Dzień dobry 🙂
Zaczynamy nowy tydzień i jednocześnie kończymy styczeń....i znów zleciał nie wiadomo kiedy ten czas. A pro upływu czasu, to dziś akurat mija 3 lata gdy założyłam mojego bloga. W tym czasie powstało 464 posty z czego 453 to przepisy kulinarne a 11 to jakieś spacery czy wyjazdy. Mam nadzieję że dobra passa w gotowaniu nadal będzie trwać. Póki co zapas przepisów zgromadzony, pomysły też jeszcze są, więc bądźmy dobrej myśli 😀
A skoro są urodziny,to musi być tort. Tym razem postawiłam na tort w dwóch kolorach. Prosty, smakowity, nawet ładny więc taki jakim tort powinien być 😉Z pewnością nada się na wiele okazji lub po prostu gdy najdzie Was ochota. Serdecznie zapraszam na porcyjkę 😀
Udanego tygodnia. Mój będzie bardzo pracochłonne, pod względem zawodowym, ale trzeba jakoś przetrwać.
Ciastka do dekoracji:
Ciasto jasne:
100 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
40 g erytrolu zmielonego na
30 g masła miękkiego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka zimnej wody
Ciasto ciemne:
100 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
40 g erytrolu zmielonego na
30 g masła miękkiego
10 g kakao
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
Biszkopt:
4 jajka rozm L
4 łyżki drobnego cukru
4 łyżki erytrolu zmielonego na
4 łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
30 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem sernikowo - chałwowy:
250 g sera białego półtłustego
150 g chałwy waniliowej
125 g śmietany kremówki
250 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody
4 łyżki erytrolu zmielonego na
Dodatkowo:
3 małe pojedyncze nadziewane czekoladki
1 batonik w białym kolorze
1 batonik w czekoladzowym kolorze
220 g śmietany kremówki
1 łyżeczka kakao
1 łyżka erytrolu zmielonego na puder
Ciastka do dekoracji:
Oba ciasta zrobić w dwóch osobnych miskach, ale proces przygotowania jest taki sam.
Do miski przełożyć mąkę, dodać oba cukry , wymieszać ( w ciemnym dodać kakao). Dodać żółtko oraz masło. Zagnieść gładkie ciasto ( w razie konieczności dodać wodę). Każdy kolor owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie podzielić na 10 kulek
Każdą kulkę uformować w wałeczek o długości około 10-12 cm
Teraz wałeczki uformować w warkocz
Warkocz uformować w ślimaczki
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 10-13 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Biszkopt:
Czekoladę zmielić w blenderze z ostrzami i odłożyć na bok.
W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
Do dużej miski przełożyć białka, a żółtka umieść w małej miseczce.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.
Przesiać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i ostatni raz wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykroić 3 blaty o średnicy 18 cm ( jeden będzie z dwóch kawałków).
Krem sernikowo - chałwowy:
Do szklanki przełożyć żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ostudzić. Odlożyć na bok.
Do dzbanka przełożyć ser biały,125 g śmietany i chałwę. Zmiksować na gładko.
Drugą porcję śmietany ubić, aż podwoi swoją objętość. Dodać do sera i znów zmiksować.
Do żelatyny dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Odlożyć 2 łyżki kremu.
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat. Dać połowę pozostałego kremu, wyrównać. Nałożyć drugi biszkopt i dać krem, wyrównać i nałożyć ostatni blat. Rozsmarować resztę kremu ( tego odłożonego) . Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dekoracja:
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie obsmarować dookoła tortu. Następnie zrobić 5-6 rozetek na wierzchu tortu.
Do reszty śmietany dodać kakao i wymieszać. Zrobić kolejne 5-6 rozetek w ciemnym kolorze. Resztę kremu nałożyć na boki tortu i rozsmarować nierównomiernie. Udekorować przygotowanymi ciastkami i innymi słodyczami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego.