niedziela, 22 września 2024

Pieczone kule mięsne z mozzarellą w prostym sosie kurkowym

Dzień dobry 🙂 

W piątek było danie bezmięsne,a dziś jest mięsko i przepyszny sosik. Mięso jest na bogato, z dodatkiem bazylii i mozzarelli a sos z kurek. Kule smakowały wszystkim, nawet dziewynkom. Wbrew obawom nie były suche, pomimo że były pieczone. Ja miałam ochotę na grzybowy sos,a że teraz jest sezon na kurki to i taki sosik był i było bardzo smakowicie. Serdecznie polecam i udanej, spokojnej niedzieli życzę 🩷




Mięsne kule:

500 g mięsa mielonego z szynki 

6-7 dużych liści bazylii 

1 jajko 

50 g grubo mielonej bułki tartej 

8 małych kulek mozzarelli 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

Sos kurkowy:

200 g kurek 

1 mała cebula 

2 łyżki oleju 

20 g mąki 

500 ml wody 

Sól pieprz do smaku 



Mięsne kule:

Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekaną bazylię. Wbić jajko, przyprawić i dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę mięsną.

Podzielić na 5 porcji . Uformować placuszek na którym ułożyć po 1,5 kulki sera , uformować dużą kulę.

Obsmażyć na odrobinie oleju z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania i piec 20-25 minut w 180 st ( użyłam funkcji termoobiegu). Wyjąć i przełożyć do sosu, wymieszać i podawać.

Sos kurkowy:

Większa grzyby przekroić na 2-3 części,a mniejsze można zostawić w całości.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać grzyby i podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać 200 ml i dusić. Gdy większość płynu odparuje dodać mieszankę reszty przewidzianej wody i mąki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i zagotować do zgęstnienia. Dodać mięsne kule. Smacznego.








52 komentarze:

  1. Smakosze mięso na pewno będą zadowoleni, jedząc tak pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos kurkowy to na pewno raj dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś artystką w kuchni, Kochana Moniczko! Podziwiam Twoje pomysły... Narobiłaś mi apetytu na kurki. Uściski, pięknej niedzieli i całej jesieni - bo dzisiaj jej pierwszy dzień... 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bardzo dziękuję, zrobiłaś mi dzień swoimi słowami 😘 udanego tygodnia 🙂

      Usuń
  4. Wydaje się, że to świetne jesienne, ale lekkie danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite danie, ja mam problem z sosem kurkowym, nie wychodzi, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc też się trochę obawiałam czy wyjdzie, ale na szczęście się udało,uff 🤗

      Usuń
  6. Idealne na niedzielny obiadek :) Lubię dodawać tego typu ser do rożnych dań. A u nas dziś kluseczki i buraczki z naszego ogrodu ♥ Troszkę z nimi było roboty ale w niedzielę jak najbardziej jest na to czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ten ser, wzbogaca smak potraw. No przy kluseczkach jest trochę pracy, ale efekt końcowy wynagradza trudny. Gorące uściski 😘

      Usuń
  7. Takie dania bardzo lubię, a kurkowy sos to już w ogóle...przepyszne danie wyczarowałaś ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Iwonko i cieszę się że mamy podobne gusty kulinarne 🫶

      Usuń
  8. Ale mam smaka na taki sos kurkowy i jeszcze ta mozzarella. Pyszności!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście takie smaki można jeszcze zaspokoić, bo kurki jeszcze są na straganach 🙂

      Usuń
  9. Wygląda to bardzo smakowicie. Na kule zapiekane się pokuszę, ale jaka szkoda, że nie możemy jadać sosów ze świeżych grzybów, bo uwielbiamy kurki. Coś jednak wymyślę. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to rzeczywiście przykre, że nie wszystko można zjeść. A pieczarki też są nie dozwolone? Bo brązowe by się nadały do tego dania.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  10. Wow! Super. Z chęcią wypróbuję przepis, ale zrobię w innym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne danie dla mojego męża! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. WOW!! Fajne kule ;) ostatnio zrobiłam podobne, ale faszerowane serem pleśniowym. Fajne, bo z nutką ostrości.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek 😋 pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Aniu i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. Patrząc na ten przepis, pierwsze co pomyślałam to jaki pyszny, jesienny obiad!
    Mój mąż uwielbia ser, mięso i grzyby, więc grzech nie skorzystać z tego przepisu!
    Podziwiam, że masz tyle różnych pomysłów na obiad i pokazujesz proste przepisy na urozmaicenie klasycznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Olimpio mój mózg cały czas obraca się w kuchni i cały czas coś tworzy, gdybym chciała to wszystko ugotować to bym pół miasta obdzieliła bo sami tego nie przejemy 😉 ale faktem jest że lubię piec i gotować i to mi daje ogromną satysfakcję i wbrew pozorom pozwała się uspokoić,a ostatnio mi to bardzo potrzebne.
      Dzięki że zajrzałaś, serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. O, to chyba muszę wpaść na obiad albo na deser! :D
      To dobrze. Super jest robić rzeczy, które działają nam na wyobraźnie, a jednocześnie relaksują. Mam nadzieję, że Twoja dusza zazna więcej spokoju. Trzymam kciuki!
      Staram się nadrabiać zaległości, pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Zdecydowanie, zapraszam! Podczas kolejnego wypadu do Poznania koniecznie się odezwij 😘

      Usuń
  15. WOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo dziękuję <3
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za odwiedziny i z pewnością zajrzę. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  16. Cześć Monia! Brzmi pysznie! Połączenie mięsa z bazylią i mozzarellą to strzał w dziesiątkę, a sos z kurek to idealny dodatek na ten sezon. Super, że wszystkim smakowało, nawet dziewczynkom! Dzięki za inspirację na obiad! Życzę miłego nowego i spokojnego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo mi że tak mówisz. Mam nadzieję że obiad będzie Wam tak smakował jak nam. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  17. Wygląda pysznie! Serdeczne pozdrowienia! ♥️

    OdpowiedzUsuń
  18. U Ciebie zawsze bardzo smakowicie. Super danie. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍄🍄🍄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójnie dziękuję Marysiu i również serdecznie pozdrawiam, tak jesiennie 🍂🍂🍂🍂

      Usuń
  19. fajny pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych darów natury

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotka! Uwielbiam sos kurkowy i połączenie mięsa z serem <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jej, to musi być pyszne! :)
    Kurki zawsza smakują dobrze, a do tego ser - nic tylko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to dobry zestaw na obiad w zwykły dzień lub na świąteczny obiad 😀

      Usuń