wtorek, 23 grudnia 2025

Pierogi z suszoną śliwką i daktylami

Witam ponownie we wtorek 😄

Tym razem zapraszam Was na pierogi, które jadłam i robiłam po raz pierwszy. Są to pierogi z suszoną śliwką i daktylami,w sieci widziałam że głównie są ze śliwką. I mnie jest to niejako pomysł w stylu zero waste, ponieważ część farszu stanowią owoce użyte do ugotowania kompotu dwa tygodnie temu. Może pamiętacie ten przepis - kompot na bazie skórek jabłka i właśnie suszonych owoców. Po odcedzeniu kompotu, skórki wylądowały w koszu a suszone owoce zamroziłam. Tak więc ja do tego nadzienia tylko część śliwek i daktyli ugotowałam bo reszta była już przygotowana. Ale gdybym nie miała tych owoców to tak bym przygotowała całość. Chociaż z drugiej strony gdybym nie miałam odłożonych i zamrożonych owoców, które należy wykorzystać żeby się nie zmarnowały to może nie byłoby tych pierożków... ale są i dzielę się nimi z Wami. Ja zjadłam je z moją Martynką i bardzo Jej smakowały. Mnie zresztą też. Nie wiedziałam jakiego smaku się spodziewać ale są bardzo delikatne. Jeśli macie ochoty to serdecznie zapraszam na ten przepis.

Udanego wtorku, życzenia świąteczne będą jutro bo jeszcze jutro będzie wpis 😉😘





Ciasto:

200 ml gorącej wody 

30 g masła 

360 g mąki 

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżeczki cukru 

Nadzienie:

14 suszonych daktyli 

150 g suszonych śliwek 

1/4 łyżeczki cynamonu 

Dodatkowo:

1 łyżka masła 

1/4 łyżeczki cynamonu 


Nadzienie:

Owoce zalać wodą i zostawić na godzinę. Następnie gotować przez 10 minut w tej samej wodzie. Wyjąć i zmiksować na gładko w pojemniku blendera z ostrzami. Doprawić cynamonem.

Ciasto:

Do gorącej wody dodaj masło i wymieszać do rozpuszczenia. 

Następnie dodać mąkę, cukier i sól i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto ( początkowi łyżka, aby się nie poparzyć.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienki płat, wykroić krążki o średnicy 10 cm i kłaść po łyżeczce nadzienia. Zlepić.

Ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni roztopić masło, dodać cynamon i polać ugotowane pierogi. Smacznego.










Kokardki z cappuccino ( kruche ciasteczka)

Dzień dobry 🙂 

I już zostało nam mniej niż 40 godzin do wieczerzy wigilijnej. Jak daleko jesteście posunięci z pracą? Jak Was znam to wszystko dopięte na ostatni guzik, tylko zostało się wystroić i można celebrować święta. Ale może uda mi się jeszcze namówić Was na takie oto urocze ciastka kokardki? Gdy zobaczyłam tą foremkę na półce wiedziałam że muszę ją mieć i że wyjdą urocze ciastka przy jej użyciu. Mnie się podobają,moim córuś chyba też bo ciastka szybko zniknęły ze słoja na ciastka 😉

Serdecznie zapraszam na przepis 🙂 




200 g zimnego masła

280 g mąki 

20 g cappuccino - smak ulubiony 

1 żółtko - zimne 

Szczypta soli 

75 g cukru pudru 

100 g gorzkiej czekolady 

2 łyżki oleju 

Kolorowa posypka 



Masło pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.

Dodać mąkę, cappuccino, sól, cukier puder i żółto. Zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany kremówki. 

Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 5-7 mm i wycinać foremką ciastka.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem i w dowolny sposób maczać ciastka. Można posypać posypką. Odłożyć do zastygnięcia czekolady. Smacznego.











poniedziałek, 22 grudnia 2025

Mini makowce japońskie w formie babeczek

Witajcie ponownie 😁

Tym razem zapraszam Was na mini makowce. Makowiec japoński chciałam wypróbować od dawna ale jakoś się nie składało aby go zrobić. Sama nie wiem czemu czy brak czasu czy strach że mi nie wyjdzie...ale po wizytach u Helenki z bloga Moje Walijskie Piechcenie i podziwianiu Jej doskonałych wypieków z makiem, nabrałam ochoty na makowiec. Ale oczywiście musiałam trochę zrobić po swojemu i upiekłam go w formie babeczek. Ale można w tortownicy czy w prostokątnej formie. Cały proces przygotowania taki sam tylko inna forma do pieczenia i czas pieczenia. Myślę że w dużej formie to będzie około 50 minut. Muszę przyznać że są tak delikatne i puszyste, że chyba będzie to mój ulubiony rodzaj makowca.Ja część babeczek zabrałam do pracy, bo wyszło mi 21 babeczek.

Udanego popołudnia 😘



200 g mielonego maku 

450 ml mleka 

7 suszonych śliwek 

12 suszonych moreli 

20 g rodzynek 

20 g orzechów pekan 

100 g masła 

150 g drobnego cukru 

3 jajka rozm L 

3 jabłka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3 łyżki kaszy manny 

1 łyżka miodu 

Aromat migdałowy 

Polewa:

150 g śmietany 30%

150 g czekolady gorzkiej 


Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie bakalie drobno pokroić, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W misie robota umieść masło z cukrem i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodawać mak na przemian z kaszą manną. Dodać aromat, bakalie, miód i jabłka oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy makowej. Wymieszać.

Przekładać do formy na muffinki wyłożone papilotkami po czubatej łyżce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę rozdrobnić i zalać bardzo gorącą śmietaną. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ponownie chwilę odczekać i polać makowce. Smacznego.








Zupa grzybowa z ziemniakami ( z suszonych grzybów)

Dzień dobry 🙂 

Była zupa rybna, więc musi być grzybowa. Zwykle na Wigilię podaje z makaronem w kształcie gwiazdek, ale w tym roku zrobiliśmy próbę generalną i taka z ziemniakami też nam na smakuje. Wiem że kiedyś wigilia była przygotowana także bez dodatku nabiału, ale dla nas zupa grzybowa musi być choć trochę zabielana...a jak jest i Was? Dodajecie śmietanę lub jogurt do zupy grzybowej czy raczej nie? Czekam na Wasze zdanie. 

Udanego tygodnia, dla niektórych będzie roboczo krótszy, w tym dla mnie. Idę do pracy tylko dziś i jutro.💪

P.s. dziś i jutro spodziewajcie się podwójnych wpisów 😁



20 g suszonych grzybów 

1 marchewka 

1 pietruszka 

Kawałek selera 

Kawałek pora 

4 ziemniaki - ok. 400 g

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 goździki 

1 łyżka masła 

1 ząbek czosnku 

1 łyżka oleju 

1 łyżeczka soli 

1 łyżka sosu sojowego 

3 łyżki śmietanki kremówki 

1,5 litra wody 



Grzyby zalać 250 ml zimnej wody i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przelać do garnka i zagotować. Gotować około 5 minut. Grzyby wyjąć łyżka cedzakową,wywar zachować.

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki drobno posiekać na zapałkę lub użyć malaksera i rozdrobnić. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzać masło z olejem. Dodać czosnek i po minucie dodać resztę warzyw ( poza ziemniakami). 

Do garnka wlać wodę, dodać wywar z grzybów oraz ziemniaki. Grzyby drobno posiekać i przełożyć do zupy. Dorzucić liść, ziele i goździki i zagotować całość. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.  Doprawić solą oraz sosem sojowym. Na koniecznie dodać śmietanę. Wymieszać. Smacznego.








niedziela, 21 grudnia 2025

Roladki schabowe z grzybami w sosie własnym

Dzień dobry 🙂 

Dziś przy niedzieli polecam Waszej uwadze pomysł na świąteczny obiad. Roladki schabowe, ale oczywiście ze świątecznym smakiem czyli suszonymi grzybami. Proste, efektowne i oczywiście przepyszne! U mnie przepis tylko na dwie porcję, bo tylko my z mężem lubimy takie mięsko,bo dziewczyny jak to dziewczyny czasem grymaszą... ale danie z powodzeniem można przygotowywać w większej ilości, należy tylko odpowiednio zwielokrotnić składniki,a procedura postępowania pozostaje taka sama. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania takich roladek na świąteczny obiad 🙂




2 grube kotlety schabowe - ok. 2 cm grubości 

15 g suszonych grzybów 

1 duża brązowa pieczarka 

1/2 cebuli 

1 łyżka smalcu 

1 łyżka oleju 

2 łyżki musztardy stołowej 

2 łyżki mąki 

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 

Sól pieprz do smaku 

1 litr wody 

Sól pieprz do smaku 


Suszone grzyby zalać szklanką wrzątku i odłożyć na godzinę. Następnie odcedzić ( wodę zachować) i drobno pokroić. Pieczarkę i cebulę także drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić i dodać namoczone grzyby,a po 2 minutach pieczarkę. Smażyć kolejne 2 minuty po czym dodać połowę wody z moczenia grzybów. Dusić do miękkości. Gdyby grzyby nadal były twardawe dodać resztę wody i dusić aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Kotlety najlepiej wykroić z większego kawałka schabu. Ja tak zrobiłam. Ukroiłam dwa grubsze kotlety,a resztę mięsa pokroiłam na cieńsze plastry.

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Rozbić dosyć cienko, ale nie przerwać mięsa.

Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Posmarować musztardą cały plaster i wyłożyć nadzienie grzybowe. Zwinąć. 

Na talerzu wymieszać łyżkę mąki z papryką mieloną i obtoczyć mięso z każdej strony. Nadmiar mąki delikatnie strzepnąć. 

W dużym garnku rozgrzać smalec i ułożyć mięso zlepieniem do dołu, obsmażyć. Następnie obrócić i w miejsce złączenia wbić 2-3 wykałaczki,aby podczas duszenia farsz nie uciekł.

Dodać wodę i zagotować. Gdy to nastąpi, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Następnie wyjąć mięso na talerz, zwiększyć ogień i ponownie doprowadź do wrzenia. W międzyczasie mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać chochlę płynu z garnka, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Włożyć mięso. Gotować całość razem 2-3 minuty. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.










sobota, 20 grudnia 2025

Bardzo migdałowe ciasteczka

Dzień dobry 🙂 

Dziś polecają się proste i stosunkowo szybkie ciasteczka migdałowe. Pięknie pachnie w domu podczas pieczenia takich ciasteczek. No i mamy kolejny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po pieczeniu kruchych ciastek. Czyli punkt na liście z niemarnowaniem odhaczony 😉 a tak serio to kto się skusi na takie ciasteczka?

Udanej soboty 🙂




200 g migdałów łuskanych 

2 białka z jajka rozm M 

80 g drobnego cukru 

65 g mąki pszennej 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Aromat migdałowy 



Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę. Następnie obrać ze skórki i dokładnie osuszyć.

Zmiksować w pojemniku blendera z ostrzami lub w malakserze. Przełożyć do małej miski i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Do miski robota przełożyć białka, dodać cukier i przez około 5 minut ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać aromat i wymieszać.

Na koniec wsypać migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć rożek i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180 st około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.










piątek, 19 grudnia 2025

Proste rolmopsy w salsie pomidorowej

Dzień dobry 🙂 

Czy to już ostatni piątek przed świętami? A no właśnie tak. Pewnie od dziś a najdalej od jutra prace kuchenne ruszą pełną parą? Ja w niedzielę część sobie podszykuje, potem resztę w wigilię, bo u nas wieczerza będzie przesunięta o jeden dzień... mąż ma całodobowy dyżur w Wigilię. Kiedyś mnie to martwiło i stresowało ale po 25 latach wspólnego życia już się do tego przyzwyczaiłam..

No ale nie o tym miał być wpis, ale o śledziach. A konkretnie o rolmopsach, czyli roladkach śledziowych. Do tego zrobiłam trochę inną marynatę niż się ogólnie przyjęło. I bardzo nam czyli mnie i mężowi przypadł ten pomysł do gustu. A Wy się skusicie? Serdecznie polecam! 

Spokojnego piątku 😺





6 płatów śledziowych z oleju 

1 mała marchewka 

1 ogórek konserwowy 

2 papryki konserwowe 

3 łyżki ketchupu pikantnego 

1 cebula 

Salsa pomidorowa:

50 ml oleju 

50 ml octu 

150 ml wody 

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

1 łyżka miodu

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 goździki 

1/2 łyżeczki ziaren kolendry 

Sól do smaku 



Cebulę pokroić w piórka. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki salsy, dodać cebulę i zagotować. Gotować przez 7 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Zalać je szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut. Następnie wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym.

Śledzie osuszyć z oleju ( ręcznikiem papierowym) posmarować połową łyżki ketchupu. Ułożyć po 2 plasterki marchewki, ogórek pokrojony w słupki i paprykę.  Zrolować i zabezpieczyć szpadką.

Przełożyć do płaskiego niedużego naczynia. Zalać salsą i zostawić na 2 doby w lodówce. Smacznego.


,