga w 8 więc będzie co robić. Ale jak mówisz byle do wakacji!!! 😁😁😁

      Usuń
  11. Taki farsz chętnie bym wypróbowała! Brzmi świetnie. Poza tym lubię jajca ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ponad dwadzieścia lat jadłam ich wersje wege ale nigdy tam wypasionej wersji :) Zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w sumie w wersji wege zrobiłam drugi raz... ale chętnie jeszcze to powtórzę. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  13. Pyszne 😋 fajny przepis 👍 innowacyjny 🙂moja córka już też pyta kiedy gołąbki zrobię 😉 pozdrawiam cieplutko 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak,mamine zawsze najlepsze 😀 gorące pozdrowienia Aniu 🩷

      Usuń
  14. Takich gołąbków nie kosztowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mnie zaciekawiłaś takimi gołąbkami, skosztowała bym ich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też byłam zaskoczona tym zestawiem, ale naprawdę jest smakowicie.

      Usuń
  16. Bardzo lubię gołąbki. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także bardzo lubimy gołąbki,a szczerze mówiąc nie często je robię. Mam nadzieję że smak przypadnie ci do gustu. Również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń