Dzień dobry 🙂
Z okazji wczorajszych mikołajek upiekłam dla moich córuś ciastka kakaowo- imbirowe. Ozdobiłam je lukrem królewskim przy pomocy szablonu. Po raz pierwszy korzystałam z tego lukru. Zwykle działam przy użyciu lukru na bazie wody lub soku z cytryny. Nie mam więc jeszcze wyczucia jaką konsystencję powinien mieć, żeby dobrze się nakładał na ciastka. Ale i tak jestem zadowolona z efektu. A dziewczyny były zadowolone z niespodzianki. A wszystko zaczęło się od tego, że gdy zobaczyłam jak śliczne wzory mają zamówione przeze mnie w sieci szablony, wiedziałam że zrobię takie ciastka ze wzrokiem i to właśnie na mikołajki. Początkowo wzór miał być obsypany cukrem pudrem, ale gdy schowa się ciastka do pojemnika,to najczęściej cukier puder znika... doczytałam jak temu zapobiec, ale już po upieczeniu ciastek. Następny deser więc będzie przy użyciu nietopliwego cukru pudru,a te ciacha dostały lukier królewski. A Wy co myślicie o moich ciachach?
Udanej niedzieli 🙂
150 g mąki pszennej tortowej
130 g mąki krupczatki
20 g kakao
75 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
200 g zimnego masła
2 żółtka - zimne
Dekoracja:
1 białko -30 g
170 g cukru pudru
Szablony świąteczne
Masło pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
Dodać mąkę, kakao, imbir cukier puder i żółta. Zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany kremówki.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 5-7 mm i wycinać foremką ciastka ( ja użyłam okrągłej o średnicy 10 cm)
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Dekoracja:
Do czystej, odtłuszczonej miski ( ja przecieram sokiem z cytryny i wycieram do sucha) przełożyć białko i cukier puder.
Miksować na najniższych obrotach miksera lub robota przez 10 minut, aż powstanie gęsty lukier.
Na ciastko przyłożyć szablon i mocno trzymać, aby się nie ślizgał ( ale uważać, aby nie złamać ciastka). Szapułką nakładać lukier na cały szablon i delikatnie zdjąć szablon z ciastka. Ciastka zostawić na kratce do zastygnięcia lukru.
Smacznego.


















































