Dzień dobry 🙂
I zaczął nam się kolejny tydzień. Do świąt zostało 20 dni i wchodzę powoli w ostatnią fazę testowania i planowania menu na tegoroczny stół. Ale spokojnie, to że kończę testy świątecznej nie oznacza że nie mam zapasów dla Was. Mam tyle przepisów że powinno do samej Wigilii starczyć.
Jednym ze stałych elementów na naszym stole wigilijnym są śledzie. I tak jak wspomniałam w zeszłym roku mam sprawdzony od lat przepis Klik, to każdego roku staram się przygotować nową wersję. W tym roku postawiłam na klasykę i połączyłam dwa przepisy w jeden. Przygotowałam śledzie w stylu ryby po grecku. W związku z tym że my jesteśmy mało rybiaści musiałam wprowadzić inny produkt i dlatego postanowiłam na śledzie. I wyszło bardzo zacnie i smakowicie 🙂 A Wy co myślicie o takim miksie? Czekam na komentarze. Udanego tygodnia 😘
Dzisiaj zapraszam Was do kuchni Kasi czyli naszej Kulinarnej Futki. Uwielbiam zaglądać na blog Kasi! Tyle smakowitości, piękne zdjęcia i kreatywne podejście do gotowania. No cóż talent widać z daleka i to ogromny. A Wy znacie blog Kasi? Jeśli nie to zachęcam do zaglądania 😘🩵🩷
400 g matiasów w oleju
2 średnie marchewki
1 pietruszka
150 g cukinii
1 duża cebula
3 łyżki oleju
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki chili w płatkach
Śledzie przełożyć na sito, postawić na misce i wstawić ponownie do lodówki na czas przygotowania warzyw. W tym czasie nadmiar oleju powoli sobie skapnie do miski.
Warzywa umyć i osuszyć. Marchewki i pietruszkę oraz cebulę obrać. Cukinię zostawić w skórce. Cebulę drobno posiekać. Twarde warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub użyć blendera ze specjalną końcówką. Ja tak zrobiłam.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać warzywa. Oprószyć solą i podsmażyć 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie dodać passatę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw i oparowania płynów. Następnie doprawić cukrem, solą, pieprzem oraz płatkami chili. Dokładnie wymieszać i po minucie zdjąć z ognia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać ocet i wymieszać.W międzyczasie śledzie pokroić w 1,5-2 cm kawałki.
Przygotować 4 słoiczki, dokładnie umyć i osuszyć.
Na dno każdego słoiczka dać warzywa, następnie śledzie i tak do końca składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
* Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,aby danie przygotować w jednym naczyniu np.półmisku .
Smacznego
Mój mąż lubi takie śledzie.
OdpowiedzUsuńMój w sumie też, ale najbardziej tą podstawową wersję 🙂
UsuńZdjęcia jak zwykle piękne. Śledzie wyglądają bardzo apetycznie. Oczywiście wypróbuję. My często jadamy śledzie w różnych wersjach. Robię podobnie ale zamiast cukru dodaję utarte jabłko. Pozdrawiam serdecznie !!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, cieszę się że zdjęcia się podobają. A pomysł z utartym jabłkiem też wart wypróbowania 🙂 pięknie pozdrawiam 🏵️🌹🌷
UsuńSuper przepis i jak pięknie to zaprezentowałaś. Ja też właśnie jestem w fazie testowania przepisów świątecznych. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Dobrze wiedzieć że nie tylko ja już mam świątecznego świra 😘😁🩵
UsuńLubię ryby i śledzie pod każdą postacią. Chętnie wypróbuję przepis 💗
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i będzie mi bardzo miło 😘
UsuńŚledziki prezentują się pysznie:) na pewno coś innego!
OdpowiedzUsuńU nas na wigilię tradycyjnie śledzie z cebulką w oleju ale robimy też śledziki Beatki
(przepis na blogu)
Wspominam te czasy kiedy przed świętami rodzice przywozili z miasta dorsze, halibuty i śledzie solone, takie całe z beczki.
Ryb i śledzi zawsze było mnóstwo . Piękne wspomnienia:)
Bloga Kasi odwiedzam systematycznie i z ogromną przyjemnością mge go polecić tym,którzy go nie znają.
Prawdziwa kopalnia przepisów a wiele z nich już wykorzystałam:)
Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡
Bardzo dziękuję. No tak kiedyś wiele rzeczy było inaczej. Nawet za mojego dzieciństwa inaczej niż teraz,smaki były inne. Pomarańcze tylko na święta i smakowały obłędnie! Z opinią odnośnie Kasi zgadzam się w 200% 🙂 serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️💐
UsuńFajny przepis o cudna prezentacja, z cukinią jeszcze nie robiłam.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Ja z cukinią też robiłam po raz pierwszy, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła 😁
UsuńMiks bardzo mi się podoba ;), a na zdjęciach już wygląda rewelacyjnie. Też będę robiła śledzie, nawet w słoiczkach jako prezent ;) Mam przepis na zrobienie ich z ogórkiem kiszonym i ziołami prowansalskimi.
OdpowiedzUsuńAniu pięknie się. Z ogórkiem kiszonym zdarzyło mi się zrobić śledzie ale ziół nie dodawałam 🤔. I do tego olej czy koncentrat pomidorowy?
UsuńOlej.
UsuńSuper, dziękuję za inspirację 🙂
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
UsuńGustownie wygląda ta kokardka <3
OdpowiedzUsuńA bardzo dziękuję, bardzo się starałam 😁
UsuńMniam. Mniam.. Mi tu smaka zrobiłaś... Ja dopiero etap porządki dekorowanie... Jedzonko później.
OdpowiedzUsuńJa w sumie wszystko po trochu, chociaż w tym roku troszkę do tyłu z pracami jestem 🫣
Usuńcoś dla mojego taty!
OdpowiedzUsuńCzyli życzę smacznego 🙂
UsuńChętnie bym spróbowała takich śledzi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Serdecznie polecam 🙂
UsuńNie dość, że pyszne, to jeszcze takie wypaśne wizualnie! Te "komponenty" muszą pasować do każdej ryby (no, może z wyjątkiem fugu :-D) A do Kasi Futki często zaglądam, ma dziewczyna nie tylko urodę, ale i złote ręce :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się że te składniki dobre praktycznie do wszystkiego, zresztą jeśli są rozdrobnione pomidory to wiadomości że pysznie 🙂 a Kasie pięknie podsumowałaś i zgadzam się na jak najbardziej! Pięknie pozdrawiam 🏵️🌹🌷
UsuńŚledzie po grecku to nasz absolutny świąteczny "must have" :) Uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńI super, bardzo się cieszę że tak jest. Pięknie dziękuję za odwiedziny 🙂
UsuńTen przepis muszę wypróbować . Moja rodzina jest śledziowa i zawsze na różne imprezy przygotowuję kilka przekąsek ze śledzi.. Zajrzę na polecany blog , pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło i liczę że będą smakować tak jak nam. Ja jutro będę robić kolejny pomysł na śledzie 😉 serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis kochana, wiesz, teraz bardzo, bardzo przepadam za śledziami :) Chyba syn je lubi :) Dziękuję za inspirację. Śledzie u mnie w domu bywają bardzo często, nawet nie będąc w ciąży jadłam je chętnie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Witaj. Chyba rzeczywiście chłopaczek ma ochotę na śledzie bo ja przy dwóch córkach w ciąży śledzi nie jadłam a generalnie bardzo je lubię. Miło mi że zajrzałaś. Serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️🌹
UsuńU mnie w domu tylko sporadycznie śledzie występują na talerzu i to tylko mojego męża ;)
OdpowiedzUsuńI czasem tak bywa. U mnie dla męża i dla mnie, bo dzieci nie tkną 😁
UsuńWspaniałe wykonanie śledzi po grecku. 👍😊 Śledzi po grecku nie jadłem, ale za to rybę po grecku już tak i to jest jedno z wielu moich ulubionych przystawek wigilijnych. Śledzie bardzo lubię w wersji ze śmietaną i koperkiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙋♂️🤗🧡
Patryk
U nas też czasem ryba po grecku,a ja oczywiście musiałam trochę zakombinować i takie coś mi wyszło 😁😉
UsuńUwielbiam takie śledzie ♥️
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie 😘😍
UsuńDawno nie robiłam takich śledzi, ostatnio tylko z curry, bo wszyscy lubią😊
OdpowiedzUsuńU Magdy na blogu widziałam pomysł na śledzie curry, jeszcze ich nie jadłam. Muszę jakoś po świętach pochylić się na tym pomysłem 🤔
Usuń