piątek, 30 lipca 2021

Kokosowo-cytrynowe maffinki z kremem borówkowym

Dzień dobry:)

I przed nami kolejny weekend...ostatni w lipcu. Ależ leci ten czas...ale są to zagadnienia na które nie mamy wpływu, więc trzeba zająć się tym na co mamy wpływ. Czyli co upiec na weekend? Może tym razem muffinki z kremem z borówkami. Zmiksowane borówki nadają fajnej barwy ubitej śmietanie. Taki uroczy deser zachwyci i tych dużych i małych. Dlatego serdecznie zapraszam do piekarników 😃 




Muffinki:

300 g mąki 

250 ml mleka 

75 g oleju kokosowego 

2 jajka 

6 łyżek erytrolu 

1 cytryna 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem borówkowy:

55 g borówek 

200 ml śmietany kremówki 

100 g serka homogenizowanego naturalnego 

1 śmietan-fox

2 łyżki erytrolu 


Muffinki:

Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Przelać do miski, dodać mleko, jajka i erytrol. Dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i dodać do mokrych składników. Po raz kolejny wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po 2 łyżki ciasta. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Krem borówkowy:

Do pojemnika blendera przełożyć borówki, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Następnie wlać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Na koniec dodać serek i wymieszać mikserem. 

Wykonanie:

Do rękawa cukierniczego przełożyć krem i wycisnąć na muffinki, udekorować borówka. Smacznego. 







 


środa, 28 lipca 2021

Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem zielonym

 Dzień dobry:)

Czy są tutaj fani sałatek makaronowych? Mam nadzieję, że tak bo takową częstuje dzisiaj 😄 moim zdaniem sałatka to zawsze trafione danie. Można zrobić ją ze wszystkiego , stosunkowo szybko się je przygotowuje i można nakarmić nimi wiele osób. Zawsze gdy mam gości przynajmniej jedna sałatka na stole musi się pojawić. Tym razem była to sałatka makaronowa z szynką i warzywami. Spodziewam się, że u części z Was pojawi się zdziwienie- szynka i majonez wegański??? Ano tak, bo ten który używam jest zdecydowanie mniej kaloryczny od tego tradycyjnego i nie jest to dla mnie bez znaczenia. Ale jeśli ktoś woli zupełnie wege to można szynkę zastąpić pieczarkami, tofu lub parówkami sojowymi,bo co nie jest zabronione to jest dozwolone 😄serdecznie więc zapraszam na przepis. 




1 szklanka makaronu- malutkich rurek ( waga suchego produktu)

100 g szynki z indyka w kawałku 

3/4 małej papryki czerwonej 

1 ogórek zielony 

1 młoda cebulka 

Garść zielonych oliwek 

2 łyżki majonezu wegańskiego 

Sól pieprz do smaku 

Sos jalapenio- odrobina 


Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić, przepłukać porządnie zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kawałki średniej wielkości. Ogórka obrać, przekroić na pół wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cebulę i paprykę. Oliwki pokroić na ćwiartki wzdłuż. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać majonez, odrobinę sosu jalapenio i wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego. 






niedziela, 25 lipca 2021

Prosty torcik improwizowany

Dzień dobry:)

Pewnie zastanawiacie się czemu " improwizowany "?. Bo pierwotna koncepcja ciasta była zupełnie inna - miała być rolada...Ale niestety z jakiegoś powodu biszkopt się nie udał . Myślę, że winny jest erytrol. Gdy ciepły biszkopt zawinęłam w ściereczkę i później gdy chciałam posmarować kremem okazało się że biszkopt się rozpadł. A krem był przygotowany i trzeba było szybko wykombinować ciasto. Dodałam więc biszkopciki do środka, do tego owoce i było pysznie:) zapraszam:)




200 g truskawek 

3 łyżki erytrolu 

1 puszka mleczka kokosowego 

Garść borówek 

Garść malutkich biszkoptów 

5 truskawek 

2 łyżeczki żelatyny 

Mus brzoskwiniowy:

300 g puree z brzoskwiń ( zmiksowane owoce bez skórki)

1 galaretka cytrynowa 


Mleczko kokosowe wstawić do lodówki na co najmniej dobę przed przygotowaniem kremu. 

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. 

Truskawki (200 g) umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.  Zmiksować blenderem na gładko. Przełożyć do małego rondelka, dodać erytrol i 2 łyżki wody i zagotować. Gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Mleczko otworzyć, łyżką wyjąć " stałą " część mleczka i przełożyć do miski. Ubić jak kremówkę. Następnie stopniowo dodać zmiksowane truskawki. 

Truskawki umyć i osuszyć, pozbawić szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do kremu, dodać borówki i biszkopciki. Wymieszać. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać krem. Wyrównać. Wstawić do wstępnego stężenia do lodówki. 

Mus brzoskwiniowy:

Do rondelka przełożyć puree owocowe. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać na wierzch ciasta i zostawić do stężenia. Smacznego!

100 g 86 kcal. 







czwartek, 22 lipca 2021

Multiowocowy koktajl

Dzień dobry:)

Lubicie koktajle? Ja bardzo! I co mnie cieszy moje córki też lubią, zwłaszcza ta starsza. A koktajl to dobry pomysł na wykorzystanie owoców, które mogłyby zostać zapomniane, i o zgrozo zmarnowane! A tak raz,dwa pyszny deser/ przekąska gotowe. Dlatego pamiętajcie żeby nie marnować owoców robimy koktajle 😃😃😃




2 małe lub 1 większe jabłko 

2 garści borówek 

1 garści czereśni 

1 bardzo dojrzały banan 

400 g jogurtu naturalnego 

100 ml mleka 

Miód- opcjonalnie 


Owoce umyć i osuszyć. Jabłko i banana obrać,z czereśni wyjąć pestki. Jabłko i banana pokroić na mniejsze kawałki i razem z resztą owoców wrzucić do dzbanka. Porządnie zmiksować. Dodać jogurt, mleko i dokończyć miksowanie. Spróbować czy odpowiada nam poziom słodyczy, w razie konieczności dodać miód i ponownie zmiksować. Podawać od razu. P.s.warto aby owoce były wcześniej schłodzone. 

Smacznego:-) 






niedziela, 18 lipca 2021

Grillowane kieszonki drobiowe ze szparagami

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na propozycje mięsną, wszak nie samym słodkim człowiek żyje 😉. Dzisiaj lekka propozycja na faszerowanego fileta z kurczaka. Początkowo obawiałam się czy tak przygotowane mięso nie będzie surowe w środku, ale wystarczy chwilę dłużej potrzymać go na grillu i wszystko jest w porządku. Serdecznie zapraszam:)




2 piersi z kurczaka 

2 zielone szparagi 

8 cm pora 

2 łyżki natki 

2 łyżki oleju 

30 g tartej mozzarelli 

1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 

1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka oleju 


Obie przyprawy do kurczaka wraz z solą,pieprzem i olejem wymieszać na pastę. Mięso umyć i osuszyć. Naciąć z boku tworząc kieszonkę. Przygotowaną pastą zamarynować mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. 

Por i szparagi pokroić drobno ( szparagi obrać i odkroić zdrewniałe końce). Olej rozgrzać i wrzucić por. Po 2 minutach dodać kawałki szparagów i smażyć 2 minuty. Następnie dodać 1/2 szklanki wody i dusić całość. W razie konieczności dodać wodę, doprawić solą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie przełożyć na deskę, dodać natkę i całość posiekać. Dodać ser i pieprz. Wymieszać. Nadzienie włożyć do kieszonek drobiowych. Spiąć wykłaczkami. Grill lub patelnię rozgrzać i ułożyć mięso. Piec około 18-20 minut często obracając, aby mięso nie przywarło. 

Przed podaniem wyjąć wykałaczki. 

Smacznego!







wtorek, 13 lipca 2021

Kawowy mini torcik naleśnikowy

Dzień dobry:)
Zawsze miałam problem z określeniem czy torcik naleśnikowy to obiad na słodko czy już deser? Ale z drugiej strony czy ważna jest kategoria? Ważne że jest pyszne i wygląda bajecznie 🙂 ja przygotowałam kawowe ciasto naleśnikowe i do serka dodałam szczyptę kawy mielonego i uroczo w kropki wygląda. Mam nadzieję, że Was zachęciłam 😄 serdecznie zapraszam.



 

Ciasto:

100 ml mleka 

150 ml lekko gazowanej wody 

1 jajko 

200 g mąki pszennej 

15 g kawy zbożowej czekoladowej 

3 łyżki oleju rzepakowego 

Serek:

430 g serka na sernik z wiaderka 

2 łyżki erytrolu 

1/2 łyżeczki kawy mielonej 

1,5 nektarynki 

Kilka czereśni 


Ciasto:

Do miski wlać wodę razem z mlekiem. Dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę wraz z kawą zbożową i wymieszać dokładnie,aby nie było grudek. Na koniec dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Odstawić na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. 

Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki o średnicy 12-14 cm. Ostudzić. 

Serek:

Do miski przełożyć serek, dodać erytrol i kawę. Delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce. 

Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy naleśnik. Dać łyżke serka  rozsmarować. Czereśnie i nektarynki pokroić w cieniutkie plasterki. Nałożyć po kilka kawałków owoców. Następnie dać kolejny naleśniki i ponownie serek i owoce. Czynności powtórzyć do wykorzystania składników. Ostatni powinien być serek z owocami. Wstawić torcik na 2 godziny do lodówki. 

Smacznego. 








piątek, 9 lipca 2021

Mini torciki jogurtowo- bananowe

Witajcie:)

I koniec tygodnia...na szczęście. U mnie do urlopu bardzo pracowity czas będzie, bo trzeba wykonać pracę tych osób, które są na urlopie więc na koniec roboczego tygodnia padam na twarz. Ale nie tak, żeby nie było deseru na weekend 😉dlatego proponuje dzisiaj proste, efektowne i niezbyt ciężkie mini torciki. Serdecznie polecam 🤗




Biszkopt:

2 jajka 

2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 

4 łyżki erytrolu 

1 łyżka kakao 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem jogurtowy:

400 g jogurtu naturalnego 

1 banan 

Sok z 1/2 cytryny 

3 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

5-6 truskawek 

Wierzch:

200 g śmietany 30%

1 łyżeczka kawy zbożowej czekoladowej 

Owoce do dekoracji 


Biszkopt:

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać erytrol . Stale mieszając dodać po 1 żółtku i wymieszać do połączenia. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć w połowie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować jak na roladę. Piec w 180 stopniach około 11 minut. Wyjąć i ostudzić. Wykroić krążki wielkości rantów do deserów. 

Krem jogurtowy:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, banana,sok z cytryny  i erytrol. Zmiksować na gładko. Do żelatyny dodać odrobinę kremu i zahartować ją. Następnie wlać do kremu i chwilę jeszcze miksować do połączenia. 

Wykonanie:

W płaskiej formie ułożyć ranty do deserów. Włożyć biszkopty a na wierzchu ułożyć kawałki truskawek. Delikatnie wylać krem na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Wierzch:

Śmietanę wymieszać z kawą zbożową i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć różę na każdą porcję torcika. Udekorować owocami i melasą. 

Smacznego!






środa, 7 lipca 2021

Drożdżówki z sezamkowym serkiem i jabłkami

Dosłownie godzinę temu wyjęłam te cudeńka. Miałam poczekać z wpisem na chłodniejszy czas,ale tak wspaniale wyszły mi te drożdżówki, że musiałam się pochwalić nimi. Oprócz tego,że wyglądają uroczo to doskonale smakują. Posmak sezamków jest delikatny, ale wyczuwalny. Moja młodsza córcia, która nie jest taką fanką drożdżowek jak ja zjadła całą i stwierdziła, że są naprawdę dobre. To chyba musi coś znaczyć 😃 na weekend zapowiadają deszcze to może ukoicie swoje dusze wyrabianiem ciasta drożdżowego? Ja uwielbiam ten proces. Polecam z całego serca. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, a ja jeszcze wstawiłam zdjęcia z etapów wykonania bułeczek. Zapraszam 😀



Ciasto:

500 g mąki 

2 jajka 

40 g cukru 

1 opakowania drożdży instant 

80 g miękkiego masła 

Ok. 150 ml mleka 

Szczypta soli 

Serek sezamkowy:

200 g serka homogenizowanego naturalnego 

1 małe opakowanie sezamków

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

1/2 jajka 

Jabłka:

2 jabłka

2 łyżki erytrolu 

Sok z 1/2 cytryny 

Dodatkowo:

1/2 jajka


Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 

Serek: 

Serek wyjąć z lodówki, aby się ogrzał. Sezamki zmielić w blenderze z ostrzami . Dodać do serka wraz z mąką.  Ostatnie jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać. Połowę wlać do serka ( resztę zostawić do posmarowania z wierzchu). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. 

Jabłka:

Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Dodać erytrol i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić,aż jabłka będą miękkie. Zdjąć i ostudzić. 

Wykonanie:

Ciasto podzielić na pół. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, który pokroić na mniejsze prostokąty. W taki sposób:


Następnie każdy kawałek naciąć od połowy w kilku miejscach, tak:



Na nieciętej części ułożyć łyżkę serka,a na górę dać jabłka. Następnie każdy paseczek " naciągnąć " do górnej części ciasta i dokładnie skleić:


Wszystkie drożdżówki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-22 minut, w zależności od możliwości piekarnika. Obserwować cały czas,aby się nie przypaliły. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 







poniedziałek, 5 lipca 2021

Sałata z kulkami towarogowymi i winegretem

Witajcie:)

Prognozują kolejną falę upałów. Większością z nas nie chcę się wtedy stać przy kuchence i pichcić zawzięcie. Dlatego poczęstuje Was dzisiaj lekką sałatką. Miks sałat z mojego balkonowego ogródka 😁😁😁 sałatka prosta, smaczna i bardzo dekoracyjna . Nada się na " imprezowy " stół. U mnie stanęła podczas spotkania z okazji naszej rocznicy ślubu. Serdecznie zapraszam 😃

 


250 g sera białego chudego 

1/3 pęczka natki pietruszki 

3 łyżki śmietany 12%

2 duże garści sałaty ( mieszanki)

Po 1 garści czerwonych i żółtych pomidorków 

1/2 pęczka rzodkiewki 

15 cm pora 

3 łyżki soku z cytryny 

6 łyżek oleju rzepakowego 

1 łyżeczka musztardy 

Sól, pieprz do smaku 

Szczypta płatków chili 


Do miski przełożyć ser,dodać posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, oraz chili. Wymieszać. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrobić na klejąca masę. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki. 

Po tym czasie przygotować resztę dania. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki a rzodkiewki na ósemki. Por pokroić w cienkie krążki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. 

Do małego słoiczka przełożyć sok z cytryny, olej oraz sól i pieprz. Mocno potrząsnąć aby się wymieszało. Dodać musztardę i jeszcze raz wymieszać. Polać sałatę i delikatnie palcami wymieszać. 

Przełożyć na ozdobny półmisek, ułożyć kulki twarogowe i podawać od razu. Smacznego. 




czwartek, 1 lipca 2021

Ryżowe ciastka z truskawkami ( bez białego cukru)

Dzień dobry:)

W te wakacje ustaliłyśmy z córciami, że przez te dwa najbliższe 2 miesiące nie bedziemy kupować " sklepowych " słodyczy i lodów. A że wszystkie jesteśmy słodkie amatorki to coś musimy mieć słodkiego. I dlatego pieczemy swoje ciastka i to są pierwsze z nich. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A lody też robimy, blender nie wyrabia już z miksowaniem jogurtu z owocami 😉



160 g kleiku ryżowego 

115 g masła 

85 g mąki orkiszowej jasnej 

2 jajka 

2 łyżki proszku do pieczenia 

80 g erytrolu 

2-3 truskawki 


Do miski przesypać kleik, dodać mąkę, erytrol i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Dodać oba jajka i wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Na każdą kuleczkę ciasta ułożyć kawałek truskawki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego:)