poniedziałek, 3 listopada 2025

Gulasz wielowarzywny z kiełbasą

Dzień dobry 🙂 

W związku z tym, że rozpoczął się listopad to wiadomym jest, że pogoda będzie nam zostawiała wiele do życzenia. I pomimo, że każdy z nas chciałby słonecznych i suchych dni to musimy liczyć się z tym, że raczej będzie zimno i co gorsza mokro. I nie wiem jak Wy, ale ja wtedy lubię zjeść coś ciepłego i najlepiej w sosie, wtedy od razu ciepełko w ciałku i serduszku. A może ja tylko w taki szalony sposób podchodzę do gulaszu? 😁 Prawdą jest, że lubię wszystko co w sosie pomidorowym. I co jest ogromną wartością takiego gulaszu, że można dodać do niego wszystko co oferuje nasza lodówka i szafki kuchenne. Więc gwarancja smaku gwarantowana,a do tego mamy kolejny pomysł, aby nic nam się nie zmarnowało. 

Tak się rozpisałam i na chwaliłam tego pomysłu, myślę więc już jesteście głodni i przygotujecie sobie w najbliższym czasie gulasz. A tak w ogóle lubicie gulasz? Jeśli tak to dajcie znać w komentarzach jaki?

Gorące uściski dla Was 😘 




375 g bobu ( waga po obraniu z łupin)

250 g rzodkiewki różnokolorowej

1 średnia marchewka 

1 średnia pietruszka 

100 g drobnych pieczarek 

260 g ziemniaków ( waga po obraniu)

1 duża cebula 

200 g kiełbasy śląskiej 

1 puszka pomidorów wiśniowych 

1 puszka kukurydzy 

700 g passaty pomidorowej 

1 łyżka pasty harissy 

1 łyżeczka cukru 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 

3 łyżki oleju 

1,5 szklanki wody 



Wszystkie warzywa obrać ( z wyjątkiem rzodkiewki 🙃).

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę także pokroić w grubą kostkę.

Rzodkiewki pokroić na ósemki. Pieczarki zostawić w całość,o ile są malutkie.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pastę harrisa. Zeszklić. Następnie dodać kiełbasę,a po 3 minutach twarde warzywa czyli marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Chwilę razem przesmażyć i dodać pomidory z puszki oraz passatę i wodę. Zmniejszyć ogień i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić przed 15 minut,po czym dodać bób i pieczarki. Dusić do miękkości warzyw. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać cukier oraz kukurydzę wraz z zalewą. Doprawić do smaku. Po raz ostatni zagotować.

Smacznego.








42 komentarze:

  1. Raczej rzadko robię gulasz, z bobem nigdy nie jadłam. U mnie wersja delikatna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bób też dałam po raz pierwszy,bo mam zamrożony zapas 🙂

      Usuń
  2. Nie robię z bobem gulaszu, cebula ,mięso ewentualnie papryka, wczoraj miałam właśnie taki gulasz pozdrawiam deszczowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasz z bobem. U mnie zawsze pełna wersja wegetariańska.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie. Lubię gulasz, choć częściej przygotowuje to danie mój mąż. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i pożywny gulasz. Na jesienną szarugę idealny! Rozgrzeje i doda dobrej energii 🧡🧡.
    Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki był mój plan - rozgrzanie i zastrzyk energii 😀

      Usuń
  6. Świetne danie na jesienne dni. Lubię z kaszą gryczaną. Pozdrawiam serdecznie ♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem chlebowa, więc do gulaszu obowiązkowo chleb 😉

      Usuń
  7. Z bobem jeszcze nigdy nie robiłam. :) Ale mi smaka narobiłaś na ten gulasz. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może skusisz się o jego przygotowanie? Serdecznie polecam.

      Usuń
  8. Dodatek bobu w gulaszu bardzo mnie zaskoczył, ale chętnie następnym razem się pokuszę o jego dodanie, bo sam bób bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje dodatkowego smaku, jak to bób, ale smacznie jest.

      Usuń
  9. Gulasz wyszedł Ci bardzo apetyczny, ale tym bobem mnie zaskoczyłaś, ja najczęściej robię na wieprzowinie z marchewką i pieczarkami ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz o tej porze roku smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love how colorful it must look with all those vegetables, and the harissa gives it just the right kick. Definitely comfort food done right.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę że pomysł Ci się podoba dodatek harrisy. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  12. Gulasz jesienią i zimą zawsze mile widziany :) podoba mi się dodatek bobu, muszę też spróbować następnym razem :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne danie na tę porę roku. U mnie zazwyczaj gości po węgiersku lub Strogonoff.
    Przyjemnego nowego tygodnia Monisiu.🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
  14. Gulasz z bobem? To mnie zaskoczyłaś :) Nigdy nie robiłam, ale na pewno by mi smakował. Szkoda, że przez ekran nie można się poczęstować :) Gulasz z kiełbasą chodzi za mną od jakiegoś czasu, muszę w końcu zrobić. Dla mnie to smak dzieciństwa, ciocia robiła przepyszny. Do tego były placki ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze gulaszu z plackami nie robiłam, aż sama się dziwię że to pisze... muszę koniecznie nadrobić. Cieszę się że do mnie zajrzałaś, bardzo mi miło 😘

      Usuń
  15. Ja też pamiętam taki gulasz z dzieciństwa, ale niestety, bez bobu. A bób uwielbiam! W twoim jest takie bogactwo smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć tym pomysłem 😀

      Usuń
  16. Wow, widać tutaj szczyptę kreatywności i serca włożonego do tego dania. Kreatywne podejście do kuchni - to coś, co ja cenię u Ciebie ☝😊
    Pozdrawiam cieplutko 🙂💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serca cała masa 😁 bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😀

      Usuń
  17. Właśnie ostatnio zrobiłam gulasz i nawet podobny do Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Monia muszę przyznać, że Twój wpis od razu rozgrzał mnie od środka! 😄 Gulasz w sosie pomidorowym to klasyk, który nigdy nie zawodzi – a możliwość dorzucenia wszystkiego, co mamy pod ręką, to już czysta magia kuchni. Ja zdecydowanie jestem team gulasz „co się znajdzie w lodówce”, zawsze wychodzi pysznie i ciepło w serduchu! 🔥🍲

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię takie pomysły. Zwykle jest bardzo smakowicie i do syta, czyli tak jak lubię. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  19. O tak,taki gulasz na te chłodne dni,idealny 👍

    OdpowiedzUsuń