niedziela, 24 października 2021

Babeczki na czekoladowym serku

Witajcie:)

Dzisiaj zapraszam na przepis z gatunku ratujemy produkty 😉kupiłam ostatnio serek do smarowania chleba o smaku czekoladowym. Myślałam,że moim córuś będzie smakowało ale było inaczej...i dlatego, żeby ten produkt się nie zmarnował stworzyłam takie babeczki. I zabieg się udał i dziewczynki zjadły babeczki 🙂




80 g serka kanapkowego czekoladowego

150 g mąki orkiszowej jasnej 

15 kakao 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

50 ml oleju rzepakowego 

100 ml mleka 

35 g erytrolu 

35 g cukru 

Garść kropelek czekoladowych 

Serek i mleko  wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. 

Do serka dodać jajka i wymieszać. Dodać olej oraz mleko i ponownie wymieszać. 

W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Przesiać do mokrych składników, dodać erytrol,cukier i wymieszać. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i krótko wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć zmielonym na puder erytrolem. 






piątek, 22 października 2021

Ciasteczka-literki

Dzień dobry:)

Obiecywałam Wam jakiś czas temu, że podzielę się z Wami przepisem na ciastka literki. Niby nic tego, ale dziewczynki były zachwycone. Każda dostała talerzyk na którym były ciasteczka z imieniem i było WOW i o to mi chodziło 😃




250 g mąki 

150 g masła 

50 g erytrolu 

50 g cukru pudru 

2 żółtka 

3 łyżki śmietany 30%

Odrobina czerwonego barwnika

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Cukier puder do oprószenia


Do miski przesiać mąkę, dodać oba cukry,żółtka o kawałki masła. Dodać odrobinę barwnika i ekstrakt. Posiekać składniki, a gdy zaczną się łączyć ze sobą wyrabiać na gładkie ciasto. W razie konieczności gdy składniki nie będą chciały się lepić, dodać śmietanę i dokończyć wyrabianie ciasta. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie wyjąć część ciasta, rozwałkować i foremkami literkami wycinać kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st 12-13 minut. Wyjąć, ostudzić ioprószyć cukrem pudrem ( tak samo postąpić z resztą ciasta). Smacznego. 






środa, 20 października 2021

Duszone policzki wieprzowe z grzybami

Dzień dobry:)

Macie ochotę na talerz kojącego gulaszu? Jeśli tak to serdecznie zapraszam:) prosty, ale jakże smaczny gulasz na bazie policzków wieprzowych i grzybów. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz korzystałam z tego kawałka mięsa i jestem mile zaskoczona. Mięso smaczne,długo się nie dusi i naprawdę wyszło fajnie. Zapraszam:)



3 kawałki policzków wieprzowych
5 kapeluszy suszonych grzybów 
100 g boczniaków 
1 cebula
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 łyżeczki pieprzu 
2-3 łyżki słodkiej śmietany 
1 łyżka sosu sojowego 
Sól do smaku 
2 łyżki oleju

Grzyby suszone zalać wodą i zostawić na około godzinę. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W miseczce wymieszać mąkę z papryka i pieprzem. Wrzucić mięso i obtoczyć w mieszance. 
W rondlu rozgrzać olej i dodać mięso. Obsmażyć z każdej strony. Gdy to nastąpi dodać cebulę i smażyć całość 2-3 minuty. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów wraz z sosem sojowym. Dusić powoli. Po około 10 minutach dodać pokrojone oba rodzaje grzybów. W razie konieczności dodać wody i dusić dalej. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia I dodać śmietankę. Wymieszać. Smacznego:)





sobota, 16 października 2021

Tort " Biała Królowa"

Dzień dobry:)

W minioną sobotę moja młodsza córcia zaprosiła kilka koleżanek z klasy na imprezkę z okazji swoich 10 urodzin. Mama wspięła się na szczyty swoich możliwości, żeby przygotować godny tort z tej okazji. I chyba się udało, dziewczynki miały bawić się 2 godziny, a były ponad 5 godzin 😉. Oprócz tortu były babeczki i ciasteczka, ale to wkrótce się podzielę z Wami tymi pomysłami. Póki co zapraszam na tortowy przepis.

P.s. jest to 100 przepis na blogu  więc okazja do świętowania podwójna 😀


Biszkopt:

4 jajka 

4 łyżki mąki 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

30 g wiórków kokosowych 

3 łyżki oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa czekoladowa:

600 ml śmietany 30%

200 g białej czekolady

250 g mascarpone 

Dodatkowo:

Sok z 1/2 cytryny

1/2 szklanki wody 

100 g białej czekolady 

1 łyżeczka cukrowych perełek

Tortownica 18 cm


Biszkopt:

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry I ubijać mikserem przez 5 minut, aż jajka zbieleją i nabiorą puszystości. Następnie stale ubijając dodawać po 1 łyżce olej i mieszać. Odstawić mikser. Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmielone w młynku do kawy wiórki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st około 40 minut,do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Uwolnić z tortownicy i przekroić na trzy blaty ( najlepiej kolejnego dnia).

Masa czekoladowa:

Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią, tak aby dodykała płynu i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na pół i jedną z porcji wstawić do lodówki. Drugą połączyć z serkiem mascarpone. 

Składanie :

Z gorącej przegotowanej wody i soku z cytryny zrobić nakropkę. 

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć go płynem. Nałożyć połowę masy czekoladowej ( można przy pomocy rękawa cukierniczego) i ułożyć drugi blat ciasta. Lekko docisnąć i również obficie nasączyć. Dać drugą porcję śmietany. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, który również nasączyć.  Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki. 

Ozdoby:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Na papierze do pieczenia pędzelkiem moczonym w czekoladzie rysować liscie( wypełniająca kontury dosyć obficie). Następnie papierze układać na rolce po ręczniku papierowym i wstawić do lodówki aby zastygło. Gdy to nastąpi na papierze do pieczenia Dać kleks roztopionej czekolady i układać liście tworząc kwiat ( warto przygotować obręcz z folii aluminiowej, aby pomogła utrzymać liście). Znów dać kleks czekolady i wsypać perełki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Dekoracja:

Odłożoną wcześniej czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć wzór dookoła tortu. Wierzch lekko posmarować śmietaną i ułożyć kwiat, wokół niego również zrobić rozetki ze śmietany. Można wstawić tort na 30 minut do lodówki. Smacznego. 








piątek, 15 października 2021

Orkiszowe pierogi z zielono- pomarańczowym farszem

Dzień dobry:) 

Dawno nie było pierogów...no to proszę bardzo:) pyszne  pełne witamin pierogi z farszem w kolorze zieleni i pomarańczowym. Bomba energetyczna na gorszy dzień:) a i samo lepienie pierożkow pozwala ułożyć sobie w głowie 🙂 zapraszam 😁




Farsz :

70 g cukinii 

125 g łodygi z brokuła 

90 g marchewki 

Garść szpinaku 

100 g soczewicy czerwonej 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżka oleju rzepakowego 

Ciasto:

250   g mąki orkiszowej jasnej 

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

1 łyżeczki soli 

300 ml gorącej wody 


Farsz:

Soczewicę ugotować al' dente. Odcedzić i ostudzić. Marchewkę, cukinię i łodygę brokuła zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą patelnię dobrze rozgrzać i dodać olej. Wrzucić warzywa i dusić. W międzyczasie posiekać szpinak. Dodać go na patelnię gdy warzywa będą na wpół miękkie. Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i wymieszać. 

Ciasto:

Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól. Następnie stopniowo dodawać wodę i  wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć na 30 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia. 

Smacznego. 

38 cm po 35 kcal jeden. 






środa, 13 października 2021

Sałatka imieninowa

Dzień dobry:) 
Też czasem się zastanawiacie się co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Ja czasem mam problem co zrobić sobie do jedzenia i wtedy najlepiej zrobić sałatkę. Dodatek makaronu i kurczaka powoduje, że sałatka jest bardzo sycąca. Zapraszam:)



 

1/3 małej kapusty pekińskiej 

1 szklanka drobnego makaronu( waga suchego produktu)

1 pierś lub noga pieczonego kurczaka 

1/2 czerwonej papryki 

1 mała puszka ciecierzycy 

1/4 pęczka szczypiorku 

1 duży ogórek gruntowy

2 łyżki oliwy 

1 łyżeczka curry 

Sól, pieprz do smaku 

2 łyżki majonezu wegańskiego 


Do osolonej wody, dodać 1/2 łyżeczki curry. Zagotować. Dodać makaron i ugotować do miękkości.  Odcedzić i ostudzić. 

Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić resztę przyprawy curry. Po 30 sekundach dodać mięso. Podsmażać 2 minuty. Zdjąć z patelni i ostudzić. 

Kapustę grubo posiekać. Dodać makaron i mięso. Ciecierzycy odcedzić i również dodać do miski. Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasionka. Pokroić.  Paprykę pokroić w paski,a każdy pasek przekroić na pół. Dodać do miski. Wrzucić posiekany szczypiorem. Doprawić do smaku i dodać majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego. 






poniedziałek, 11 października 2021

Babeczki w trzech smakach

Witajcie:)

I znowu muffinkowy wpis. Tym razem taki kolorowy. Od czasu do czasu użycie barwników nikogo nie zabije 😉a tęczowe muffinki zachwycą każde dziecko. Do tego fajne smaczki do ciasta I macie deser idealny, zapraszam:)



220 g mąki 

70 ml oleju 

2 jajka 

200 ml kefiru 

60 g cukru 

60 g erytrolu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki chipsów kokosowych

1 baton liofilizowany malinowy

Skórka z pomarańczy 

Barwniki spożywcze- opcjonalnie 

Kefir ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie wymieszać go z jajkami, olejem i oba cukrami. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia I przesiać do mokrych składników. Wymieszać. Podzielić ciasto na 3 miseczki. 

Do pierwszej porcji ciasta dodać skórkę otartą z pomarańczy i pomarańczowy barwnik ( barwnik opcjonalnie). Delikatnie wymieszać. 

Chipsy kokosowe rozrobić, najlepiej przy pomocy wałka do ciasta. Dodać do drugiej porcji wraz z żółtym barwnikiem. Wymieszać. 

Baton również rozrobić wałkiem i dodać do ostatniej porcji ciasta z różowym barwnikiem. Wymieszać. 

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i nakładać po porcji ciasta w każdym kolorze, pamiętając aby nie było go za dużo. Piec w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.