poniedziałek, 9 maja 2022

Chleb orkiszowy z ziarnami

Dzień dobry:)

Nowy tydzień witam pysznym chlebkiem. Mąka orkiszowa świetnie komponuje się z pestkami dyni i siemieniem lnianym. Cudnie pachnie w domu, koniecznie musicie upiec taki chlebek:)




Zaczyn:

100 g mąki pszennej 

2 opakowania drożdży instant 

100 ml letniej wody 

Ciasto właściwe:

615 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

200 g mąki pszennej 

40 g pestek dyni 

30 g siemnienia lnianego 

2 łyżki oliwy 


Zaczyn:

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe:

Oba ziarna zalać wodą i odstawić na bok na czas rośnięcia zaczynu. 

Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn, ziarno i wodę,wyrabiać ciasto. 

Ciasto jest dosyć klejące, dlatego można oprószyć dłonie mąka i w ten sposób wyrabiać ciasto. Gdy ponownie zacznie się kleić przełożyć je do miski i przykryć. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Po tym czasie uformować chlebek i przełożyć go do ściereczki obsypanej mąką,aby ponownie wyrósł. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Chleb posmarować oliwą i obsypać siemnieniem. Piec 40 minut, ostudzić na kratce. 

Smacznego. 






6 komentarzy: