Witajcie w sobotnie popołudnie:)
Myślicie już o obiedzie na jutro? Jeśli jeszcze nie, to ja służę pomocą:). Co powiecie na kaczuszkę? Kaczka to idealna propozycja nie tylko na świąteczny obiad, ale na niedzielny również. A może organizujecie przyjęcie komunijne w domu,to będzie idealne danie. Przygotować wieczór wcześniej i później samo się robi. Warte przemyślenia:) zapraszam:)
1 tuszka kaczki- u mnie trochę więcej jak 2 kg
1 łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki majeranku
Sól
Biały pieprz
2 ząbki czosnku
Mięso umyć i osuszyć. Do środka kaczki włożyć czosnek ( nie trzeba obierać). Mięso dokładnie natrzeć wszystkimi przyprawami, dokładnie zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-15 godzin.
Kolejnego dnia wyjąć kaczkę na godzinę przed pieczeniem. Następnie ułożyć ją w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika, zimnego. Nastawić na 200 st i piec 2 godziny. Wyjąć, dać odpocząć 10-15 minut i podawać, smacznego:)
Majeranek i kaczka to jest idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie !
UsuńAle bym zjadła!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, chętnie bym zjadła taką kaczkę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuńalez taka kaczucha musi byc pyszna
OdpowiedzUsuń