Dzień dobry:)
I przed nami kolejny weekend...ostatni w lipcu. Ależ leci ten czas...ale są to zagadnienia na które nie mamy wpływu, więc trzeba zająć się tym na co mamy wpływ. Czyli co upiec na weekend? Może tym razem muffinki z kremem z borówkami. Zmiksowane borówki nadają fajnej barwy ubitej śmietanie. Taki uroczy deser zachwyci i tych dużych i małych. Dlatego serdecznie zapraszam do piekarników 😃
Muffinki:
300 g mąki
250 ml mleka
75 g oleju kokosowego
2 jajka
6 łyżek erytrolu
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem borówkowy:
55 g borówek
200 ml śmietany kremówki
100 g serka homogenizowanego naturalnego
1 śmietan-fox
2 łyżki erytrolu
Muffinki:
Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Przelać do miski, dodać mleko, jajka i erytrol. Dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i dodać do mokrych składników. Po raz kolejny wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po 2 łyżki ciasta. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Krem borówkowy:
Do pojemnika blendera przełożyć borówki, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Następnie wlać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Na koniec dodać serek i wymieszać mikserem.
Wykonanie:
Do rękawa cukierniczego przełożyć krem i wycisnąć na muffinki, udekorować borówka. Smacznego.