sobota, 6 stycznia 2024

Jogurtowce jagodowe z galaretką mango

Dzień dobry 🙂

Przed nami pierwszy weekend nowego roku 🙂 to może uczcić go deserem,tym razem bez pieczenia? Jeśli podoba się Wam ten pomysł to proponuję prosty jogurtowiec jagodowy z musem z mango. Ja swój przygotowałam na moje urodziny w pracy w zeszłym miesiącu. Wszystkim estetom, których chcieli by mi urwać głowę za te plastikowe kubeczki, przypominam że pracuję jako listonosz i codziennie, niezależnie od pogody poruszam się rowerem. Zarówno w pracy, jak i do pracy. Dlatego też opcja z choćby z słoiczkami nie wchodziła w grę. Jednakże Wy jak najbardziej przygotujcie je w ładnym słoiczku czy pucharku. Istotnym dla mnie jest, że owe deserki jako pierwsze zniknęły ze stołu w pracy. Wszyscy bardzo je chwalili. A teraz przed świętami koleżanka poprosiła o przepis i przygotowała je na swoje spotkanie sylwestrowe i jej gościom również bardzo smakowało. Tak więc radocha jest ogromna 🤩🤩🤩 jeśli jesteście ciekawi to serdecznie zapraszam dalej 🩷💜🩵

P.s. żeby było jasne, mnie opcja z kubeczkami też średnio cieszy, wolałabym zaserwować w ładnych pucharkach ale jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma 😉




360 g sera na sernik

740 g jogurtu naturalnego

150 g konfitury jagodowej

120 g cukru pudru*

5 łyżeczek żelatyny

Galaretka mango:

400 g pulpy mango

1 galaretka pomarańczowa+ 500 ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

250 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru*

Czekolada do dekoracji


Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

Do dużej miski przełożyć ser, jogurt, cukier puder oraz konfiturę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 2-3 łyżki dodać do żelatyny i zahartować ją. Następnie przelać do miski.

Kubeczki plastikowe ( u mnie 10 sztuk) lub ładne pucharki ustawić np. na desce do krojenia i rozlać masę po równo. 

Wstawić do lodówki do stężenia,na około 2-3 godziny.

Galaretka z mango:

Gdy masa nabiałowa tężeje przygotować galaretkę. Wymieszać proszek galaretki z żelatyną a następnie rozpuścić we wrzątku. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Gdy to nastąpi wymieszać dokładnie z pulpa z mango. Przelać na wierzch jogurtowców i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i czekoladą. Smacznego.

* Cukier oczywiście można zamienić na erytrol, ksylitol czy stewie. U mnie w pracy by to nie przeszło więc było trwdycyjnie z cukrem 😉










37 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają i w takich kubeczkach.Pozdrawiam milutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulu bardzo dziękuję, cieszę się że Ci się podoba 🙂

      Usuń
  2. Deser wielu smaków. To musi być pyszne!
    Pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszny deser. I zestaw kolorystyczny bardzo miły dla oka, przecież względy wizualne też się liczą :) A wygląda doskonale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, dla mnie strona wizualna dania jest tak samo ważna jak smak 🤤

      Usuń
  4. Jak one wiosennei wyglądają. I są na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ten zestaw kolorów także bardzo się podoba 🙂

      Usuń
  5. Witam Cię serdecznie 🖐🙂
    Bardzo przepysznie wygląda ten deserek. Kolorowo i smacznie 👍😉
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i odwiedziny, serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  6. Ale smakowicie wyglądają deserki. Robię podobne, ale z serkiem mascarpone. Spróbuję zrobić z pewnością, bo lubimy takie desery. Pozdrawiam serdecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mascarpone to dopiero rarytasik! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  7. Weekendowe słodkości bez pieczenia to zawsze strzał w dziesiątkę! Twój jogurtowiec jagodowy z musem z mango brzmi nie tylko pysznie, ale też wyjątkowo praktycznie, zwłaszcza w Twojej sytuacji zawodowej. Trzymam kciuki za kolejne udane deserowe eksperymenty i mam nadzieję, że każdy kolejny weekend w nowym roku będzie równie słodki i pełen radości! U mnie mąż właśnie pieczenia szarlotkę bedziemy sie zajadać i osladzac sobie zimowy czas ;) u nas zewnątrz-23 stronie:) pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Widziałam właśnie w tv,jakie niskie temperatury w Norwegii. Ziiiiimno! Taka szarlotka więc będzie rewelacyjnym pomysłem na taki czas, już czuję ten zapach rozchodzący się po domu. Dużo ciepła i uścisków ode mnie 😘

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie :) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również wszystkiego dobrego w nowym roku 🙂

      Usuń
  9. Przepysznie prezentują się takie jogurtowce :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagody i mango to wyśmienite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, aż sama się zdziwiłam że tak to ładnie razem zagrało.

      Usuń
  11. Piękne deserki. Ja nie patrząc na plastik pochłonęła bym nawet kilka. Wyglądają rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie ❄️❄️❄️☃️☃️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dziękuję, ogromnie cieszą mnie Twoje słowa Marysiu. Ja również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  12. Ulala. Mega apteczynie to wygląda... A tyle co sernika zjadałam. Wszystkiego dobrego w nowym roku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatka sernik zawsze dobry 🙂 bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷 gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  13. Wyglądają pysznie i nie ważne opakowanie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Lubię gdy jedzenie jest właśnie takie ładnie kolorowe.

      Usuń
  15. Ciekawe połączenie smaków kochana:)

    OdpowiedzUsuń