Dzień dobry 🙂
Zapraszam na wpis babeczkowy. Pyszne, delikatne i wilgotne babeczki kokosowe. A wszystko to za sprawą mleczka kokosowego. Do tej pory kupowałam tylko mleczko kokosowe,to tłuściejsze żeby je ubijać jak śmietanę. Ale jakiś czas temu zagapiłam się na zakupach i kupiłam dwie puszki tej lżejszej wersji. Spostrzegłam się dopiero w domu. I tak sobie troszkę przeleżały w szafce, aż pomyślałam o babeczkach. Upiekłam i bardzo szybki zniknęły. Mój mąż szczególnie lubi kokosowy smak, więc po 4 dniach upiekłam drugą taką samą wersję, tym razem specjalnie dla niego. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk. Oczywiście można zrobić z połowy tych składników,tylko co zrobić z resztą mleczka kokosowego? Jest ryzyko że się zmarnuje, a na to nie możemy pozwolić. A babeczki zejdą w każdej ilości,a jeśli nie zawsze można je zamrozić i wyjmować gdy będą potrzebne. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂
400 ml mleczka kokosowego ( użyłam light)
320 g mąki typ 450
2 jajka rozm. L
100 g erytrolu zmielonego na puder
100 g cukru *
150 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki+ 1 łyżeczka wiórków kokosowych
* Można użyć tylko cukier - 200 g
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić na bok.
Do dużej miski przełożyć mleczko kokosowe, dodać olej i oba cukry. Dokładnie wymieszać.
Przesiać suche składniki i wymieszać. Dodać 4 łyżki wiórków kokosowych i szybko wymieszać.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto - ja używam łyżki do lodów.
Wierzch babeczek posypać wiórkami kokosowych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Piec około 20-22 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Jakie pyszności! Ale bym sobie pojadła.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam,pracy przy nich niewiele 🩵
UsuńUwielbiam kokosowe desery. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie ten będzie idealny dla Ciebie Kochana 💜
Usuńbardzo apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńPysznie wyszły, jeszcze nie kupowałam mleka kokosowego.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam ten produkt, można wykorzystać go na wiele sposobów.
UsuńLubię mleczko kokosowe. Muffinki bardzo apetycznie wyglądają 😍💗
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńFajny pomysł na wykorzystanie mleczka kokosowego.
OdpowiedzUsuńTeż jestem z tego pomysłu zadowolona 🤗
UsuńFajne babeczki :) też lubię kokosowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję Madziu 🌻
UsuńJak ja kocham kokos w wypiekach ^_^ Babeczki wyglądają przepysznie i porywam jedną od razu ;)
OdpowiedzUsuńMożesz i dwie bo dużo ich wyszło 🤗
UsuńPrzepis bardzo ciekawy jeśli ktoś lubi kokosowy smak :)
OdpowiedzUsuńNo i te piękne, smakowite zdjęcia! Brawo! Potrafisz zachęcić jak nikt :)
Kochana takie słowa to miód na moje serce,bo w moim gotowaniu najbardziej głowię się nad tym jak zrobić apetyczne zdjęcie niż nad samym przepisem 😁😉
Usuń👍🙂
OdpowiedzUsuń😁🤗🌻
UsuńUwielbiam kokosowe specjały😊☕💚
OdpowiedzUsuńGrono kokosowych amatorów stale się powiększa 😁
Usuńzapisuję i na pewno zrobię
OdpowiedzUsuń