Dzień dobry raz jeszcze 🙂
Zostały nam ostatnie godziny starego roku . I trzeba godnie zakończyć ten rok. Ja oczywiście muszę tortem,a właściwie torcikiem. W zeszłym roku były muffinki noworoczne Babeczki, a w tym postawiłam na torciki. Miałam zrobić z napisem, ale po upieczeniu okazało się że jest jakby w lustrzanym odbiciu, więc jeszcze muszę to jakoś ogarnąć 😉ale biszkopt z takimi zawijasami też uroczo wygląda. Ogólnie przygotowanie nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne. A efekt jest naprawdę udany. Ja jestem bardzo dumna z tych torcików. Zdjęcia niestety nie do końca oddają urodę tych pyszności. Oczywiście można przygotować je na inną okazję lub zupełnie bez. Ja kupiłam takie małe toppery na babeczki więc uznałam że takie torciki będą w sam raz 🙂
Jako że to ostatni post w tym roku to pokuszę do się o małe podsumowanie. Jest to trzeci rok gdy prowadzę bloga i póki co w tym roku było najwięcej wpisów bo dokładnie 176. W poprzednich latach to było w okolicach 140 wpisów. W ciągu tego odchodzącego 2023 pojawiło się kilkoro stałych odwiedzających mnie. Każda Wasza wizyta ogromnie mnie cieszy i raduje się moje serce, że podobają się Wam moje pomysły. Wszak kuchnia moja nie jest wyszukana,ani trudna. Wszystko to co widzicie na blogu przygotowuje co dzień dla mojej rodzinki. Od czasu do czasu robię coś tylko dla siebie gdy wiem że reszta tego nie lubi i nie zje. A ja nie widzę powodu żeby ich zmuszać. Dania i desery przyrządzane są z łatwo dostępnych składników. Dlatego też za każdą wizytę i komentarz serdecznie dziękuję 😘💜🩷💜🩷💜
🥳🥳🥳🥳🥳Na ten nadchodzący rok życzę Wam przede wszystkim dużo zdrowia i jeszcze raz zdrowia. Radości z każdego dnia, samych dobrych i miłych dni oraz spełnienia wszelkich planów i zamierzeń zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym🥳🥳🥳🥳🥳
Biszkopt:
5 jajek rozm. M
5 łyżek cukru drobnego
5 łyżek erytrolu zmielonego na puder
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Masa serowa - wiśniowa:
250 g sera białego
75 ml śmietany 30%
270 g wiśni z kompotu lub mrożonych
5 łyżek erytrolu zmielonego na puder
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
300 g śmietany kremówki
1 łyżeczka erytrolu zmielonego na puder
Skórka otarta z limonki
Ciasteczka amaretti
Mini bezy
Pralinki czekoladowe
Biszkopt:
W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
Do dużej miski przełożyć białka,a żółtka umieść w małej miseczce.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.
Przesiać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Odłożyć 4 łyżki ciasta, dodać do niego kakao i wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyliczyć jasne ciasto. Wyrównać.
Ciemne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nierówny zygzakowaty wzorek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Następnie wyciąć spody i pokroić długie paski, które następnie włożymy do ringów o średnicy 9 cm. Tak naszykowane biszkopty odłożyć na bok.
Masa serowo-wiśniowa:
Jeśli używacie wiśni mrożonych, należy je umieścić w małym rondelku z odrobiną wody i zagotować aż owoce będą miękkie. Zmiksować na gładko i ostudzić.
Jeśli używacie wiśni z kompotu wystarczy je zmiksować na gładko.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko ostudzić.
Do miski lub jeszcze lepiej do litrowego dzbanka przełożyć ser, dodać śmietanę i erytrol, zmiksować na gładko. Dodać wiśnie i znów zmiksować. Na koniec dodawać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Przelać masę do przygotowywanych korpusów biszkoptowych. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Dekoracja:
Do śmietany dodać otartą skórkę z limonki oraz erytrol i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować rozetką. Na wierzchu ułożyć inne dekoracje lub je pominąć. Wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego.