Witajcie:)
Mężu znów przytargał do domu wielgachną cukinię. Tym razem postanowiłam zrobić z niej bigos z cukinii. I wyszło smakowicie i treściwe. Ja chętnie zjadam z chlebem, ale mam pewien patent aby dziewczyny też zjadły. Można powiedzieć że to iście diabelny plan, ale czego się nie robi,aby dzieci zjadły warzywa- otóż przygotowany i gorący bigos z cukinii miksuję blenderem na gładko. Gotuję makaron spaghetti i podaję ze zmiksowanym bigosem. I w szoku jestem jak zjadają. Gdy widzą duże kawałki warzyw to je wybierają a w tej wersji wszystko znika 😁😁😁😁 śmiało korzystajcie z patentu 😉 serdecznie zapraszam na przepis.
1 cebula
2 marchewki
4 kiełbasy śląskie
200 g pieczarek
3 pomidory malinowe
1 kg cukinii
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
250 ml bulionu
350 ml passaty pomidorowej
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Obrać i pokroić. Wszystko w grubą kostkę.
Duży rondel rozgrzać, dodać olej. Wrzucić wszystkie warzywa z wyjątkiem papryki i chili. Podsmażyć całość około 3-4 minuty. Dodać bulion, zmniejszyć ogień i dusić warzywa.
Po około 10 minutach dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Po kolejnych 15 minutach, dodać obie papryki i pasattę. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Smacznego.