czwartek, 8 lutego 2024

Bananowe donuty z kolorowym lukrem ( leżakowanie ciasta 24 godziny)

Dzień dobry 🙂

Dziś święto wszystkich łasuchów lubiących smażone dobro 😁ja się do tego grona zaliczam. Uważam że dla zdrowia psychicznego należy od czasu do czasu pozwolić sobie na taką rozpustę. Zresztą karnawał i takie cuda są raz w roku, więc nikomu nie zaszkodzi. Ale oczywiście wszystko z umiarem 🤗 Donuty/ pączki z dziurką czy oponki, jak zwał tak zwał, są to ulubione smażone twory moich dzieci. Dlatego nie mogło w tym roku ich zabraknąć. Zwykle posypuję je cukrem pudrem, ale gdy wczoraj smażyłam te maleństwa przypomniało mi się, że co roku latem w Darłowie otwarta jest pączkarnia ze świeżymi pączkami i moja córcia zawsze zamawia te z kolorowym lukrem i posypką i stwierdziłam że spróbuję takie zrobić. Napisałam spróbuję,bo lukier nie zawsze mnie lubi i czasem wychodzi mi taki, że nie utrzymuje się tylko spływa w dół 🥺 na szczęście tym razem był łaskawy i pomimo że nie da się ukryć że donuty są domowe bo każdy w innym kształcie,to i tak są boskie 😁 moja córka jak tylko je zobaczyła, zapytała czy może porwać jednego zanim zrobię zdjęcia. To chyba najlepsze potwierdzenie że udało mi się osiągnąć efekt o jaki mi chodziło 😀

Słodkiego i udanego czwartku 🩷🩵🩷





2 dojrzałe banany -165 g

550 g mąki pszennej

50 g mąki kukurydzianej

2 żółtka

200 ml mleka

75 g masła

1 łyżka cukru

Szczypta soli

1 opakowanie drożdży instant

1 litr oleju do smażenia 

Lukier:

10 łyżek cukru pudru

4-5 łyżek gorącej wody

Barwniki spożywcze


Masło rozpuścić. 

Do wysokiego naczynia np. dzbanka przełożyć kawałki banana, dodać żółtka, mleko oraz masło i zmiksować na gładko.

Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, sól oraz cukier. Wymieszać.

Wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto. Można użyć miksera z końcówkami hak.  Gdy ciasto zbije się w kulę, rozłożyć na blat i wyrabiać około 3-4 minuty.

Włożyć do tej samej dużej miski, dokładnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.

Kolejnego dnia wyjąć ciasto na około godzinę przed pracą nad nim.

W międzyczasie papier do pieczenia pociąć na nieduże kwadraty.

Rozwałkować na płat grubości około 5-7 mm i wykrawać duże kółka foremką lub szklanką, a dziurkę zrobić np. kieliszkiem




Przygotowane donaty układać na kawałkach papieru



Zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie rozgrzać olej do temperatury 175 st i partiami smażyć donuty ( łapać za papier, przekładać do oleju,po chwili papier sam odejdzie i wyjąć go z garnka,np.szczypcami) 



Ostrożnie wyjmować i osuszać na papierowym ręcznikiem. 

Lukier:

Do dwóch miseczek przełożyć po 5 łyżek cukru pudru. Dodać po jednym kolorze barwnika i delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę i mieszać aż uzyskamy gęsty lukier.

Donuty zanurzać w lukrze i odkładać na kratkę do zastygnięcia. Można posypać posypką. Smacznego.
* Lukier jest na około 14-15 donutów



** Donuty można przygotować bez 24 godzinnego odpoczywania ciasta. Po wyrobieniu odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Następnie rozwałkować i wykrawać donuty. Reszta pracy już taka sama.














50 komentarzy:

  1. Ale pięknie wyglądają:) Nie jadłam jeszcze donutów, ale na takie chętnie bym się skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serca polecam, są zdecydowanie łatwiejsze w smażeniu.

      Usuń
  2. Ależ smakowicie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one ładnie wyglądają. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne *.* Jakie cuda kolorowe! Zawsze byłam wielką fanką różnego rodzaju pączków i donutów. No pyszności, chyba każdy się z tym zgodzi. Tłusty czwartek to jedno z moich ulubionych świąt. Naprawdę super przepis, piękna inspiracja, muszę kiedyś zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię to święto i chętnie przygotowuję smażone słodkości 🙂

      Usuń
  5. Ale one pięknie się prezentują! Moje dziewczyny uwielbiają donaty, zdecydowanie bardziej niż tradycyjne pączki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciaki chyba tak mają,bo moje córki też wolą donuty 😀

      Usuń
  6. Pyszności , piękne wyszły,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  7. Takie ładne, że szkoda jeść. Widzę, że już chrust, pączki upieczone, a teraz donuty. Same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z obraza te twoje donuty, aż szkoda jeść, ale pewnie były przepyszne ^_^

    OdpowiedzUsuń
  9. ksksksksk, mega wyglądają te donuty! Wyglądają bardziej apetycznie niż w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, sprawiłaś mi ogromną radość tymi słowami 😘

      Usuń
  10. Przepiękne i niezwykle smakowite! 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezwykle apetyczne jak z obrazka :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę koniecznie pokazać ten przepis bratu - opanował już pieczenie chlebka bananowego, teraz może spróbować tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej, wyglądają jak śliczne zabaweczki, jak kółka od karety bohaterki Disney'a! A takie ciasto to tez dla mnie nowość. Musiałabym je schować w piwnicy, bo H&C nie dałaby mu leżakować aż tyle :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jak zwykle świetnie napisany komentarz,moim córkom też się bardzo podoba 😀

      Usuń
  14. I jak tu oprzeć się takim pysznościom, a ...oponka rośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sa tak piękne i doskonałe, że wyglądają jak sztuczne :) Ależ Ty jesteś zdolna, kochana. I kiedy Ty masz czas pracować i jeszcze wojować w tej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, też jestem ciekawa! Czekamy na odpowiedź :)

      Usuń
    2. Zazwyczaj jakoś udaje mi się to wszystko pochytać, ale czasem jest tak że muszę wcześniej wstać aby ze wszystkim wyrobić. I potem pytam samą siebie czy nie mogłabym mieć mniej pracochłonnego hobby 😉

      Usuń
  16. Napisać, że wspaniałe, to jakby nie napisać nic!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. O! wreszcie mogę napisać bo wcześniej nie wiedzieć czemu nie dało się 🤔 ale już jest ok.
    Piękne, piękne,piękne! Jak namalowane😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam problem z pisaniem dziś.
      Bardzo dziękuję za miłe słowa 😘

      Usuń
  18. Jeść można już oczami:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie śliczne Ci wyszły 🥰

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak, czasami trzeba pozwolić sobie na odrobinę rozpieszczenia i zafundować sobie coś smacznego. Donuty z kolorowym lukrem brzmią pysznie! To świetny pomysł na odmianę. Cieszę się, że udało Ci się osiągnąć taki efekt, że córka od razu chciała skosztować. To najlepsze potwierdzenie, że smakują wybornie! Jeszcze takich łakoci nie robiłam :) czas i pora to zmienić...

    OdpowiedzUsuń
  21. Narobiłaś mi smaku, jak nie wiem co... A tu post i żadnych słodyczy :P

    OdpowiedzUsuń