Dzień dobry 🙂
Jakiś czas nie było pomysłu na domowe pieczywo, więc myślę że najwyższa pora coś zaprezentować. Zapewne już wspomniałam, że bardzo lubię szykować ciasto na chleb czy bułeczki wieczorem,a następnego ranka wypiec. Oczywiście dzieje się tak tylko w sobotę lub w niedzielę ,bo w tygodniu pracuje od 6 rano więc jest to utrudnione zadanie. Nie mówię niemożliwe,bo ja jestem szalona i dałabym radę, ale trzeba mieć jakieś granice 😉 sam przepis prosty,a przy tym smaczny. I ten fortel z wyciśniętym wzorkiem sprawia, że są całkiem urocze 😄 Może się skusicie? Dajcie znać w komentarzach. Udanej środy 😘
420 g mąki chlebowej typ 750
100 g mleka w proszku
30 g masła
260 ml ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
Masło rozpuścić w mikrofali, ostudzić.
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odłożyć na parę minut,aby popracowały.
Do miski przełożyć mąkę,mleko w proszku oraz sól i cukier. Wymieszać.
Wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać hakiem 5 minut.
Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 3 minuty.
Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie.Oprószyć je mąka za pomocą małego siateczka.
Nacisnąć na środku foremką do ciastek. Przykryć folią lub dużym workiem i włożyć na noc do lodówki.
Kolejnego dnia wyjąć z lodówki, zostawić na godzinę na blacie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st ( góra dół), na najniższą półkę włożyć blachę od piekarnika.
Bułki posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstawić do piekarnika i wlać szklankę wrzątku na dolną blachę. Piec 18-20 minut, wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.