niedziela, 24 listopada 2024

Drobiowe kieszonki z pieczarkami i serem żółtym

Dzień dobry 🙂 

Witajcie w niedzielę. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak to ja serdecznie polecam drobiowe kieszonki pełne pieczarkowego farszu. W sumie pomysł jest prosty, ale naprawdę smaczny. Mój mąż był zachwycony. Bo w takiej wersji mięso zrobiłam tylko dla siebie i męża, bo wiedziałam że dziewczyny będą marudzić. Wobec tego składniki są podane tylko na dwie porcje, ale oczywiście można je dowolnie zwielokrotiać. Myślę że tak przygotowane mięso można podać na niedzielny " zwykły" obiad,a nawet na rodzinną uroczystość. Tym bardziej że część pracy można przygotować wcześniej. Mam nadzieję że kiedyś skusicie się na wykonaniem takiego danka. Będzie mi bardzo miło i oczekiwań serdecznie polecam 🙂 

Spokojnej i rodzinnej niedzieli. Ja jutro wracam do pracy i muszę przyznać, że wyjątkowo mi się nie chcę. Tym bardziej że teraz taki gorący okres będzie. No ale trzeba się wdrożyć i będziesz z górki 😅




2 nieduże piersi z kurczaka 

100 g pieczarek 

8 cm pora 

75 g sera żółtego tartego 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki majeranku 

1 łyżka oleju 

Marynata:

1 czubata łyżka ketchupu pikantnego 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 

1/4 łyżeczki chili mielonego 


Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Por pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać por i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, odrobinę soli i dusić do zmniejszenia objętości przez grzyby. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać.

Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zrobić nacięcie z boku piersi, ale nie przecinać do końca. Nałożyć obficie farsz i zamknąć kieszonkę wykałaczką.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować mięso z każdej strony. Zostawić na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso na około 25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.








piątek, 22 listopada 2024

Pysznie nadziane ciastka

Dzień dobry 🙂 

Dziś pora na kolejne ciastka orzechowe. Tak jak mówiłam,w tym przedświątecznym okresie piekę więcej ciastek. A że jeszcze trochę orzechów mam na stanie, to znowu są orzechowe. Tym bardziej, że orzechowe ciastka są dobre w każdej wersji,a Wy jak sądzicie? Uniwersalny skład tych ciastek sprawia, że nadają się one na wiele okazji. Na święta Bożego Narodzenia także. Ale na "zwykłą" niedzielę również świetnie się sprawdzą. U nas oczywiście wylądowały w szkolnej śniadaniówce 😘No wymieniłam tyle zalet tych ciastek, że nie macie wyjścia, musicie je upiec, do czego serdecznie zachęcam 🙂 




50 g ulubionej czekolady

Garść łuskanych orzechów włoskich

Garść łuskanych orzeszków ziemnych

1 łyżeczka kakao

50 g cukru brązowego

2 jajka

240 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 g erytrolu

2 łyżki wiórków kokosowych

140 g miękkiego masła


Cukier brązowy i erytrol zmielić w mlynku do kawy. 

Czekoladę oraz orzechy drobno posiekać.

Do dużej miski przełożyć masło dodać oba słodziwa i zmiksować na jasnym krem. Następnie dodać jajka i również zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia urządzenia kakao i dodać do mokrych składników, zmiksować tylko do połączenia. Dodać orzechy, czekoladę oraz wiórki i krótko wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać kulki ciasta w sporych odstępach ( można użyć łyżki do lodów lub zwykłej dużej łyżki).

Blachy włożyć na godzinę do lodówki. Po czym wstawić ciastka na 180 st na około 11-13 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.







czwartek, 21 listopada 2024

Małe pieczone racuszki z jabłkami z piernikową nutą

Dzień dobry 🙂 

Matko jaka fatalna pogoda ostatnio! W takie dni zawsze mam ochotę na obiad, który ogrzeje i poprawia humor. I chyba nic mi się nie kojarzy z domowym ciepłem jak racuszki. A w związku z tym, że staram się ograniczać kalorie a na pewno nie ma potrzeby ich generować, więc tym razem przygotowałam racuszki w piekarniku. Trochę się bałam, że dziewczyny będą grymasić ale bardzo im smakowały. Racuszki są smaczne na ciepło, jak i na zimno więc można zabrać do szkoły czy do pracy. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂 

P.s. to pierwszy przepis zrobiony w nowym mieszkaniu 🤗




250 ml mleka w temperaturze pokojowej 

Ok. 230-250 gram mąki pszennej 

1 opakowanie drożdży instant 

1 jajko 

3 łyżki oleju 

2 łyżki cukru 

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 

2 jabłka 


Do dużej miski przełożyć mleko, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.

Następnie stale mieszając dodawać mąkę. Ilość mąki zależy od jej jakość. Ciasto powinno być gęste ( u mnie wyszło 240 g mąki).

Na koniec dodać olej wraz z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie umyć jabłka i zetrzeć je razem ze skórką. Dodać do ciasta.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżka nakładać porcję ciasta. Lekko rozsmarować.

Piec 15 minut w 180 st. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Smacznego.







wtorek, 19 listopada 2024

Koktajl z pieczonej dyni hokkaido z maślanką

Dzień dobry 🙂 

W związku z tym że dynia hokkaido właściwie dostępna jest cały rok, mogę z czystym sumieniem polecić Wam przygotowanie tego koktajlu. Pomysł nieskomplikowany a jakże smakowity w swojej prostocie. I jeszcze ten kolor! Od razu humor lepszy, szczególnie gdy za oknem szaro i ponuro. Jeśli lubicie delikatny smak dyni,ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ja mam zachomikowaną jeszcze jedną dynię hokkaido i w związku z tym pomysł na kolejny koktajl 😁

Serdecznie zapraszam na przepis i udanego tygodnia Wam życzę. Ja mam urlop, więc trochę gotuję, trochę odpoczywam a trochę udoskonalam sobie nowe gniazdko 💪




1 litr maślanki 

1 nieduża dynia hokkaido ( u mnie wyszło 560 g pieczonego puree)

2 duże dojrzałe banany 

Sok z 2 pomarańczy 

3 łyżki zmielonego na puder erytrolu 

1/2 łyżeczki cynamonu 


Dynie umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i upiec do miękkości. Wyjąć, ostudzić i oddzielić miąższ od skóry. Zmiksować na puree.

Do dużego naczynia ( np. miski) przełożyć się puree z dyni, banany. Dodać maślankę i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wstępnie zmiksować.

Dodać erytrol oraz cynamon i zmiksować na gładko. Schłodzić przed podaniem.

* Koktajl wychodzi dość gęsty, więc można w razie potrzeby dodać szklankę przegotowanej zimnej wody.

Smacznego.










niedziela, 17 listopada 2024

Ciastka orzechowe - kokosowe

Dzień dobry 🙂 

Jestem tak szczęśliwa, że nie wiem od czego zacząć... chyba od pochwalenia się, że zakończyłam przeprowadzkę i sprzątanie tamtego mieszkania. Teraz zostały tylko formalności, ale to już mnie fizycznie nie wykończy jak te ostatnie 7 tygodni. Szczerze mówiąc nie sądziłam że dam sobie z tym radę, tym bardziej że 80% pracy musiałam wykonać sama. Ale na szczęście to za mną i mogę do Was wrócić i do swojego bloga. 

Do świąt Bożego Narodzenia zostało 5 tygodni więc myślę, że powoli możemy rozpocząć serię przepisów na ten cudny czas. U mnie na pierwszy ogień idą ciastka orzechowe. Co prawda przepis wykonany jeszcze na starym mieszkaniu, ale już z myślą o tegorocznych świętach, bo robiłam je na początku września gdy jeszcze miałam do tego warunki. Ciastka jak zwykle są proste w przygotowaniu, pyszne i dobrze zamknięte wytrzymają 10-14 dni. Oczywiście erytrol można zastąpić cukrem. Serdecznie zapraszam na przepis i lecę poczytać co u Was 😘 




200 g orzechów włoskich łuskanych

100 g wiórków kokosowych 

100 g oleju kokosowego 

100 g erytrolu 

2 jajka rozm. L

80 g mąki pszennej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


Orzechy przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami lub malaksera i zmielić, ale nie na mąkę. Powinny to być raczej grubsze okruchy.

Przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe i płynny olej kokosowy ( gdy jest stały należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić).

Dodać jajka, erytrol i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.

Podzielić na 12 porcji i formować kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na godzinę.

Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st i piec około 16-18 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.









wtorek, 12 listopada 2024

Pralinki krówkowe z dmuchanego ryżu

Dzień dobry 🙂 

I jak minął Wam długi weekend? U mnie bardzo pracowicie. Ale liczę że jeszcze 7-10 dni i będę mogła powiedzieć, że wszystko już poza mną. Naprawdę nie mogę się już doczekać tego momentu,aby móc powiedzieć że przeprowadzka jest już tylko historią...

Historyczny też jest przepis. W sensie, że z zeszłego roku a nie z jakimś tradycjami czy coś 🤣 te pralinki zrobiłam w ubiegłym roku dla współpracowników z okazji moich urodzin. Tak smakowały moim dzieciom, że potem powtórzyłam pomysł na święta. Znacie? Robicie takie pralinki? Takie pralinki to dobry pomysł na wykorzystanie zapomnianych i twardszych już krówek. Serdecznie polecam 🙂 

Udanego tygodnia 😘 




170 g cukierków krówek

55 g białej czekolady

55 g masła

70 g dmuchanego ryżu


Cukierki przekroić na pół. Czekoladę połamać. Przełożyć do miski wraz z masłem.

Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Ogrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników ( można składniki postawić w rondlu bezpośrednio na ogniu, ale wtedy łatwiej masę przypalić). Zdjąć z garnka i dodać ryż. Wymieszać dokładnie.

Odstawić na chwilę na bok,a następnie firmować pralinki wielkość orzecha włoskiego. Odkładać do małych papilotek. Można schować do lodówki, ale nie jest to konieczne. Smacznego.







niedziela, 10 listopada 2024

Jogurtowy koktajl z pieczonych cytryn

Dzień dobry 🙂 

Dziś pora na koktajl, ale ostrzegam to wersja dla odważnych. A dlaczego? Bo koktajl jest bardzo wyrazisty w smaku, czytaj dosyć kwaśny 😁 Gdy dałam spróbować moim córkom tego napoju, to z ust młodszej padło: " a my będziemy musiały to pić? " 🤣 Czyli naprawdę musi być mocny w smaku bo zwykle im smakują. Mnie koktajl smakował 🤤 Odważycie się? Serdecznie polecam 🙂 



400 g jogurt naturalnego 

3 cytryny ( niezbyt duże)

1 duży dojrzały banan 

4 łyżki erytrolu zmielonego na puder 


Cytryny wyszorować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( najlepiej upiec je wtedy gdy w piekarniku będzie się piec, chleb, mięso czy ciasto).

Piec około 30 minut, aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Następnie przekroić je pół i wyciągnąć upieczony środek, przy okazji odrzucając pestki. Z jednej 1/2 cytryny drobno pokroić skórkę.

Do dzbanka przedłużyć miąższ cytryn, skórę, jogurt, banana i erytrol. Zmiksować na gładko.

Schłodzić 2-3 godziny przed podaniem.

Smacznego.