Witajcie:)
Zapraszam na pyszną propozycję na kolację lub niedzielne śniadanie, czyli zrumienione bułki z jajecznicą. Pomysł narodził się przez przypadek- zostały mi 4 niewielkie pieczarki i nie wiedziałam co z nimi zrobić. I pomyślałam - jajecznica z pieczarkami, pycha! A później jak by to udoskonalić i tak powstała bułka paryska na ciepło z jajecznicą. I naprawdę pysznie wyszło! Serdecznie polecam:)
1/2 bułki paryskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
4 pieczarki
2 łyżki czarnych oliwek
3 jajka
1 łyżka masła klarowanego
sól,pieprz do smaku
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić w plasterki.
Na małej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, dodać pokrojone oliwki. Chwilę razem podgrzewamy. W misce wymieszać jajka z solą i pieprzem, wylać na patelnie z pieczarkami. Usmażyć jajecznicę w stopniu jakim lubimy.
W międzyczasie bułkę rozkroić na pół wzdłuż i posmarować oliwą . Ułożyć na większej patelni i wyraźnie zrumienić. Zdjąć z ognia i nałożyć jajecznicę. Posypać rzodkiewką i podawać do razu, smacznego:)
Wspaniała pasta do pieczywa! Właśnie szukam pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielne śniadanie!
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWow jakie pyszne kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/