Dzień dobry:)
Nowy tydzień witam pysznym chlebkiem. Mąka orkiszowa świetnie komponuje się z pestkami dyni i siemieniem lnianym. Cudnie pachnie w domu, koniecznie musicie upiec taki chlebek:)
Zaczyn:
100 g mąki pszennej
2 opakowania drożdży instant
100 ml letniej wody
Ciasto właściwe:
615 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
40 g pestek dyni
30 g siemnienia lnianego
2 łyżki oliwy
Zaczyn:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Oba ziarna zalać wodą i odstawić na bok na czas rośnięcia zaczynu.
Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn, ziarno i wodę,wyrabiać ciasto.
Ciasto jest dosyć klejące, dlatego można oprószyć dłonie mąka i w ten sposób wyrabiać ciasto. Gdy ponownie zacznie się kleić przełożyć je do miski i przykryć. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie uformować chlebek i przełożyć go do ściereczki obsypanej mąką,aby ponownie wyrósł.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Chleb posmarować oliwą i obsypać siemnieniem. Piec 40 minut, ostudzić na kratce.
Smacznego.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, smakuje na pewno wspaniale :) cudowny przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Bardzo dziękuję:)
UsuńPięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńTeż się z tego cieszę:)
Usuńpiękny chleb
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń