środa, 25 maja 2022

Kolorowa rolada z kremem i truskawkami

Witajcie:)

Już jutro jeden z najpiękniejszych dni w roku- Dzień Matki. Jest on wyjątkowy dlatego,że możemy go przeżywać jako osoba obdarowująca pięknymi życzeniami, ale także jako osoba obdarowana. Ja od kilku lat niestety występuję tylko w jednej roli- osoby obdarowywanej, ale zawsze piekę ładne ciasto z myślą o Mojej Mamie. Potem delektujemy się nim z moimi córciami i opowiadam im jakie relacje miałam z moją mamą. Zawsze mogłam na nią liczyć, w każdej kwestii. Mogłam Jej powiedzieć dosłownie o wszystkim, i o złej ocenie w szkole czy o tym że  podoba mi się jakiś chłopiec....była to relacja przyjacielska. Mam ogromną nadzieję, że będę umiała być taką Mamą dla swoich córek....

Ale wracając do przepisu to przygotowałam roladę w trzech kolorach. Nie będę ukrywać, że biszkopt miał wyglądać inaczej...w wyobraźni miało wyglądać jak ciasto zebra- czyli będę wylewać po łyżce ciasta i ono się będzie ładnie rozlewać tworząc kręgi i wyjdzie ładna zebra. Ale ciasto jest za gęste i nie wychodzi to tak jak bym chciała , ale też wygląda super co? 

Korzystając z okazji chciałabym Was przeprosić za to, że nie odpowiadam na Wasze komentarze u siebie i nie komentuję na Waszych blogach, ale na co dzień korzystam z telefonu i coś mi się porobiło, że nie mogę się zalogować na blogerze i dodawać komentarze...a że nie jestem techniczna to pewnie trochę minie zanim rozkminię jak to obejść 😂,ale będę próbować jak najszybciej to naprawić.

Póki co zapraszam na przepis:)




Biszkopt jasny:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Biszkopt ciemny:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Biszkopt różowy:

2 jajka

2 łyżki erytolu

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta barwnika


Nadzienie:

200 ml śmietany kremówki 

3 łyżki erytrolu 

1 serek waniliowy- 150 g

1 śmietan-fix

2 łyżki dżemu truskawkowego

garść truskawek


Biszkopt jasny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. 

Biszkopt ciemny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z kakao i  z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. 

Biszkopt różowy:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z barwnikiem, ostrożnie wymieszać. 

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać każdy kolor w dowolny sposób, aż wykorzystamy całe ciasto. Piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. 


Nadzienie:

Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem i zagęstnikiem. Dodać serek i dokończyć ubijanie. 

Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem. Nastepnie rozsmarować krem ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji).Ułożyć pokrojone truskawki, Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego. 






9 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto :) moja mama też już niestety odeszła i w tym dniu zawsze wracam myślami do Dnia Matki które spędzałyśmy razem, sama jestem mamą więc też mogę świętować ten dzień :) miłego Dnia Matki Moniko :) pozdrawiam serdecznie :)

    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tez nie zawsze wizja pokrywa się z rzeczywistością ;) :D ale potem jak się okazuje smaczne ciasto wychodzi ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Monia na pewno jesteś cudowną mamą dla swoich córek ❤ a rolada wygląda bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. taka rolada musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń