poniedziałek, 4 grudnia 2023

Śledzie " po grecku" w słoiczku

Dzień dobry 🙂

I zaczął nam się kolejny tydzień. Do świąt zostało 20 dni i wchodzę powoli w ostatnią fazę testowania i planowania menu na tegoroczny stół. Ale spokojnie, to że kończę testy świątecznej nie oznacza że nie mam zapasów dla Was. Mam tyle przepisów że powinno do samej Wigilii starczyć. 

Jednym ze stałych elementów na naszym stole wigilijnym są śledzie. I tak jak wspomniałam w zeszłym roku mam sprawdzony od lat przepis Klik, to każdego roku staram się przygotować nową wersję. W tym roku postawiłam na klasykę i połączyłam dwa przepisy w jeden. Przygotowałam śledzie w stylu ryby po grecku. W związku z tym że my jesteśmy mało rybiaści musiałam wprowadzić inny produkt i dlatego postanowiłam na śledzie. I wyszło bardzo zacnie i smakowicie 🙂 A Wy co myślicie o takim miksie? Czekam na komentarze. Udanego tygodnia 😘

Dzisiaj zapraszam Was do kuchni Kasi czyli naszej Kulinarnej Futki. Uwielbiam zaglądać na blog Kasi! Tyle smakowitości, piękne zdjęcia i kreatywne podejście do gotowania. No cóż talent widać z daleka i to ogromny. A Wy znacie blog Kasi? Jeśli nie to zachęcam do zaglądania 😘🩵🩷



400 g matiasów w oleju

2 średnie marchewki

1 pietruszka

150 g cukinii

1 duża cebula

3 łyżki oleju

300 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu

Sól pieprz do smaku

1/2 łyżeczki chili w płatkach


Śledzie przełożyć na sito, postawić na misce i wstawić ponownie do lodówki na czas przygotowania warzyw. W tym czasie nadmiar oleju powoli sobie skapnie do miski.

Warzywa umyć i osuszyć. Marchewki i pietruszkę oraz cebulę obrać. Cukinię zostawić w skórce. Cebulę drobno posiekać. Twarde warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub użyć blendera ze specjalną końcówką. Ja tak zrobiłam.

W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać warzywa. Oprószyć solą i podsmażyć 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie dodać passatę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw i oparowania płynów. Następnie doprawić cukrem, solą, pieprzem oraz płatkami chili. Dokładnie wymieszać i po minucie zdjąć z ognia. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać ocet i wymieszać.W międzyczasie śledzie pokroić w 1,5-2 cm kawałki.

Przygotować 4 słoiczki, dokładnie umyć i osuszyć. 

Na dno każdego słoiczka dać warzywa, następnie śledzie i tak do końca składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

* Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,aby danie przygotować w jednym naczyniu np.półmisku .

Smacznego










42 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mój w sumie też, ale najbardziej tą podstawową wersję 🙂

      Usuń
  2. Zdjęcia jak zwykle piękne. Śledzie wyglądają bardzo apetycznie. Oczywiście wypróbuję. My często jadamy śledzie w różnych wersjach. Robię podobnie ale zamiast cukru dodaję utarte jabłko. Pozdrawiam serdecznie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, cieszę się że zdjęcia się podobają. A pomysł z utartym jabłkiem też wart wypróbowania 🙂 pięknie pozdrawiam 🏵️🌹🌷

      Usuń
  3. Super przepis i jak pięknie to zaprezentowałaś. Ja też właśnie jestem w fazie testowania przepisów świątecznych. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Dobrze wiedzieć że nie tylko ja już mam świątecznego świra 😘😁🩵

      Usuń
  4. Lubię ryby i śledzie pod każdą postacią. Chętnie wypróbuję przepis 💗

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledziki prezentują się pysznie:) na pewno coś innego!
    U nas na wigilię tradycyjnie śledzie z cebulką w oleju ale robimy też śledziki Beatki
    (przepis na blogu)
    Wspominam te czasy kiedy przed świętami rodzice przywozili z miasta dorsze, halibuty i śledzie solone, takie całe z beczki.
    Ryb i śledzi zawsze było mnóstwo . Piękne wspomnienia:)
    Bloga Kasi odwiedzam systematycznie i z ogromną przyjemnością mge go polecić tym,którzy go nie znają.
    Prawdziwa kopalnia przepisów a wiele z nich już wykorzystałam:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. No tak kiedyś wiele rzeczy było inaczej. Nawet za mojego dzieciństwa inaczej niż teraz,smaki były inne. Pomarańcze tylko na święta i smakowały obłędnie! Z opinią odnośnie Kasi zgadzam się w 200% 🙂 serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️💐

      Usuń
  6. Fajny przepis o cudna prezentacja, z cukinią jeszcze nie robiłam.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Ja z cukinią też robiłam po raz pierwszy, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła 😁

      Usuń
  7. Miks bardzo mi się podoba ;), a na zdjęciach już wygląda rewelacyjnie. Też będę robiła śledzie, nawet w słoiczkach jako prezent ;) Mam przepis na zrobienie ich z ogórkiem kiszonym i ziołami prowansalskimi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu pięknie się. Z ogórkiem kiszonym zdarzyło mi się zrobić śledzie ale ziół nie dodawałam 🤔. I do tego olej czy koncentrat pomidorowy?

      Usuń
    2. Super, dziękuję za inspirację 🙂

      Usuń
  8. Mniam. Mniam.. Mi tu smaka zrobiłaś... Ja dopiero etap porządki dekorowanie... Jedzonko później.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie wszystko po trochu, chociaż w tym roku troszkę do tyłu z pracami jestem 🫣

      Usuń
  9. Chętnie bym spróbowała takich śledzi :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że pyszne, to jeszcze takie wypaśne wizualnie! Te "komponenty" muszą pasować do każdej ryby (no, może z wyjątkiem fugu :-D) A do Kasi Futki często zaglądam, ma dziewczyna nie tylko urodę, ale i złote ręce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się że te składniki dobre praktycznie do wszystkiego, zresztą jeśli są rozdrobnione pomidory to wiadomości że pysznie 🙂 a Kasie pięknie podsumowałaś i zgadzam się na jak najbardziej! Pięknie pozdrawiam 🏵️🌹🌷

      Usuń
  11. Śledzie po grecku to nasz absolutny świąteczny "must have" :) Uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I super, bardzo się cieszę że tak jest. Pięknie dziękuję za odwiedziny 🙂

      Usuń
  12. Ten przepis muszę wypróbować . Moja rodzina jest śledziowa i zawsze na różne imprezy przygotowuję kilka przekąsek ze śledzi.. Zajrzę na polecany blog , pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło i liczę że będą smakować tak jak nam. Ja jutro będę robić kolejny pomysł na śledzie 😉 serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  13. Witam serdecznie ♡
    Bardzo apetyczny przepis kochana, wiesz, teraz bardzo, bardzo przepadam za śledziami :) Chyba syn je lubi :) Dziękuję za inspirację. Śledzie u mnie w domu bywają bardzo często, nawet nie będąc w ciąży jadłam je chętnie :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Chyba rzeczywiście chłopaczek ma ochotę na śledzie bo ja przy dwóch córkach w ciąży śledzi nie jadłam a generalnie bardzo je lubię. Miło mi że zajrzałaś. Serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️🌹

      Usuń
  14. U mnie w domu tylko sporadycznie śledzie występują na talerzu i to tylko mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I czasem tak bywa. U mnie dla męża i dla mnie, bo dzieci nie tkną 😁

      Usuń
  15. Wspaniałe wykonanie śledzi po grecku. 👍😊 Śledzi po grecku nie jadłem, ale za to rybę po grecku już tak i to jest jedno z wielu moich ulubionych przystawek wigilijnych. Śledzie bardzo lubię w wersji ze śmietaną i koperkiem.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙋‍♂️🤗🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też czasem ryba po grecku,a ja oczywiście musiałam trochę zakombinować i takie coś mi wyszło 😁😉

      Usuń
  16. Uwielbiam takie śledzie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie robiłam takich śledzi, ostatnio tylko z curry, bo wszyscy lubią😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Magdy na blogu widziałam pomysł na śledzie curry, jeszcze ich nie jadłam. Muszę jakoś po świętach pochylić się na tym pomysłem 🤔

      Usuń