niedziela, 29 maja 2022

Paryska grzanka z jajecznicą z pieczarkami i oliwkami

Witajcie:)

Zapraszam na pyszną propozycję na kolację lub niedzielne śniadanie, czyli zrumienione  bułki z jajecznicą. Pomysł narodził się przez przypadek- zostały mi 4 niewielkie pieczarki i nie wiedziałam co z nimi zrobić. I pomyślałam - jajecznica z pieczarkami, pycha! A później jak by to udoskonalić i tak powstała bułka paryska na ciepło z jajecznicą. I naprawdę pysznie wyszło! Serdecznie polecam:)

 


1/2 bułki paryskiej

1 łyżka oliwy z oliwek

4 pieczarki

2 łyżki czarnych oliwek

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego

sól,pieprz do smaku


Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić w plasterki.

Na małej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, dodać pokrojone oliwki. Chwilę razem podgrzewamy. W misce wymieszać jajka z solą i pieprzem, wylać na patelnie z pieczarkami. Usmażyć jajecznicę w stopniu jakim lubimy.

W międzyczasie bułkę rozkroić na pół wzdłuż i posmarować oliwą . Ułożyć na większej patelni i wyraźnie zrumienić. Zdjąć z ognia i nałożyć jajecznicę. Posypać rzodkiewką i podawać do razu, smacznego:)

 








środa, 25 maja 2022

Kolorowa rolada z kremem i truskawkami

Witajcie:)

Już jutro jeden z najpiękniejszych dni w roku- Dzień Matki. Jest on wyjątkowy dlatego,że możemy go przeżywać jako osoba obdarowująca pięknymi życzeniami, ale także jako osoba obdarowana. Ja od kilku lat niestety występuję tylko w jednej roli- osoby obdarowywanej, ale zawsze piekę ładne ciasto z myślą o Mojej Mamie. Potem delektujemy się nim z moimi córciami i opowiadam im jakie relacje miałam z moją mamą. Zawsze mogłam na nią liczyć, w każdej kwestii. Mogłam Jej powiedzieć dosłownie o wszystkim, i o złej ocenie w szkole czy o tym że  podoba mi się jakiś chłopiec....była to relacja przyjacielska. Mam ogromną nadzieję, że będę umiała być taką Mamą dla swoich córek....

Ale wracając do przepisu to przygotowałam roladę w trzech kolorach. Nie będę ukrywać, że biszkopt miał wyglądać inaczej...w wyobraźni miało wyglądać jak ciasto zebra- czyli będę wylewać po łyżce ciasta i ono się będzie ładnie rozlewać tworząc kręgi i wyjdzie ładna zebra. Ale ciasto jest za gęste i nie wychodzi to tak jak bym chciała , ale też wygląda super co? 

Korzystając z okazji chciałabym Was przeprosić za to, że nie odpowiadam na Wasze komentarze u siebie i nie komentuję na Waszych blogach, ale na co dzień korzystam z telefonu i coś mi się porobiło, że nie mogę się zalogować na blogerze i dodawać komentarze...a że nie jestem techniczna to pewnie trochę minie zanim rozkminię jak to obejść 😂,ale będę próbować jak najszybciej to naprawić.

Póki co zapraszam na przepis:)




Biszkopt jasny:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Biszkopt ciemny:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Biszkopt różowy:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta barwnika


Nadzienie:

200 ml śmietany kremówki 

3 łyżki erytrolu 

1 serek waniliowy- 150 g

1 śmietan-fix

2 łyżki dżemu truskawkowego

garść truskawek


Biszkopt jasny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. 

Biszkopt ciemny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z kakao i  z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. 

Biszkopt różowy:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z barwnikiem, ostrożnie wymieszać. 

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać każdy kolor w dowolny sposób, aż wykorzystamy całe ciasto. Piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. 


Nadzienie:

Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem i zagęstnikiem. Dodać serek i dokończyć ubijanie. 

Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem. Nastepnie rozsmarować krem ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji).Ułożyć pokrojone truskawki, Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego. 






piątek, 20 maja 2022

Babeczki czekoladowe na ciasteczkowym spodzie

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na przepis na najbardziej" mobilne " ciasto czyli muffinki. Tym razem zrobiłam na spodzie z ciasteczek, zostało mi trochę pokruszonych herbatników i reszta suchej biszkoptu, a że nie cierpię wyrzucać to przerobiłam na pyszne babeczki. A że zaraz wybieramy się w podróż do Bornego Sulinowa,to będą idealną przekąską do samochodu. Znacznie tańszą od przekąsek przy trasie i o niebo zdrowszą bo wiem ile tłuszczu i cukru do nich użyłam, czyli same korzyści. To Was zostawiam z przepisem a sama zmykam do auta:)

P.s. pomysł na polewę podpatrzyłam u Iwonki z " Gotowanie to proste ", jedynie dodałam więcej zwyklego mleka bo polewa jak dla mnie była za gęsta, ale w smaku jest obłedna:)



140 g ciastek, herbatników lub suchego biszkoptu 

80 g masła 

180 g jogurtu naturalnego 

2 jajka

100 ml oleju 

40 g cukru 

60 g erytrolu 

50 g czekolady gorzkiej 

45 g dżemu porzeczkowego 

20 g kakao 

170 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa:

1 łyżka masła 

2 łyżki erytrolu 

4-5 łyżek mleka 

4 łyżki mleka w proszku 

mak,owoce liofilizowane- opcjonalnie 


Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Ciastka zmielić blenderem z ostrzami. Przesypać do miski dodać masło i wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nasypać po łyżeczce masy, lekko docisnąć. Odłożyć na bok. 

Do miski wlać jogurt  dodać jajka i oba cukry, wymieszać. Dodać dżem oraz olej i ponownie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kakao, następnie przesiać do mokrych składników. Dodać posiekaną lub zmieloną czekoladę i wymieszać całość, nie za długo aby ciasto nie było zbite. 

Na ciasteczkowy spód wyłożyć po łyżce ciasta. Piec w 180 st około 25-28 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce .

Polewa:

W małym rondelku rozpuścić masło z erytrolem i mlekiem. Gdy erytrol się rozpusci, zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku,wymieszać do jednolitej konsystencji. Udekorować babeczki, smacznego:).






 

poniedziałek, 16 maja 2022

Kefirowo- owocowy koktajl

Dzień dobry :)

Zaczynamy kolejny nowy tydzień. Najlepiej rozpocząć go lekkim i pożywnym koktajlem. Tym razem zamiast na jogurcie czy mleku jest na kefirze. Ananas z puszki idealnie się z nim komponuje. Kefir doskonale gasi pragnienie, więc taki koktajl może być cudnym deserem na gorące popołudnie, serdecznie polecam i zapraszam:)





500 g zimnego kefiru 

1 banan

140 g ananasa z puszki 

250 ml zalewy z ananasa konserwowego

Sok z 1/2 cytryny 

Erytrol- opcjonalnie 


Do wysokiego naczynia przelać kefir, dodać zalewę z ananasa. Wrzucić również kawałki ananasa i pokrojonego banana. Wstępnie zmiksować.  Dodać sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Skosztować, w razie konieczności dodać odrobinę erytrolu i po raz ostatni wymieszać. Porządnie schłodzić. 

Smacznego:)




piątek, 13 maja 2022

Sernik z ananasem

Dzień dobry:)

Przed nami weekend i z tego co widać to ma być piękna pogoda. Jakie macie plany na ten czas? My planujemy wycieczkę rowerową, długi spacer i powtarzanie geometrii z córciami;) Do tego oczywiście jakieś ciacho popełnię:). A z Wami dziele się sernikiem z ananasem, który upiekłam w zeszłym tygodniu. Delikatny, wilgotny i prościutki w wykonaniu. Serdecznie zapraszam i udanego weekendu Wam życzę!🙂




Spód:

150 g ciastek, herbatników lub suchego biszkoptu 

100 g masła 

Masa serowa:

3 jajka rozm. L 

85 g erytrolu 

85 g cukru 

1 budyń waniliowy 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

100 ml oleju 

700 g sera z wiaderka 

4 plastry ananasa z puszki 

Tortownica: 18 cm


Spód:

Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Ciastka lub biszkopt zmielić w blenderze. Przełożyć do miski, dodać masło i wymieszać. 

Tortownicę ( spód) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wysypać okruchy i wyrównać. Odłożyć na bok. 

Masa serowa:

Do miski przełożyć oba cukry, dodać jajka i zmiksować na jasny krem. Dodawać po łyżce ser i stale miksować. Cienką strużką dodawać olej i stale miksować do połączenia. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę. Wymieszać do połączenia. 

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przelać masę na spód, wyrównać. Tortownicę położyć na kratce od piekarnika, wstawić. Pod kratką wstawić blachę z wodą. Piec w temperaturze 170 stopni 50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na godzinę. Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego. 






środa, 11 maja 2022

Prosta sałatka z ryżowymi kulkami

Dzień dobry:)

Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu,
znowu 😂 miałam też końcówkę sałaty. Wiecie o czym mówię- takie małe listki zwinięte w malutki głąb i na kanapkę to średnio się nadaje. No to posiekałam ją, dodałam wycudowane kulki z ryżu i wyszła super sałatka na kolację. Zaciekawieni? Zapraszam dalej:))





Kulki:

200 g ugotowanego ryżu 

50 g serka kanapkowego 

2 łyżki grubej bułki tartej 

Szczypta słodkiej papryki mielonej 

Szczypta chili w płatkach 

Sałatka:

Garść sałaty

1/2 ogórka wężowego 

2 łyżki czarnych oliwek 

Kawałek pora lub 1/2 małej cebuli

2- 3 truskawki 

1 łyżeczka oliwy 

Sól, świeżo mielony pieprz 


Kulki:

Do miseczki przełożyć ryż, dodać serek oraz bułkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Uformować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w zamykanym pudełku i wstawić do zamrażarki na godzinę.

Sałatka:

Sałatę posiekać z grubsza. Ogórka umyć, osuszyć. Obieraczką pokroić w cienkie paski. Dodać do sałaty, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Wymieszać wszystko. Ułożyć na półmisku. Dodać pokrojony por,oliwki oraz truskawki. Oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać ryżowe kulki i podawać od razu. Smacznego. 




poniedziałek, 9 maja 2022

Chleb orkiszowy z ziarnami

Dzień dobry:)

Nowy tydzień witam pysznym chlebkiem. Mąka orkiszowa świetnie komponuje się z pestkami dyni i siemieniem lnianym. Cudnie pachnie w domu, koniecznie musicie upiec taki chlebek:)




Zaczyn:

100 g mąki pszennej 

2 opakowania drożdży instant 

100 ml letniej wody 

Ciasto właściwe:

615 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

200 g mąki pszennej 

40 g pestek dyni 

30 g siemnienia lnianego 

2 łyżki oliwy 


Zaczyn:

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe:

Oba ziarna zalać wodą i odstawić na bok na czas rośnięcia zaczynu. 

Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn, ziarno i wodę,wyrabiać ciasto. 

Ciasto jest dosyć klejące, dlatego można oprószyć dłonie mąka i w ten sposób wyrabiać ciasto. Gdy ponownie zacznie się kleić przełożyć je do miski i przykryć. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Po tym czasie uformować chlebek i przełożyć go do ściereczki obsypanej mąką,aby ponownie wyrósł. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Chleb posmarować oliwą i obsypać siemnieniem. Piec 40 minut, ostudzić na kratce. 

Smacznego. 






sobota, 7 maja 2022

Kaczka majerankowa w rękawie pieczona

Witajcie w sobotnie popołudnie:)

Myślicie już o obiedzie na jutro? Jeśli jeszcze nie, to ja służę pomocą:). Co powiecie na kaczuszkę? Kaczka to idealna propozycja nie tylko na świąteczny obiad, ale na niedzielny również. A może organizujecie przyjęcie komunijne w domu,to będzie idealne danie. Przygotować wieczór wcześniej i później samo się robi. Warte przemyślenia:) zapraszam:)




1 tuszka kaczki- u mnie trochę więcej jak 2 kg

1 łyżka czosnku granulowanego 

2 łyżki majeranku 

Sól 

Biały pieprz 

2 ząbki czosnku 


Mięso umyć i osuszyć. Do środka kaczki włożyć czosnek ( nie trzeba obierać). Mięso dokładnie natrzeć wszystkimi przyprawami, dokładnie zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-15 godzin. 

Kolejnego dnia wyjąć kaczkę na godzinę przed pieczeniem. Następnie ułożyć ją w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika, zimnego. Nastawić na 200 st i piec 2 godziny. Wyjąć, dać odpocząć 10-15 minut i podawać, smacznego:)






piątek, 6 maja 2022

Kokosowa kosteczka z owocami bez pieczenia

Dzień dobry:)

Może coś bardzo owocowego i bez pieczenia na weekend? Służę uprzejmie:). Prościutkie,pyszne i mega kolorowe ciasto! Jest tylko z nim jeden kłopot....trzeba trochę odczekać, aż wszystko się zsiądzie. Dlatego ja przygotowałam ciasto na wieczór, noc w lodów i od rana można się delektować 😋 serdecznie zapraszam.





22-24 herbatniki 

300 g sera na sernik 

400 g kremówki 

3 łyżki wiórków kokosowych 

4 łyżki erytrolu 

2 łyżeczki żelatyny 

1 duży banan

1 galaretka przeźroczysta

Borówki 

Truskawki 

Forma 20*20 cm


Wiórki kokosowe przełożyć z erytrolem do pojemnika blendera z ostrzami, zmielić . Odłożyć na bok. 

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić. 

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. 

Kremówkę ubić na sztywny krem. 

Serek wymieszać ze zmielonymi wiórkami. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Dodać śmietanę i również wymieszać. 

Nałożyć  połowę kremu,wyrównać. Banana obrać przekroić na pół,a później wzdłuż. Ułożyć na kremie, pomiędzy dodać borówki.  Nałożyć porcję kremu, rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę herbatników i nałożyć resztę kremu. Rozsmarować i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

W międzyczasie rozpuścić galaretkę i dokładnie ją ostudzić. 

Na wierzchnim kremie ułożyć truskawki i borówki. Ostrożnie zalać galaretką i zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić w kostkę.  Smacznego. 








czwartek, 5 maja 2022

Buraczkowe naleśniki z serkiem i owocami

Dzień dobry:)

I jak się macie w tym dziwnym tygodniu? Akumulatory naładowane? Mam nadzieję, że tak!🙂 Mam dla Was pyszne i bardzo wiosenne naleśniki. Przygotowane na bazie soku z buraków. Kolorowo, zdrowo i mega pysznie! Zapraszam:)



Ciasto naleśnikowe:

250 ml świeżo wyciśniętego soku z buraków 

250 ml mleka 

300- 350 g mąki 

1 jajko 

4 łyżki oleju 

Sok z 1/2 cytryny 

3 łyżki erytrolu 

Nadzienie:

300 g sera na sernik 

Skórka otarta z 1/2 cytryny 

2 połówki brzoskwiń z puszki 

1/2 banana 

Erytrol do smaku 


Do miski wlać mleko, sok z buraków i cytryny. Wymieszać. Wbić jajo i znów wymieszać. Stale mieszając dodać mąkę z erytrolem i wymieszać na gładko. Na koniec dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Odstawić na bok na około 40 minut. 

Następnie średnią patelnię rozgrzać i nalewać po 1 chochli ciasta, smażyć naleśniki. 

W międzyczasie przygotować serek. Do miski przełożyć ser,dodać erytrol do smaku oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Owoce drobno pokroić i również dodać do serka, wymieszać. 

Na naleśniki nakładać serek, składać w trójkąt. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego. 





poniedziałek, 2 maja 2022

Jogurtowiec straciattella z musem z mango bez pieczenia

Dzień dobry:)

I jak Wasza majówka? U mnie pracowita, bo dzisiaj musiałam być w pracy. Ale w piątek były rowery, a wczoraj spacer w dużym, pięknym parku. Do tego kawka na balkonie z pysznym ciastem. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem sprzed kilku dni. Lekki i bez pieczenia, a do tego wykorzystujemy wodę od mleczka kokosowego z puszki. Serdecznie zapraszam i życzę udanej reszty majówki:)




8 biszkoptów

Jogurt straciatella:

580 g jogurtu naturalnego 

250 ml wody z mleczka kokosowego 

1/2 cytryny 

3 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

35 g gorzkiej czekolady 

Mus z mango:

1 puszka pulpy z mango 

4 g galaretki cytrynowej bez cukru 

100 ml wrzątku 

2 łyżeczki żelatyny 

Tortownica 18 cm

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia I ułożyć biszkopty, w razie konieczności dociąć. 

Jogurt:

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić. 

Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić, odłożyć na bok. 

Do miski przełożyć jogurt, wodę kokosową, sok z cytryny i erytrol,dokładnie wymieszać. Dodać czekolade i znowu wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej ,wymieszać i dodać do reszty jogurtu. Dokładnie wymieszać i ostrożnie wylać na biszkopty, wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia. 

Mus mango:

Galaretkę wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Dodać żelatynę i również doprawić do jej rozpuszczenia. Dodać pulpę z mango i dokładnie wymieszać. Wylać na jogurt i wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego