piątek, 1 lipca 2022

Lodowy shake truskawkowy

Uff ale dzisiaj gorąco. Rozpuścić się można, ja w swojej pracy na pewno. Dlatego całą dniówkę kombinowałam jakby się odchłodzić gdy już wrócę do domu. Tym bardziej ,że zapomniałam wczoraj naszykować sobie kawę mrożoną. No i musiałam wymysleć coś czym uraczę moje córcie. I pomyślam shake, taki jak w popularnych sieciówkach...ale po pierwsze do takowej mam zbyt daleko, a po drugie ostanio cena napoju rozłożyła mnie na łopatki. A lody i zimne mleko w domu jest zawsze w sezonie letnim, to kupiłam po drodze truskawki i szybko wykominowałam takie pyszności. Było naprawdę rewelacja, i to za część tego co bym wydała w sieciówce. Dzisiaj pewnie już za późno aby piec do sklepu, ale zapiszcie sobie pomysł na później bo jeszcze będzie upalnie 😉




300 g lodów truskawkowych

400 ml zimnego mleka 

150 g truskawek 

Sos truskawkowy- opcjonalnie 


Lody wyjąć na blat około 10 minut przed przygotowaniem deseru. Następnie przełożyć je do wysokiego naczynia. Dodać pozbawione szypułek pokrojone truskawki. Dodać zimne mleko i zmiksować na koktajl. 

Przelać do szklanek i podawać od razu, opcjonalnie można dodać sos truskawkowy. Smacznego:)
 








Rosół z trzech mięs z domowym makaronem

Dzień dobry:)

Wielokrotnie mówiłam Wam, że co niedzielę jest u nas rosół, ale nigdy nie pokazałam Wam jak go przygotowuję. Od dłuższego czasu rosół jest z donowym makaronem. Trochę pracy przy tym jest, ale przyjemność malująca się na buźkach mojej rodzinki wynagradza wszystkie trudy. Zapraszam Was na przepis i ciekawa jestem w jaki sposób Wy gotujecie rosół? Bo wiadomo ile domów tyle pomysłów na rosół i każdy za każdym razem inaczej smakuje:)


Makaron:

400 g mąki 

1 łyżeczka soli 

4 jajka rozm. M

1-2 łyżki wody 

Rosół:

1 korpus z kurczaka 

Ok. 420 golenia wołowego z kością 

1 skrzydło z indyka 

1 pęczek włoszczyzny 

3-4 ziarenka ziela angielskiego 

10 ziarenek czarnego pieprzu 

2-3 liście laurowe 

Sól do smaku 

2 litry wody


Makaron:

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wybić jajka i zacząć wyrabiać ciasto. Gdyby masa za mało sie kleiła dodać wodę  ale po odrobinie, aby ciasto nie było za mokre. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć po przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować najcieniej jak się da. Ułożyć na czystej ściereczce i zostawić do obeschnięcia na 3-4 godziny co jakiś czas obracając je. Następnie pokroić w cieniutką zapałkę i gotować partiami w osolonym wrzątku. Odcedzić. 

Rosół:

Wszystkie mięsa i warzywa umyć. Mięso przełożyć do duże garnka i zalać wodą. Wstawić na duży ogień i doprowadzić do zagotowania. Pamiętać o zbieraniu burzowin. Gdy proces się ten zakończy zmniejszyć ogień i dodać wszystkie przyprawy i warzywa. Nie trzeba ich obierać, ale można pomyśleć w słupki albo w kostkę, jak wolicie. Ja zostawiam w całości i później robię sałatkę jarzynową. 

Rosół gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie wyjąć mięso ( ze skrzydła obrać mięso,z goleni wyjąć kość i po wystudzeniu warto mięso zamrozić i użyć np.do farszu na pierogów) i gorącym rosołem zalać makaron,oproszając wszystko natką pietruszki. Smacznego. 






wtorek, 28 czerwca 2022

Rocznicowy obiad: pieczony kurczak i ziemniaki

Witajcie:)

Parę dni temu obiecałam Wam,że pokażę Wam jakie pyszności przygotowałam na niedzielę. W miniony weekend obchodziliśmy z mężem 17 rocznicę ślubu. I z tej okazji przygotować uroczysty obiad, oczywiście tort oraz bezalkoholowy koktajl na toast dla całej rodzinki. Zważywszy, że pogoda była ekstremalne i prace w kuchni nie należały do najłatwiejszych 😉to wszystko pięknie mi się udało. Rodzinka była zachwycona i zaproponowali, żeby częściej taki obiad robić 🙂 Może i Wy się zainspirujecie na Wasze jubileusze,serdecznie polecam. Pozostałe przepisy z rocznicowego obiadu wkrótce😀




Pieczony kurczak:

1 tuszka z kurczaka 

1 łyżeczka mielonego czosnku 

1 łyżeczka mielonej papryki 

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 

1/2 łyżeczki tymianku 

1 łyżeczka majeranku 

Sól do smaku 

1 łyżka masła - zimnego

Pieczone ziemniaki:

1 kg ziemniaków 

3 łyżki oleju 

1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków

Sól do smaku 


Kurczak:

Mięso umyć i dokładnie ususzyć. Rozkroić na pół, rozkrajając od strony kręgosłupa. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy ( z wyjątkiem soli). Solą porządnie oprószyć tuszkę, a później natrzeć mieszanką przypraw. Zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. 

Kolejnego dnia wyjąć mięso na godzinę przed pieczeniem.  Ułożyć tuszkę na kratce. Zetrzeć lub drobniutko pokroić masło i obłożyć mięso. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 220 st. Piec około 1,5 godziny. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę  do 200 st, wtedy wstawiamy ziemniaki do piekarnika. 

Ziemniaki:

Ziemniaki jeśli są młode to porządnie wyszorować, jeśli stare to obrać i umyć. Duże podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać przyprawę do ziemniaków, dodać sól i olej. Dodać ziemniaki i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika pod pieczonego kurczaka i piec razem około 45 minut ( 45 minut samego kurczaka i kolejne 45 kurczaka i ziemniaki). Smacznego. 






sobota, 25 czerwca 2022

Babeczki z morelami

Witajcie:)

I zaczęły się wakacje! Moje córcie są zachwycone I szczerze mówiąc ja też. Ten rok był dość trudny, wiele sprawdzianów i różnych projektów. I czasami trzeba było ogarnąć obie córcie na raz, tak więc ja też trochę odpocznę 😉i w nagrodę dla naszej trójki przygotowałam proste babeczki z morelami. Miały być z truskawkami, ale nim się obejrzałam a truskawki gdzieś " wyszły " i nawet wiem kto im w tym pomógł 😆 . Zostały morele, które trafiły się trochę kwaskowate, więc do samodzielnego pochrupania nie bardzo smakowały, ale w babeczkach jak najbardziej.  Do popicia przygotowałam szybki koktajl z maślanką truskawkową i bananem i dzisiaj zaczęłyśmy lato! Właściwe oficjalne otwarcie wakacji powinno być wczoraj, ale poprzednie dwa dni umierałam z powodu potwornego bólu głowy, więc trochę się przesunęło. A jutro to dopiero będzie uczta, ale to opowiem następnym razem 😘




150 g jogurtu brzoskiwiniowego

150 g mąki + 1 łyżka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 jajka 

75 ml oleju 

50 g cukru 

70 g erytrolu 

4 średniej wielkości morele 

Cukier puder do oprószenia 


Jogurt wyjąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.  Następnie przełożyć do miski, dodać jajka, i oba cukry. Wymieszać trzepaczką. 

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie w dwóch partiach przesiać do mokrych składników i wymieszać. 

Morele pokroić w małą kostkę, dodać mąkę i wymieszać. Dodać do surowego ciasta i delikatnie wymieszać. 

Foremki wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich po czubatej łyżce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 23-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.






środa, 22 czerwca 2022

Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia

 Witajcie:)

Macie ochotę na pyszne, lekkie, owocowe i kolorowe ciasto bez pieczenia? Jeśli tak to ja takowe mam:) Wygląda obłędnie i jest naprawdę smaczne. Dodatek miksowanych brzoskwiń działa zaskakująco orzeźwiająco. Myślę, że takie ciasto będzie dobrym pomysłem na tort urodzinowy na letnie przyjęcie. To ja Wam zostawiam przepis a sama będę myśleć o torcie na najbliższy weekend na naszą rocznicę ślubu:)

 




Spód:

140 g ciastek z nadzieniem 

50 g masła 

Masa serowa:

600 g serka homogenizowanego waniliowego 

3 brzoskiwonie 

3 łyżeczki żelatyny 

4 łyżki erytrolu 

Truskawki 

Czereśnie

Dodatkowo:

200 g śmietany kremówki 

2 łyżeczki erytrolu 

1/2 brzoskiwni 

Czereśnie 

1 kiwi 

Listki mięty

Tortownica 18 cm


Masło roztopić, lekko ostudzić. W pojemniku blendera z ostrzami zmielić ciastka, dodać masło i dokończyć miksowanie. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać okruchy, wylepić dno i wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić. 

Brzoskiwnie obrać ze skórki i przełożyć do miski. Dodać serek i wszystko zmiksować. Dodać erytrol. Wymieszać. 2-3 łyżki mieszanki dodać do żelatyny i zahartować ją. Następnie dodać do reszty masy serowej i zmiksować po raz ostatni. 

Na ciasteczkowy spód wylać połowę masy serowej. Dodać pokrojone truskawki i połówki czereśni. Dodać resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

Wykończenie:

Śmietankę ubić na sztywno z erytrolem. 

Na zimne ciasto dać 1 łyżkę ubitej kremówki i rozsmarować. Następnie zrobić rozetki dookoła. Środek ciasta wypełnić owocami. Zrobić " koronę " z czereśni. 

Smacznego:)









niedziela, 19 czerwca 2022

Boczek w ketchupie pieczony w papilotach

Witajcie:)

Wiem,że boczek to nie jest zbyt dietetyczny produkt 😝 ale z drugiej strony nie samą dietą człowiek żyje. A poza tym raz na jakiś czas taka rozpusta nikomu nie zaszkodzi, nie dajmy się zwariować. Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę  że pokrojone w plastry i posmarowane taką marynatą i później położone na grillu też będzie super pomysłem. Zatem szybciutko po boczek do masarni i potem ucztujemy 😀




800 g boczku surowego

2 łyżki oleju 

2 łyżki ketchupu 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 łyżeczki majeranku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1 łyżka słodkiego sosu chili 

Sól 


Mięso umyć i osuszyć. Porządnie posolić. 

Do miseczki przełożyć olej, ketchup oraz wszystkie przyprawy ( poza solą). Wymieszać i posmarować ze wszystkich stron mięso. Odłożyć na godzinę. 

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st . Mięso obłożyć papierem do pieczenia, ale niezbyt ciasno, aby był przepływ powietrza. Po około 50 minut wyłączyć piekarnik ,rozłożyć papier i zostawić tak mięso do wystygnięcia ( w piekarniku). Smacznego. 




sobota, 18 czerwca 2022

Mleczne babeczki z brzoskwionią

Dzień dobry:)

Jakie plany na ten upalny dzień? My albo do zoo pojedziemy, albo nad jezioro, jeszcze nie wiemy.  Ale pewne jest, że zabierzemy ze sobą pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki. Tym razem smak podkręciłam mlekiem w proszku. Serdecznie polecam i udanego leniuchowania Wam życzę:)




200 ml mleka 

50 g mleka w proszku 

50 g cukru 

50 g erytrolu 

250 g mąki +1 łyżka

2 jajka

100 ml oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

3 połówki brzoskwini ( poza sezonem można użyć z puszki)


Brzoskwinie pokroić na małe kawałki, przełożyć na ręcznik papierowy. 

Do rondelka przelać mleko, dodać mleko w proszku, oba cukry, zagotować stale mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Następnie wbić po 1 jajku, za każdym razem mieszając. Dodać olej, wymieszać.

Mąkę (250 g) wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do mokrych składników. Wymieszać. 

Do małej miseczki przełożyć 1 łyżkę mąki, dodać owoce i wymieszać. Całość przerzucić do miski z ciastem i po raz ostatni wymieszać. 

Silikonowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. 

Piec w 180 ( piekarnik góra-dół) 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.