Dzień dobry 🙂
W piątek było danie bezmięsne,a dziś jest mięsko i przepyszny sosik. Mięso jest na bogato, z dodatkiem bazylii i mozzarelli a sos z kurek. Kule smakowały wszystkim, nawet dziewynkom. Wbrew obawom nie były suche, pomimo że były pieczone. Ja miałam ochotę na grzybowy sos,a że teraz jest sezon na kurki to i taki sosik był i było bardzo smakowicie. Serdecznie polecam i udanej, spokojnej niedzieli życzę 🩷
Mięsne kule:
500 g mięsa mielonego z szynki
6-7 dużych liści bazylii
1 jajko
50 g grubo mielonej bułki tartej
8 małych kulek mozzarelli
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sos kurkowy:
200 g kurek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
20 g mąki
500 ml wody
Sól pieprz do smaku
Mięsne kule:
Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekaną bazylię. Wbić jajko, przyprawić i dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Podzielić na 5 porcji . Uformować placuszek na którym ułożyć po 1,5 kulki sera , uformować dużą kulę.
Obsmażyć na odrobinie oleju z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania i piec 20-25 minut w 180 st ( użyłam funkcji termoobiegu). Wyjąć i przełożyć do sosu, wymieszać i podawać.
Sos kurkowy:
Większa grzyby przekroić na 2-3 części,a mniejsze można zostawić w całości.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać grzyby i podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać 200 ml i dusić. Gdy większość płynu odparuje dodać mieszankę reszty przewidzianej wody i mąki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i zagotować do zgęstnienia. Dodać mięsne kule. Smacznego.
Smakosze mięso na pewno będą zadowoleni, jedząc tak pyszne danie.
OdpowiedzUsuńMój osobisty mięsożerca był bardzo zadowolony 😉
UsuńTen sos kurkowy to na pewno raj dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak było 💪
UsuńJesteś artystką w kuchni, Kochana Moniczko! Podziwiam Twoje pomysły... Narobiłaś mi apetytu na kurki. Uściski, pięknej niedzieli i całej jesieni - bo dzisiaj jej pierwszy dzień... 😘
OdpowiedzUsuńKochana bardzo dziękuję, zrobiłaś mi dzień swoimi słowami 😘 udanego tygodnia 🙂
UsuńWydaje się, że to świetne jesienne, ale lekkie danie!
OdpowiedzUsuńTaki był mój zamysł 😁
UsuńSmakowite danie, ja mam problem z sosem kurkowym, nie wychodzi, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc też się trochę obawiałam czy wyjdzie, ale na szczęście się udało,uff 🤗
UsuńIdealne na niedzielny obiadek :) Lubię dodawać tego typu ser do rożnych dań. A u nas dziś kluseczki i buraczki z naszego ogrodu ♥ Troszkę z nimi było roboty ale w niedzielę jak najbardziej jest na to czas.
OdpowiedzUsuńJa też lubię ten ser, wzbogaca smak potraw. No przy kluseczkach jest trochę pracy, ale efekt końcowy wynagradza trudny. Gorące uściski 😘
UsuńTakie dania bardzo lubię, a kurkowy sos to już w ogóle...przepyszne danie wyczarowałaś ^_^
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję Iwonko i cieszę się że mamy podobne gusty kulinarne 🫶
UsuńMmm pychotka :D!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Bardzo dziękuję 🙂
UsuńAle mam smaka na taki sos kurkowy i jeszcze ta mozzarella. Pyszności!<3
OdpowiedzUsuńNa szczęście takie smaki można jeszcze zaspokoić, bo kurki jeszcze są na straganach 🙂
UsuńWygląda to bardzo smakowicie. Na kule zapiekane się pokuszę, ale jaka szkoda, że nie możemy jadać sosów ze świeżych grzybów, bo uwielbiamy kurki. Coś jednak wymyślę. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńOj to rzeczywiście przykre, że nie wszystko można zjeść. A pieczarki też są nie dozwolone? Bo brązowe by się nadały do tego dania.
UsuńGorące uściski 😘
Bardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńWow! Super. Z chęcią wypróbuję przepis, ale zrobię w innym sosie.
OdpowiedzUsuńCo do sosu to oczywiście pełna dowolność 😁
UsuńIdealne danie dla mojego męża! :)
OdpowiedzUsuńTak, mężowie lubią takie propozycje.
UsuńWOW!! Fajne kule ;) ostatnio zrobiłam podobne, ale faszerowane serem pleśniowym. Fajne, bo z nutką ostrości.
OdpowiedzUsuńJa akurat pleśniowego sera nie lubię...
UsuńPyszny obiadek 😋 pozdrawiam serdecznie 😘
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Aniu i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńPatrząc na ten przepis, pierwsze co pomyślałam to jaki pyszny, jesienny obiad!
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia ser, mięso i grzyby, więc grzech nie skorzystać z tego przepisu!
Podziwiam, że masz tyle różnych pomysłów na obiad i pokazujesz proste przepisy na urozmaicenie klasycznego dania :)
Kochana Olimpio mój mózg cały czas obraca się w kuchni i cały czas coś tworzy, gdybym chciała to wszystko ugotować to bym pół miasta obdzieliła bo sami tego nie przejemy 😉 ale faktem jest że lubię piec i gotować i to mi daje ogromną satysfakcję i wbrew pozorom pozwała się uspokoić,a ostatnio mi to bardzo potrzebne.
UsuńDzięki że zajrzałaś, serdecznie pozdrawiam 🙂
O, to chyba muszę wpaść na obiad albo na deser! :D
UsuńTo dobrze. Super jest robić rzeczy, które działają nam na wyobraźnie, a jednocześnie relaksują. Mam nadzieję, że Twoja dusza zazna więcej spokoju. Trzymam kciuki!
Staram się nadrabiać zaległości, pozdrawiam :)
Zdecydowanie, zapraszam! Podczas kolejnego wypadu do Poznania koniecznie się odezwij 😘
UsuńWOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo dziękuję <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)
Pięknie dziękuję za odwiedziny i z pewnością zajrzę. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńCześć Monia! Brzmi pysznie! Połączenie mięsa z bazylią i mozzarellą to strzał w dziesiątkę, a sos z kurek to idealny dodatek na ten sezon. Super, że wszystkim smakowało, nawet dziewczynkom! Dzięki za inspirację na obiad! Życzę miłego nowego i spokojnego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo mi że tak mówisz. Mam nadzieję że obiad będzie Wam tak smakował jak nam. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Usuńjak ja kocham kurki w sosach:D
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie 😁
UsuńWygląda pysznie! Serdeczne pozdrowienia! ♥️
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i również pozdrawiam 🙂
UsuńU Ciebie zawsze bardzo smakowicie. Super danie. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍄🍄🍄
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję Marysiu i również serdecznie pozdrawiam, tak jesiennie 🍂🍂🍂🍂
Usuńfajny pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych darów natury
OdpowiedzUsuńI taki był plan 💪
UsuńPychotka! Uwielbiam sos kurkowy i połączenie mięsa z serem <3
OdpowiedzUsuńTak, to niezawodny sposób na pyszny obiadek.
UsuńŚwietny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńJej, to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńKurki zawsza smakują dobrze, a do tego ser - nic tylko palce lizać :)
Dziękuję, to dobry zestaw na obiad w zwykły dzień lub na świąteczny obiad 😀
Usuń