Dzień dobry 🙂
Była już propozycja na mięso,na śledzie więc dzisiaj pomysł na zupę. Zwykle na Wigilię przygotowuję zupę grzybową z makaronem w kształcie drobnych gwiazdek. W tym roku postawiłam coś zmienić i przygotowałam kluseczki z mąki i jajek. I okazało się że to strzał w 10! Zupa zyskała zupełnie inny wymiar. Przygotowanie nie jest trudne, kluseczki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce. Dobę spokojnie wytrzymają. Zaciekawiłam Was? Jeśli tak to zapraszam dalej 🙂
Wczoraj zapraszałam Was na blog Mirki czyli Oaza Recenzji. Świetnie skrupulatnie prowadzony blog. Dzięki Mirce dowiedziałam się o wielu książkach o których wcześniej nie wiedziałam i nawet by na nie spojrzała. Blog rzetelny i z pasją. Serdecznie zapraszam do zagłębienia się 😍🩷🩵
A dziś zapraszam Was do Małgosi z Marcepanowego Kącika. To blog kulinarny w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Od zup,drugich dań na deserach kończąc. Smakowicie i po domowemu. Serdecznie polecam 😍🩷🩵
I jeszcze słowo od siebie. Trochę szkolny kulinarnie tydzień mam. Praktycznie wszystkie popołudnia w kuchni, bo na dziś do pracy słodkie szykowałam,w sobotę mała impreza i nie do końca jestem regularnie w sieci,za co bardzo przepraszam i myślę że w przyszły wtorek wszystko nadrobię. Serdecznie Was pozdrawiam 😘
Zupa:
30 g suszonych grzybów
2 małe marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
Sok z 1/2 cytryny
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 litry wody
3 łyżki śmietany kremówki
Kluseczki:
250 g mąki pszennej
150 ml mleka
100 ml wody
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Zupa:
Grzyby zalać wodą i zostawić na 30 minut. Następnie ugotować do miękkości.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić. Dodać starte warzywa i przesmażyć kolejne 2-4 minuty. Dodać wodę, ziele i liść laurowy. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie drobno pokroić grzyby. Dodać je do zupy wraz z 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów. Dodać sól,sos sojowy oraz sok z cytryny.Zagotować całość. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać.
Kluseczki:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na gładką, gęstą masę. Zagotować wodę w dużym garnku. Postawić na garnku druszlak i wylać ciasto. Przetrzeć ciasto. Zagotować i gotować około 2-3 minuty. Odcedzić i przelać wodą. Dodać do zupy. Wymieszać. Smacznego.
Bardzo lubi zupę grzybową. Szczególnie zimą.
OdpowiedzUsuńTak mnie również kojarzy się z zimowymi czasem 🙂
UsuńPysznie :) u mnie na Wigilii też zawsze grzybowa, najczęściej z zimniakami :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
U mnie do tej pory tylko makaronu, z ziemniakami jeszcze nie robiłam 🤔
UsuńApetyczna propozycja nie tylko na święta.
OdpowiedzUsuńMirko zgadzam się w 100%🙂
UsuńU nas na Wigilii zawsze barszczyk :) Co nie zmienia faktu, że zupę grzybową też bardzo lubimy!
OdpowiedzUsuńU nas są dwie zupy - najpierw barszczyk z uszkami a w połowie właśnie grzybowa.
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Sama rzadko robiłam kluseczki, dopiero moja teściowa obudziła we mnie miłość do nich :) Naprawdę, tak mi posmakowały, że zaczęłam częściej jadać zupy z kluseczkami. Twoja grzybowa wygląda obłędnie, uwielbiam ten smak :) Sama często robię, zwłaszcza w tym okresie jesienno-zimowym :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
A ja mam tak że zupełnie zapominam o kluseczkami, potem je przez jakiś czas robię a potem znów zapominam 😉
UsuńSmakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiłe słowa 🙂
UsuńMam grzybki syszone, będę robiła taką zupkę.
OdpowiedzUsuńBardzo się z tego cieszę 🤩
Usuńciekawa jestem czy by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńKochana trzeba się przekonać 😁
UsuńCudowna ta Twoja zupa z lanymi kluseczkami 😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! 🤗🧡
Kasiu ślicznie dziękuję, bardzo mi miło 😍 serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️🌹
UsuńKolejny pomysł na zupę grzybową. U mnie pęczak bo tak gotowało się w moim domu rodzinnym ale chętnie spróbuję z kluseczkami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mikołajkowo 🎅🎅
O! Ciekawy pomysł z tym pęczakiem,nie znałam go wcześniej. Serdecznie dziękuję za inspirację i odwiedziny 🙂
UsuńPychota! A jakie fajne kubeczki!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. A filiżanki będą nam służyły 3 Wigilię. Gdy je zobaczyłam w sklepie zakochałam się i za każdym razem gdy je wyjmuję na święta jestem nimi zachwycona!
UsuńU mnie tylko barszcz króluje, ale jak bym miała okazje to bym skosztowała takiej zupki :D
OdpowiedzUsuńTo może przed świętami zrobisz? Serdecznie polecam 🙂
UsuńBardzo fantastyczna zupa grzybowa. Coś wspaniałego na wigilię, jak i na obiad 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🧡💕
Patryk
Dokładnie,to bardzo uniwersalny przepis. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam zupę grzybową, a z kluseczkami na pewno smakuje cudownie!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardziej delikatna w smaku 🙂
UsuńSmakowita zupa 🍲
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńU mnie w domu też tradycją jest zupa grzybowa na obiad w Wigilię :)
OdpowiedzUsuńTradycja musi być zachowana 🙂
UsuńI znowu zrobiłam się głodna, a zupę grzybową uwielbiam🍜😀
OdpowiedzUsuńJa także, właśnie w każdej wersji 😀
Usuń