czwartek, 30 września 2021

Zwykły chleb

Witajcie, witajcie:)

Zapraszam na przepis chlebkowy 😉 no chyba prościej się już nie da. No chyba, że chleb na sodzie....ale jeśli chodzi o chleb drożdżowy to prostszego przepisu nie ma. Można piec stale taki chlebek, albo traktować przepis jako bazę i modyfikować według własnego gustu. Polecam:))



600 g mąki typ 750

40 g świeżych drożdży

350 ml wody letniej

10 g soli


W dużej misce wymieszać drożdże z 100 ml ciepłej wody. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać 100 g i znów wymieszać. Przykryć i zostawić na 30-40 minut  aby rozczyn wyrósł. 

Po tym czasie dodać resztę przewidzianej wody, mąki i sól. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Zagniatając ręcznie trwa to około 10 minut. 

Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.  Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i uformować bochenek. Naciąć w kilku miejscach, obsypać z góry mąką i zostaw na kolejne 30-40 minut. 

W czasie gdy chleb rośnie rozgrzać porządnie blachę od piekarnika na najniższym poziomie sprzętu. Na innej blasze ułożyć chleb. Na dolną blachę wlać szklankę wody i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.


wtorek, 28 września 2021

Dyniowo-pomarańczowe babeczki w kropeczki

Witajcie w nowym tygodniu:)

Z pewnością zauważyliście, że dynki się już zaczęły 😁😁😁 uwielbiam je za smak i oczywiście za kolor. Każdego roku przygotowuje sobie zapas puree. Najpierw piekę dynie w piekarniku, potem miksuję i na koniec mrożę w małych porcjach. Potem wykorzystuje do zup,serników czy muffinek. I tym razem właśnie zrobiłam muffinki. Dodałam smaczek pomarańczy i kropelki czekoladowe. Moje córcie dostały do szkoły i były zachwycone. Może i Wam się spodobają, zapraszam:)



140 g puree z dyni 

120 g miękkiego masła 

60 g erytrolu 

60 g cukru 

200 g mąki 

2 małe lub 1 duży pomarańcze

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 jajka rozm. L

4 łyżki kropelek czekoladowych 


Do miski przełożyć masło, dodać oba cukry I utrzeć na jasny krem. Dodawać po 1 jajku za każdym razem zmiksować. Dodać skórkę otartą z pomarańczy I sok. Zmiksować. Dodać puree z dyni, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować. Wrzucić kropelki i po raz ostatni wymieszać, tym razem łyżką. 

Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem- nakładać po czubatej łyżce. Piec w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego:)

10 babeczek po około 240 kcal jedna sztuka





niedziela, 26 września 2021

Kąski kurczaka w pomidorach

Dzień dobry:)

Coś prostego i mięsnego? Jeśli tak, to zapraszam. Kurczak w prostym sosie pomidorowym. Jak wiadomo pomidory teraz są najbardziej aromatyczne i pyszne, więc doskonale sprawdzą się w takim daniu. A do tego mięsko robi się szybciutko więc z powodzeniem można przygotować w tygodniu, nie tylko w weekend. Serdecznie polecam:)



1 pierś z kurczaka 

2 pomidory 

1 mała cebula 

1 ząbek czosnku 

1/4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 

1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 

1/2 łyżeczki oregano 

Sól,pieprz do smaku 

2 - 3 łyżki oliwy


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem.

Mięso umyć  osuszyć i pokroić w kąski średniej wielkości. W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, dodać kurczaka i wymieszać. Odstawić na 30 minut. 

Po tym czasie rozgrzać patelnię i dodać łyżke oliwy. Wrzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony. Zdjąć z patelni na talerz.

Na patelnię dodać oliwę i wrzucić pokrojona drobnie cebulę. Po 2 minutach dodać czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodać mięso i pomidory. Doprowadź do wrzenia, po  czym zmniejszyć ogień i dusić aż większość płynu z pomidorów odparuje. Przed podanien posypać natką lub koperkiem. Smacznego. 





piątek, 24 września 2021

Torcik jesienny z żelką śliwkową

Dzień dobry :)

I zaczęła się nam jesień:) a jak ją najlepiej przywitać? Torcikiem oczywiście!😃 nie ukrywam ciut pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta. Ale smak i przepiękny wygląd wszystko wynagradza. Może skusicie się na przygotowanie? 

Ja zmykam do pracy, a popołudniu będę tworzyć imieninowy torcik dla mężusia 🙂


Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

100 g mąki 

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

40 g suszonej żurawiny 

Żelka:

400 g śliwek ( waga bez pestek)

1 łyżka erytrolu 

2 łyżeczki żelatyny 

1/2 szklanki wody 

Jabłka:

400 g jabłek 

2 łyżki erytrolu 

1 łyżeczka galaretki cytrynowej bez cukru 

Masa śmietanowa:

400 g śmietany 12%

500 g śmietany kremówki 

2 łyżki erytrolu 


Biszkopt:

W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.  Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem,wymieszać. Dodać zurawine i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm. Jeden kawałek będzie składać się z dwóch elementów. 

Żelka:

Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Zmiksować blenderem na gładko. Przelać do rondelka, dodać erytrol I wodę. Zagotować. Gotować tak długo aż Śliwki zmienią kolor na czerwony. W międzyczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śliwki zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i przelać do kwadratowego pudełka ( wcześniej wyłożyć do folią spożywczą).

Jabłka:

Jabłka umyć, osuszyć I obrać.  Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny i dodać erytrol. Dusić aż będą miękkie. Zdjąć z ognia  dodać galaretka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:

Śmietanę 12% wyłożyć na sito ( wcześniej wyłożyć go ręcznikiem papierowymi),postawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia kremówkę ubić z erytrolem i położyć z odsączoną kwaśną śmietaną( można dodać ekstrakt waniliowy).

Składanie torta:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim kawałkiem. Dać 2 łyżki masy śmietanowej, rozsmarować ją. Ułożyć żelkę i dać resztę masy śmietanowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni biszkopt i rozsmarować resztę śmietany. Udekorować kakao i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego. 

100 g około 230 kcal.








wtorek, 21 września 2021

Śmietanowe ciasto z darami jesieni ( na kwaśnej śmietanie)

Witajcie:)

Macie ochotę na prościutkie i jednocześnie przepyszne ciasto? Zrobiłam je na kwaśnej śmietanie. Przygotowanie zajmuje raptem 5 minut,można wymieszać łyżką. W sumie sprawienie owoców do ciasta trwa ciut dłużej 😆ogromnym plusem jest to że jedyny tłuszcz to ten ze śmietany. Zachęceni? Zapraszam na przepis 🙂



400 g kwaśnej śmietany-12%

450 g mąki orkiszowej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

4 jajka 

75 g cukru 

100 g erytrolu 

1 łyżeczka mielonego cynamonu 

Wierzch:

2 antonówki

5-6 śliwek 

1 łyżka cukru 

1/2 łyżeczki cynamonu 

Forma: 24*28 cm


Śmietanę wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzała. Następnie dodać do niej jajka oraz oba cukry i dokładnie wymieszać. 

W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i cynamonem. Dodać do mokrych składników i szybko wymieszać.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. 

Owoce umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na 8. Śliwki pokroić na ćwiartki. Przełożyć owoce do małej miski, dodać cukier i cynamon. Wymieszać aby się obtoczyły w tej mieszance. 

Owoce obficie układać na wierzchu ciasta. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec około 40 minut, po 20 wyłączyć termoobieg. Wyjąć I ostudzić na kratce, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 

100 g to około 200 kcal.







piątek, 17 września 2021

Ciacha orzechowe

Dzień dobry:)

Uff kończy się tydzień. Nawet dobrze, bo zdrowotnie kiepskawo że mną. Ale dzieciom do szkoły trzeba było coś upiec. Kasia z bloga Kulinarne Inspiracje Futki zrobiła ostanio świetne ciacha- gryczano-kokosowe. I szczerze chcialam je upiec, ale gdy zabierałam się za pracę okazało że kilku składników brak 😉 ale zainspirowana Kasią szybko zrobilam przegląd szafek i powołałam do życia takie ciacha. Moje córcie były zachwycone:) polecam Wam przepis:))





300 g mąki orkiszowej 

100 g masła orzechowego 

2 jajka

85 g orzechów laskowych łuskanych 

60 g cukru pudru 

60 g erytrolu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Orzechy zmielić w blenderze. 

Do miski przesypac mąkę, dodać orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać oba cukru i ponownie wymieszać. Dodać masło orzechowe i oba jajka. Wyrobić na jednolitą masę. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta brać po 50 g masy i formować kulki, następnie je spłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 20 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. 





wtorek, 14 września 2021

Indycze cygara z suszonymi grzybami

Dzień dobry:)

Co tam u Was dobrego słychać? Gotowi na kolejny przepis? Dzisiaj polecam danie mięsne. Faszerowane mięsko z indyka, w zdrowszej panierce. Idealne nawet na uroczysty obiad. Serdecznie polecam:)




335 g mięsa z uda indyka 

Garść suszonych grzybów 

20 g otrąb żytnich 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2 łyżeczki suszonego tymianku 

1 łodyga selera naciowego 

Dodatkowo:

20 g otrąb żytnich 


Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą i zostawić na godzinę. 

Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać ostrym nożem. Grzyby również drobno posiekać. Dodać do miski, wraz z przyprawami. Dodać 2-3łyżkiwody z moczenia grzybów oraz otręby. Dokładnie wymieszać masę mięsną. 

Masę podzielić na 3 porcje. Rozpłaszczyć i ułożyć po kawałku selera. Zrolować w cygaro i wstawić do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wyjąć z lodówki . Na talerzyk wysypać otręby i panierować w nich mięso. Cygara kłaść na rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju i zrumienić z każdej strony. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. 

Smacznego 

sztuka to 175 kcal. 




piątek, 10 września 2021

Prosty torcik " ptasie mleczko "

 Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na ciasto,które przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. Jest w nim i galaretka i kolorowa posypka. Do tego wykonanie jest bardzo proste, jedynie ciut czasu trzeba poświęcić na poszczególne warstwy. Ale myślę, ze warto. Uważam, że taki torcik w stylu ptasiego mleczka może z powodzeniem być torcikiem urodzinowym. A Wy co o tym sądzicie? Serdecznie zapraszam na przepis 🙂



60 g podłużnych biszkoptów 

Masa I:

420 g serka homogenizowanego waniliowego 

2 łyżeczki żelatyny 

100 mleka

1/2 opakowania galaretki truskawkowej+200 ml wody

Masa II:

300 g jogurtu truskawkowego 

2 łyżeczki żelatyny 

1/2 opakowania galaretki cytrynowej+150 ml wody 

Dodatkowo:

200 ml śmietany kremówki 

1 łyżka erytrolu 

Konfetti cukrowe do dekoracji- opcjonalnie 


Dno tortownicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Od wewnątrz zabezpieczyć obręcz folią rantowa, aby nie było posmaku metalu. Na dnie ułożyć biszkopty. 

Masa I:

Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Przelać do małego pojemnika i zostawić w lodówce do stężenia  . Gdy to nastąpi pokroić w małą kostkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. W misce wymieszać serek z mlekiem. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Przelać do miski i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać kawałki galaretki i lekko wymieszać. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki na około godzinę. 

Masa II:

Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Przelać do małego pojemnika i zostawić w lodówce do stężenia  . Gdy to nastąpi pokroić w małą kostkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Przelać do miski, dodać resztę jogurtu  i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać kawałki galaretki i lekko wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Ewentualnie udekorować konfetti. 

Smacznego:-) 





środa, 8 września 2021

Szybka przekąska z ciasta francuskiego z serkiem i suszonymi pomidorami

Coś szybkiego do pochrupania? To może ciasto francuskie z pysznymi dodatkami zamiast chipsów? Idealne na wieczór we dwoje lub na przystawkę na imprezkę. Robi się prędziutko i pysznie smakuje. Serdecznie zapraszam:)




1 duże opakowanie ciasta francuskiego 

4 trojkąciki serka topionego 

6 kawałków suszonych pomidorów 

5 łyżek śmietany 30%

1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich 


Do pojemnika blendera przełożyć serki, pokrojone pomidory i dodać 3 łyżki śmietany. Zmiksować na gładko. 

Ciasto rozwinąć i posmarować nadzieniem. Pokroić na paski o grubości około 1,5 cm. Łapać za każdy koniec i skręcać ciasto w przeciwnych stronach. 

Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do małej miseczki przelać resztę śmietany, dodać przyprawę i wymieszać. Posmarować każdy świderek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i około 15 minut lub dłużej do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć i lekko ostudzić na kratce. Smacznego. 







poniedziałek, 6 września 2021

Rajskie ciastka bananowo-kokosowe

Dzień dobry:)

I zaczynamy kolejny tydzień, do tego pierwszy pełny tydzień nowego roku szkolnego. Dla rodziców to też trudny czas, bo trzeba myśleć co dobrego a jednocześnie zdrowego przygotować do szkół na drugie śniadanie. Ja ostatnio " wymyśliłam" takie ciacha. Wyszły naprawdę ciekawe, a do tego zużyłam przejrzałe banany i znowu nic się nie zmarnowało czyli same plusy;)




220 g dojrzałych bananów 

200 g mąki orkiszowej jasnej +2 łyżki 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

80 g oleju kokosowego 

50 g erytrolu 

Szczypta soli


Banana rozgnieść widelcem. Mąkę wymieszać z soda i solą, odstawić na bok. Do miski przełożyć olej i erytrol. Zmiksować na krem. Następnie dodać banana i ponownie zmiksować, do połączenia. Mąkę dodać w dwóch partiach i za każdym wymieszać mikserem. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce obtoczyć w mące i nabierać porcję ciasta i formować kulki, lekko je spłaszczyć. Szklankę o płaskim dnie również zanurzyć w mące i przycisnąć do każdego ciastka, za każdym razem oprószyć szklankę mąką. Nadmiar mąki " wymieść " przy pomocy pędzelka silikonowego. 

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z  termoobiegiem i wstawić ciastka na 8-11 minut,w zależności od sprawności piekarnika. 

14 ciastek po około 110 kcal. 






sobota, 4 września 2021

Owocowy jogurtowiec z galaretką na ciasteczkowym spodzie

Dzień dobry:)

Zapraszam na ciastowy przepis. W końcu jest weekend. Tym razem do wykonania ciasta wykorzystałam wszystkie resztki, końcówki czy produkty, które mogłyby się zmarnować. Dlatego większość ciasta stanowią brzoskwinie. Wszyscy wiemy jak nietrwałe są to owoce. A ja niestety za dużo kupiłam i mogło skończyć się to katastrofą;) Dlatego trzeba było je przerobić i tak powstało to pyszne i w sumie proste ciasto . Poza sezonem można przygotować z owocami z puszki,wtedy ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do przerabianie domowych zapasów. Udanego weekendu:)



Spód:

120 g suchego biszkoptu bez cukru lub kruchych ciasteczek 

Garść małych biszkopcików 

40 g melasy 

50 g masła - roztopić 

2 łyżki mleka 

Masa: 

550 g puree z brzoskwiń 

340 g jogurtu greckiego 

3 łyżki erytrolu 

4 łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo:

3,5 plastra ananasa 

1 galaretka cytrynowa bez cukru 


Spód:

Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Biszkopt lub ciastka zmielić w blenderze lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać melasę i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie się kruszyć dodać mleko i dokończyć wyrabianie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać dookoła tortownicy. W środku ułożyć małe biszkopty i wstawić do lodówki na około godzinę. 

Masa:

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Brzoskwinie umyć, osuszyć i obrać. Wyjąć pestki i zmiksować na puree. Przelać do rondelka, dodać erytrol i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Ostrożnie wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia. 

Wykończenie:

Na wierzchu ułożyć połówki ananas i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego. 







czwartek, 2 września 2021

Pasta rybna 6- składnikowa

Dzień dobry:)

Coś dobrego i treściwego do chlebka? Proszę bardzo. Dzisiaj poleca się pasta rybna na bogato. Zamiast cebulki tym razem dodałam paprykę i ogórka i było bardzo aromatycznie. Zaciekawieni? Zapraszam na przepis:)




1 puszka szprotek w pomidorach 

1 jajko na twardo

1/2 ogórka zielonego 

1/3 małej czerwonej papryki 

2 łyżki koperku 

3 łyżki ketchupu łagodnego 

Sól, pieprz do smaku 


Z puszki wyjąć rybkę do miski i rozetrzeć ją widelcem. Jajko zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać miski. Ogórka i paprykę umyć i osuszyć. Ogórka rozkroić na pół, łyżeczką wyjąć nasiona a resztę pokroić w drobną kosteczkę. 

Paprykę pokroić również w drobną kosteczkę. Dodać do miski. Koperek posiekać i wraz z ketchupem dodać do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i wstawić pastę na godzinę do lodówki. 

Smacznego.