czwartek, 29 lutego 2024

Rosół na korpusie pieczonego kurczaka

Dzień dobry 🙂

Dziś mam dla Was dosyć nieoczekiwany przepis. Mianowicie rosół na bazie korpusu z pieczonego kurczaka. Wiecie że u mnie nic nie może się zmarnować i postanowiłam przeprowadzić eksperyment i ugotować taki właśnie rosół. Ma bardzo ciekawy smak, ale nie jest to taki rosół do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale warto wypróbować pomysł.

Serdecznie polecam 😍




1 korpus+ skrzydełka z pieczonego kurczaka

3 marchewki

2 pietruszki

Kawałek pora

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 łyżeczka soli

5-6 ziaren pieprzu 

2 łyżki sosu sojowego

3 litry wody


Do garnka przełożyć korpus, skrzydełka.

Warzywa obrać, pokroić i dodać do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy (poza solą i sosem sojowym)dodać wodę i zagotować.

Zmniejszyć ogień, dodać sól. Gotowa około 60 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i wymieszać. Podawać gorące. Smacznego.








wtorek, 27 lutego 2024

Gdańsk po raz pierwszy

Dzień dobry 🙂

Dziś podzielę się z Wami naszą ostatnią podróżą, jaką zrealizowaliśmy w ferie. Byliśmy w Gdańsku. Była to nasza pierwsza podróż do tego miasta. W połowie stycznia oglądałam program w TV i po prostu zakochałam się w tym mieście. Długo nie musiałam namawiać rodzinki i zabukowałam nocleg. Jak już wiecie przed samym wyjazdem porządnie się rozchorowałam, więc nie wyciągnęłam z tego wyjazdu tyle ile chciałam, ale o tak jestem,a właściwie jesteśmy zadowoleni z wyjazdu.



Nie będę Wam opowiadać historię Gdańska,bo jej nie znam ale pokażę Wam zdjęcia, które zrobiłam.

Pierwszą i chyba najbardziej rozpoznawalną atrakcją jest Fontanna Neptuna


Tutaj jeszcze inne ujęcia






Kolejny bardzo charakterystyczny obiekt w Gdańsku to Żuraw. Zrobiłam kilka różnych ujęć tego wspaniałego budynku









Oczywiście cała mnogość wspaniałych kamienic. I to nie tylko na Długim Targu










Piękne są także na ulicy Szerokiej









Obiektów, które warte sfotografowania jest więcej,np. Sołedek czyli Statek Muzeum,o  którym szerzej jeszcze opowiem



I jeszcze kilka innych,np. odrestaurowana Hala Targowa. Natknęliśmy się na nią zupełnie przypadkiem. Spacerowaliśmy i z daleka zobaczyłam ładny budynek,gdy podeszliśmy bliżej okazało się, że to Hala Targowa i to naprawę sporych rozmiarów








Bardzo miłym miejscem jest również Skwer Światopełka






Oczywiście nie można przejść obojętnie wobec budynku Ratusza oraz Bazyliki Mariackiej,o której szerzej również jeszcze opowiem 😉









I na koniecznie fasada Dworu Artusa oraz Brama Wyżynna




Wiem trochę chaotyczny ten wpis, ale chodziłam z telefonem jak szalona i robiłam mnóstwo zdjęć. Przy dodawaniu wpisu okazało się że nie wszystkie są ostre 😂 

Acha i bym zapomniała o jeszcze jednym wyjątkowym miejscu



Jedno jest pewne nie była to nasza ostatnia podróż do Gdańska,bo trzy dni to za mało aby wszystko zobaczyć. Już dziś zapraszam Was na kolejne wpisy z zapisami z tego wypadu,mam nadzieję że szybko uda mi się wybrać i wstawić zdjęcia. Do zobaczenia🙂



poniedziałek, 26 lutego 2024

Delikatny kurczak curry ( pieczony)

Dzień dobry 🙂

Sama nie wiem od czego zacząć ten wpis, od przeprosin czy wyjaśnień??? 

Zacznę od przeprosin - ogromnie Was przepraszam za tą nieplanowana i niezapomnianą nieobecność. Miałam się odezwać po powrocie z ferii i mi nie wyszło. Po pierwsze po przeziębieniu długo do siebie dochodziłam,po drugie w pracy naprawdę była moc roboty a do tego rower mi padł....jest mi on niezbędny,a niestety czekam na swój termin w serwisie i niestety trudniej mi się pracuje. Do tego dochodzą obowiązki o których jeszcze nie mogę Wam powiedzieć, więc strasznie mi się rozjeżdża czas. Ostatnio pytałyście mnie jak to wszystko ogarniam i właśnie przestałam. Liczę na to, że uda mi się pochytać te sznurki i wrócę na właściwe tory. Dlatego proszę Was o trochę cierpliwości i mam nadzieję że wrócę do swojego trybu....

Po tej ostatniej fali słodkich wpisów zapraszam na coś wytrawnego i mięsnego, czyli pieczonego ziemniaka. Już wielokrotnie wspominałam że mój mąż jest fanem kuraczka, więc chętne wymyślam nowe pomysły. Tym razem pieczony z dodatkiem curry. Delikatny i soczysty. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂

Udanego tygodnia 😘





1 tuszka kurczaka ok 2 kg 

1 łyżeczka curry mielonego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżki oleju


Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy wraz z olejem i dokładnie posmarować kurczaka.

Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Na dwie godziny przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki,aby nabrało temperatury pokojowej.

Następnie rozgrzać piekarnik do 200 st , miesięcy nabić na ruszt lub ułożyć ruszcie z piekarnika. Wstawić kurczaka, temperaturę zmniejszyć do 180 i piec mięso 2 godziny. Wyjąć i zostawić na 5 minut aby soki się uspokoiły. Smacznego.








sobota, 17 lutego 2024

Tort urodzinowy o truskawkowym smaku

Dzień dobry 🙂

My dziś wracamy w drogę powrotną do domu. Wkrótce podzielę się z Wami szczerzej wrażeniami z wypadu. Na razie mogę Wam zdradzić, że trochę nagięłam rzeczywistości mówiąc że byłam zasmarkana... wyjechałam bardzo chora, ale pomiędzy spacerami kurowałam się i teraz jakoś doszłam do siebie. Ale muszę się przyznać że naprawę kiepsko się czułam, ale wszyscy bardzo się cieszyliśmy na ten wyjazd i obawiałam się że już możemy się nie zdecydować na tą miejscówkę.

Dlatego też zanim pokażę Wam fotki z wyjazdu podzielę się przepisem na tort urodzinowy, który zrobiłam w ubiegłą sobotę dla naszej starszej córki. Urodziny miała wczoraj, ale z przyczyn oczywistych nie udałoby mi się zrobić tego tortu, więc był tydzień wcześniej. Jest prawie taki jak sobie zaplanowałam. Zdjęcia nie do końca oddają urodę tego tortu, ale córci się podobał więc to najważniejsze 😀

To ja znikam do auta i życzę udanego weekendu i do poniedziałku 😍




Ciastka - kotki:

200 g mąki pszennej typ 450

20 g kakao

1 jajko

50 g śmietany 12%

50 g masła

50 g cukru pudru

Lukier:

2 łyżki cukru pudru+ odrobina gorącej wody 

Biszkopt:

4 jajka rozm. M

4 łyżki mąki pszennej typ 450

4 łyżki cukru drobnego

4 łyżki erytrolu zmielonego na puder

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g cukrowego confetti

Masa truskawkowa I i II:

350 g mrożonych truskawek

1 galaretka truskawkowa 

250 g serka mascarpone 

300 g śmietany kremówki

8-10 kostek ptasiego mleczka truskawkowego

Dodatkowo:

5 różowych lizaków

Czekoladki

Beziki

250 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

Odrobina barwnika


Ciastka:

Do miski przełożyć mąkę, kakao oraz cukier. Wymieszać. Dodać jajko, śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie dodać kawałki masło i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ponownie lekko zagnieść i rozwałkować ciasto na grubość na około 5-7 mm i wykroić ciastka. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st i wstawić ciastka. Piec 10-12 minut , wyjąć i ostudzić na kratce.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier i udekorować ciastka, zostawić do zastygnięcia.

Biszkopt:

W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.

Do dużej miski przełożyć białka, a żółtka umieść w małej miseczce.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.

Przesiać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Dodać confetti i ostatni raz wymieszać.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.

Wykroić 3 blaty o średnicy 18 cm ( jeden będzie z dwóch kawałków).

Masy truskawkowe:

Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 1/2 szklanki wody. Zagotować aż owoce się rozpadną. Zdjąć z ognia,zblendować i przetrzeć przez sitko.

Dodać proszek galaretki i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.

Następnie podzielać na dwie część w podziale 1/3 i 2/3.

Do większej ilości musu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Najlepiej stopą blendera.

Do wysokiego miski przelać śmietanę i ubić na sztywno. Dodać mniejsza ilość musu i dokładnie wymieszać.

Składanie:

Na podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Zapiąć obręcz tortu ( wcześniej warto zabezpieczyć folią rantowa) i przełożyć krem na bazie serka. 

Następnie ułożyć drugi blat ( ten składający się z dwóch części). Dać połowę kremu na bazie śmietany, ułożyć ptasie mleczko i resztę kremu. Na koniec ostatni blat i lekko docisnąć.

Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować cienką warstwą boki i wierzch tortu.

Resztę śmietany podzielić na dwie części i do jednej dodać odrobinę barwnika.

Każdy kolor przełożyć do osobnych worków cukierniczych. Do trzeciego włożyć ozdobną tylkę i włożyć oba kolory śmietany. Wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetki wbić lizaki, dodać czekoladki i beziki. Boki tortu udekorować ciasteczkami.

Smacznego.













wtorek, 13 lutego 2024

Prosta sałatka walentynkowa makaronowa

Dzień dobry 🙂

Ja nadal zasmarkana, ale bardzo szczęśliwa bo tylko przeżyć dniówkę w pracy i pakujemy się do auta i jedziemy na krótki wypad na ferie. Odezwę się więc dopiero w niedzielę albo w następny poniedziałek. Ale ale nie zostawiam Was z niczym 😘 w związku z tym że jutro są Walentynki, w sobotę zaserwowałam taką oto sałatkę. Pracy, tyle co przy robieniu makaronu a potem to już z górki. Ładnie wygląda, znakomicie smakuje i wywołuje zachwyt na buzi osoby dla której ją przygotujecie. U mnie tradycyjnie Mąż i Dzieci. Efekt wow osiągnęłam,a Wam jak się podoba? 

Miłych i serdecznych Walentynek i do zobaczenia wkrótce 😘





Ciasto na makaron:

150 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

6 łyżek soku z buraków

Dodatkowo:

1/2 opakowania miksu sałat

1/2 ogórka zielonego

3 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki majonezu lekkiego

4 łyżki śmietany kremówki

2 łyżki liści bazylii

1 mały ząbek czosnku

Pusty i czysty karton po mleku

2 szpadki do szaszłyków

4 gumki recepturki 



Karton rozciąć na pół i przygotować z niego konstrukcję składająca się z dwóch ścianek



Ciepłe jajka obrać i ułożyć w przygotowanym kartonie



Następnie przez środek jajek ułożyć szpadkę do szaszłyka i ścisnąć na końcach gumkami



Trzecie jajko też tak uformować i odłożyć wszystko na bok na godzinę.

Makaron:

W międzyczasie przygotować makaron.

Do miski przełożyć mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo dodawać sok z buraków i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na 15-20 minut.

Następnie rozwałkować cienko i foremką w kształcie serca wycinać makaron. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Przekładać łyżką cedzakową do zimnej wody. Odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym.

Wykonanie sałatki:

Do dzbanka lub wysokiego pojemnika przełożyć majonez, śmietanę i bazylię. Zmiksować na gładko. Dodać starty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać.

Na dużym talerzu rozsmarować sos. Na nim rozłożyć sałatę. Następnie makaron.

Jajka uwolnić i pokroić na plastry i ułożyć na talerzu. 

Ogórka wyszorować, osuszyć,nie obierać. Pokroić wzdłuż na plastry i tą samą foremką w kształcie serca wykroić kawałki, które ułożyć na sałatce. Oprószyć solą i pieprzem. Smacznego.