czwartek, 14 września 2023

Surówka z pekinki

Dzień dobry:)

Ostatnio uświadamiłam sobie, że na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu na surówkę. Co jest o tyle dziwne, że bardzo często sama przygotowuję surówki niż korzystam z gotowców. Dlatego nadrabiam to niedopatrzenie i polecam niezwykle prostą ale jakże smakowitą surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Czas przygotowania to około 20 minut, włączając w to czas jaki kapusta musi trochę odstać. A Wy jakie surówki najczęściej przygotowujecie? Chętnie poznam Wasze pomysły 🤔




1/2 kapusty pekińskiej ok. 230 g 

2 duże marchewki 

1 jabłko 

1/2 pęczka koperku 

Sok  1/2 cytryny 

1/2 łyżeczki soli 

1 łyżeczka cukru 

1 łyżka oleju 


Kapustę poszatkować. Przełożyć do miski, dodać sól i porządnie wygnieść kapustę. Odłożyć na 15 minut. 

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrane jabłko również zetrzeć. 

Dodać do miski wraz z posiekanym koperkiem. 

Doprawić pieprzem, dodać cukier oraz olej. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Smacznego. 






16 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką surówkę, ja najczęściej robię z czerwonej kapusty, ale z pekińskiej też się zdarza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię. I też wolę sama robić surówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. taką surówkę bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną. Z cebulką zamiast jabłka i z odrobiną mleka i majonezu... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówka prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam surówki 🩷 a w takiej wersji to już najbardziej 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Super przepis :) Bardzo, bardzo lubię surówki i często się nimi zajadam. Tak szczerze, to zajadam je nawet bez obiadu ;) Wszystko jedno jakie, naprawdę nie jestem wybredna w tym temacie :) Świetna inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Uwielbiam podobne surówki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Surówka do obiadu musi być. Szczerze mówiąc najbardziej lubię te najprostsze- np. surówka z marchwi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam surówki, szczególnie do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  11. U właśnie króluje surówka z pekinka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To świetnie, że dodajesz przepis na surówkę na swoim blogu. Surówki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe, a twój przepis na surówkę z kapusty pekińskiej brzmi naprawdę smakowicie i prostotą wykonania zachęca do wypróbowania. Ja osobiście lubię różnorodność surówek, ale jedną z moich ulubionych jest surówka z marchewki, jabłka i rodzynek z dodatkiem jogurtu. Pozdrawiam i czekam na więcej twoich kulinarnych pomysłów! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pekińska jest dobra, bo fajnie się ją kroi. Ja nienawidzę kroić białej kapusty!

    OdpowiedzUsuń