wtorek, 2 stycznia 2024

Kule bajaderkowe z niespodzianką

Dzień dobry 🙂

I jak się macie w tym Nowym Roczku? Zabawy sylwestrowe udane? My pograliśmy z dziewczynkami w eurobiznes,w karty i " w państwa i miasta". Było dużo śmiechu 😀 potem odkorkowaliśmy szampana bezalkoholowe dla dzieci,dla siebie trochę mocniejszego 😁 i oglądaliśmy fajerwerki. Ale na szczęście nie było ich dużo i nie było za głośno,co dla naszej Belli było dobrą wiadomością. Kotka na szczęście się nie bała, nawet od czasu do czasu wskakiwała na parapet żeby podziwiać światełka 🤩

Macie jakieś postanowienia noworoczne? Ja w zasadzie nie mam, poza tym że chciałabym jeszcze bardziej szanować czytaj wykorzystywać produkty w kuchni. I dziś mam właśnie pierwszy pomysł. Przepis pozwala wykorzystać wszelkie ciasta bez kremu lub ciastka czy ciasteczka. Przepis podobny do tego na cake pops, ale z małym twistem. Dodałam pralinki miętowe,ale spokojnie można dodać takie jakie Wam zalegają w szafce. Myślę że na ten poświąteczny czas,gdy zostały nam jakieś babki, ciasteczka czy pierniki będzie to bardzo pomocny pomysł. Ja te konkretne kule przygotowałam trzy tygodnie temu do pracy dla moich współpracowników z okazji moich urodzin. Dlatego aby było bardziej strojnie obsypałam je brokatem, ale spokojnie można go pominąć. Nie przedłużając zapraszam na przepis 🙂 




520 g suchego ciasta ( bez kremu) lub ciastek 

380 g mascarpone

150 g kremu czekoladowego

Aromat migdałowy

16 czekoladek z miętą

Polewa:

240 g gorzkiej czekolady

1,5 łyżki oleju

Złoty jadalny brokat


Wszystkie ciastka zmielić w blenderze z ostrzami lub malakserze. Przełożyć do miski.

Dodać krem i serek i dokładnie wymieszać do połączenia.

Przełożyć do folii spożywczej i włożyć do zamrażarki na 20 minut. 

Następnie wyjść i uformować placuszki i średnicy około 10 cm i ułożyć połowę pralinki z miętą. Uformować w kulę. Układać na blasze lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę.

Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z olejem. 

Każdą kulkę obtaczać w czekoladzie i układać na kratce aby czekolada lekko ściekała. Obsypać brokatem. Przełożyć na papilotki i wstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego.

* W wersji mniej kalorycznej kule można obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.








49 komentarzy:

  1. Ale super wyglądają. I ta niespodziankna kusi.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham bajaderki! potrafię zjeść dużo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :) Moje koty przespały strzelaninę, mnie fajerwerki jakoś nie bawią, hałas tak samo mnie drażni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. I super że koty się nie przejęły 🙂

      Usuń
  4. Ale świetny pomysł na wykorzystanie suchego ciasta :) Niech nowy rok przynosi same wspaniałe pomysły i wydarzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, mam nadzieję że uda mi się więcej takich pysznych pomysłów 😀

      Usuń
  5. Wspaniały pomysł! Muszę wypróbować. U nas na wsi w tym roku było cicho, całe szczęście. W zeszłym słyszałam wrzaski ptaków wodnych, które bały się wystrzałów i to było przerażające. Nie strzelam od lat, ale po tym zdarzeniu jestem pewna, że już nigdy tego nie zrobię. :) Szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie strzelamy, bo wiemy jak zwierzaki cierpią. A przepis szczerze polecam 🙂

      Usuń
  6. Wspaniały pomysł! Wyglądają rewelacyjnie i mega pysznie 😍
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 💖
    Dużo zdrowia, szczęścia i mnóstwa kulinarnych pomysłów 🤗
    Serdecznie pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję, cieszę się że pomysł się podoba 🙂

      Usuń
  7. uuu wyglądają niezwykle pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezmiennie zadziwia mnie Twoja kreatywność :) Zrobić coś prawie z niczego, to wielka sztuka, a jeszcze żeby do tego było smaczne, to sztuka podwójna :) Podziwiam, Monia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko jesteś niezwykle miła dla mnie. Bardzo dziękuję za każde miłe słowo 😘

      Usuń
  9. Już fajnie wyglądają, a jak obłędnie muszą smakować!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo dziękuję. Lubię gdy jedzenie cieszy nie tylko podniebienie ale również oko 🙂

      Usuń
  10. Super i ten brokat jak to zdobi i zachęca do zjedzenia ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mnie także się podoba ten brokat, tak elegancko się robi 😀

      Usuń
  11. Wyglądają bardzo smakowicie i zapewne tak smakują. U mnie przywołały wspomnienia. Kiedy moje dzieci były w domu, robiłam podobne, ale skład był inny, bo zamiast serka było masło. Moje były obtaczane w kakao, wiórkach kokosowych i orzechach. Muszę zrobić niespodziankę, kiedy spotkamy się razem. Niestety raz w roku. Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przywołałam miłe wspomnienia. Serdecznie polecam i będzie mi bardzo miło jeśli przetestujesz mój pomysł 🙂

      Usuń
  12. Pewnie z wiórkami także byłyby smacznie, ale jednak błysk brokatu na aksamicie czekolady (że się tak poetycko wywnętrzę :-D) robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie to powiedziałaś Kochana. Czasem trzeba zrobić sobie coś tak ładnego,od razu humor lepszy. Przynajmniej u mnie 😁

      Usuń
  13. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Wyglądają bardzo apetycznie. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie 🥳🥳🥳🥳

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu podwójnie dziękuję i również wszystkiego dobrego w nowym roku 🥳

      Usuń
  14. Kule prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  15. My też Sylwester w najbliższym gronie :) Z dziewczynkami podobnie jak Wy graliśmy w gry planszowe, trochę potańczyliśmy i poobjadaliśmy się domowymi pysznościami.
    Kule wyglądają bardzo apetycznie! Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojej rodzinki- dużo zdrówka, radości i wszelkiej pomyślności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia serdecznie dziękujemy i również wszystkiego dobrego w nowym roku Wam życzymy. Dużo zdrowia, radości i wiele chwil spędzonych razem 🩵

      Usuń
  16. Super pomysł. Świetnie wyglądają te bajaderki. Akurat też postawiłam na kuliste słodkości. Na noworoczny czas robiłam kulki mocy w stylu snickersa. Wszystkiego dobrego w nowym roku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. A tych snicersowych to jestem bardzo ciekawa, już sama nazwa kusi 🤤 Kochana dla Ciebie również wszystkiego najlepszego w nowym roku 🥳

      Usuń
  17. Mniam, mniam. Bardzo lubię takie łakocie, ale po świętach jestem pełna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tego są święta 😉 dzięki że zajrzałaś 😘

      Usuń
  18. Jaki pyszny pomysł :) dodatek brokatu świetnie wygląda i nadaje odświętnego charakteru :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zgadzam się, brokat pięknie ubiera ten prosty deser 🙂

      Usuń
  19. Fajny, prosty przepis a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Zrobiło się pięknie na stole a ja się mocno nie napracowałam 😉

      Usuń
  20. Kule prezentują się smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie wszystkie ciasta zostały zjedzone, więc nie było bajaderek poświętach

    OdpowiedzUsuń
  22. Brzmi jak udany Sylwester pełen radości i zabawy! Twój pomysł na przepis z pralinkami miętowymi dodaje ciekawego twistu. To super pomysł aby szanować i wykorzystywać produkty w kuchni – to zawsze dobry postanowienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójnie dziękuję za miłe słowa! Cieszę się że doceniasz moje podejście do produktów 😘

      Usuń
  23. To wygląda niesamowicie przepięknie i apetycznie. Coś fajnego na podwieczorek, również i na bal sylwestrowy 😉
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😘💕

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawa propozycja! Nie słyszałam o tym przepisie wcześniej :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Bajaderki są przepisem, który od wielu lat jest znany. Mogą także występować pod nazwą bomba rumowa.

      Usuń
  25. Kiedyś piekłam ciasto-bajaderka:)
    Pomysł Twój na kule-wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń