Dzień dobry 🙂
My dziś wracamy w drogę powrotną do domu. Wkrótce podzielę się z Wami szczerzej wrażeniami z wypadu. Na razie mogę Wam zdradzić, że trochę nagięłam rzeczywistości mówiąc że byłam zasmarkana... wyjechałam bardzo chora, ale pomiędzy spacerami kurowałam się i teraz jakoś doszłam do siebie. Ale muszę się przyznać że naprawę kiepsko się czułam, ale wszyscy bardzo się cieszyliśmy na ten wyjazd i obawiałam się że już możemy się nie zdecydować na tą miejscówkę.
Dlatego też zanim pokażę Wam fotki z wyjazdu podzielę się przepisem na tort urodzinowy, który zrobiłam w ubiegłą sobotę dla naszej starszej córki. Urodziny miała wczoraj, ale z przyczyn oczywistych nie udałoby mi się zrobić tego tortu, więc był tydzień wcześniej. Jest prawie taki jak sobie zaplanowałam. Zdjęcia nie do końca oddają urodę tego tortu, ale córci się podobał więc to najważniejsze 😀
To ja znikam do auta i życzę udanego weekendu i do poniedziałku 😍
Ciastka - kotki:
200 g mąki pszennej typ 450
20 g kakao
1 jajko
50 g śmietany 12%
50 g masła
50 g cukru pudru
Lukier:
2 łyżki cukru pudru+ odrobina gorącej wody
Biszkopt:
4 jajka rozm. M
4 łyżki mąki pszennej typ 450
4 łyżki cukru drobnego
4 łyżki erytrolu zmielonego na puder
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukrowego confetti
Masa truskawkowa I i II:
350 g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 g serka mascarpone
300 g śmietany kremówki
8-10 kostek ptasiego mleczka truskawkowego
Dodatkowo:
5 różowych lizaków
Czekoladki
Beziki
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Odrobina barwnika
Ciastka:
Do miski przełożyć mąkę, kakao oraz cukier. Wymieszać. Dodać jajko, śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie dodać kawałki masło i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ponownie lekko zagnieść i rozwałkować ciasto na grubość na około 5-7 mm i wykroić ciastka. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st i wstawić ciastka. Piec 10-12 minut , wyjąć i ostudzić na kratce.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier i udekorować ciastka, zostawić do zastygnięcia.
Biszkopt:
W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
Do dużej miski przełożyć białka, a żółtka umieść w małej miseczce.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.
Przesiać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Dodać confetti i ostatni raz wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykroić 3 blaty o średnicy 18 cm ( jeden będzie z dwóch kawałków).
Masy truskawkowe:
Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 1/2 szklanki wody. Zagotować aż owoce się rozpadną. Zdjąć z ognia,zblendować i przetrzeć przez sitko.
Dodać proszek galaretki i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
Następnie podzielać na dwie część w podziale 1/3 i 2/3.
Do większej ilości musu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Najlepiej stopą blendera.
Do wysokiego miski przelać śmietanę i ubić na sztywno. Dodać mniejsza ilość musu i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Zapiąć obręcz tortu ( wcześniej warto zabezpieczyć folią rantowa) i przełożyć krem na bazie serka.
Następnie ułożyć drugi blat ( ten składający się z dwóch części). Dać połowę kremu na bazie śmietany, ułożyć ptasie mleczko i resztę kremu. Na koniec ostatni blat i lekko docisnąć.
Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować cienką warstwą boki i wierzch tortu.
Resztę śmietany podzielić na dwie części i do jednej dodać odrobinę barwnika.
Każdy kolor przełożyć do osobnych worków cukierniczych. Do trzeciego włożyć ozdobną tylkę i włożyć oba kolory śmietany. Wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetki wbić lizaki, dodać czekoladki i beziki. Boki tortu udekorować ciasteczkami.
Smacznego.