wtorek, 17 września 2024

Makowe lady fingers bez cukru

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na prosty,ale jakże przydatny pomysł .A mam na myśli pomysł na domowe biszkopty na bazie erytrolu. Biszkopty są smakowite same w sobie, ale doskonale sprawdzą się jako podstawa do różnych deserów. Ja robiłam je już w wersji z wiórkami kokosowymi czy z kakao. Oczywiście biszkopty można przygotować w wersji okrągłej. Ja gdy piekę biszkopty z zamysłem, że mają być podstawą serniczków czy innych deserów na zimno to zamrażam ciastka. A gdy piekę do zjedzenia "na już" to przechowuję w metalowej,ale nie powiem Wam jak długo mogą wytrzymać bo dziewczynki w sumie w pół dnia wszystko zjadają 😁 

Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować pomysł. Udanego tygodnia 🙂 




2 jajka rozm M

4 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 

10 g mielonego maku 


Białka oddzielić od żółtek, wstępnie ubić. Stopniowo dodawać erytrol i ubijać na gęstą pianę. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki, dodać mak i wymieszać do połączenia się składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnika rozgrzać do 170 st. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylka w kształcie gwiazdy i wyciskać podłużne biszkopty - ok. 6-7 cm. 

Piec 10 min, potem zostawić w wyłączonym piekarniku na 2 minuty. Wyjąć, zostawić na kolejne 5 minut a potem przełożyć na kratkę i zupełnie ostudzić. 

Smacznego.







42 komentarze:

  1. Ale piękne wyszły 😍 Pyszności 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają i na pewno smakują przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, muszę zapisać sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale one muszą być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę są smakowite,a oczywiście można zrobić je na zwykłym cukrze i tak będą lepsze niż te kupne.

      Usuń
  5. Takich pyszności jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne :) świetnie wyszły :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fantastyczne ciasteczka. Takowe bardzo lubię 👍🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko, serdecznie i z pozytywną energią 🥰🤗💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, cieszę się że pomysł się podoba 🤗

      Usuń
  8. Bajecznie wyglądają, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczne! Fajnie kogoś zaprosić na kawę i poczęstować biszkoptami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba że wcześniej dzieci wyjedzą je z puszki i nie będzie czym częstować 🫣😁

      Usuń
  10. Jakie apetyczne, wręcz doskonale Ci wyszły ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładnie się prezentują. Myślę że można też przełożyć czymś i markizy będą

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale śliczne i pyszne! U nas też bardzo szybko zostałyby zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej też tak jest 😉 bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

      Usuń
  13. Nie dziwię się, że dziewczynki wcinają! Wiedzą co dobre!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello,
    I found your blog very interesting.
    I admire those who have good cooking skills.
    I am now one of your friends.
    Kisses from Rio de Janeiro - Brazil!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for such kind words . Check back more often. Best regards 🙂

      Usuń
  15. Ale fajna nazwa! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lady fingers to brytyjska nazwa,inni mówią biszkopty savoiardi czyli krótko mówiąc podłużne biszkopty 😉
      Serdecznie polecam ten przepis 😀

      Usuń
  16. Nie jadłam takich, a wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń