poniedziałek, 29 stycznia 2024

Tort dwukolorowy z kremem sernikowo - chałwowym i trzecie urodziny bloga

Dzień dobry 🙂

Zaczynamy nowy tydzień i jednocześnie kończymy styczeń....i znów zleciał nie wiadomo kiedy ten czas. A pro upływu czasu, to dziś akurat mija 3 lata gdy założyłam mojego bloga. W tym czasie powstało 464 posty z czego 453 to przepisy kulinarne a 11 to jakieś spacery czy wyjazdy. Mam nadzieję że dobra passa w gotowaniu nadal będzie trwać. Póki co zapas przepisów zgromadzony, pomysły też jeszcze są, więc bądźmy dobrej myśli 😀

A skoro są urodziny,to musi być tort. Tym razem postawiłam na tort w dwóch kolorach. Prosty, smakowity, nawet ładny więc taki jakim tort powinien być 😉Z pewnością nada się na wiele okazji lub po prostu gdy najdzie Was ochota. Serdecznie zapraszam na porcyjkę 😀

Udanego tygodnia. Mój będzie bardzo pracochłonne, pod względem zawodowym, ale trzeba jakoś przetrwać.




Ciastka do dekoracji:

Ciasto jasne:

100 g mąki pszennej

20 g cukru pudru

40 g erytrolu zmielonego na

30 g masła miękkiego

1 żółtko 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka zimnej wody

Ciasto ciemne:

100 g mąki pszennej

20 g cukru pudru

40 g erytrolu zmielonego na

30 g masła miękkiego

10 g kakao 

1 łyżka zimnej wody

1 żółtko 

Biszkopt:

4 jajka rozm L

4 łyżki drobnego cukru

4 łyżki erytrolu zmielonego na

4 łyżki mąki pszennej

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

30 g gorzkiej czekolady

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem sernikowo - chałwowy:

250 g sera białego półtłustego

150 g chałwy waniliowej

125 g śmietany kremówki

250 ml śmietany kremówki

3 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody

4 łyżki erytrolu zmielonego na

Dodatkowo:

3 małe pojedyncze nadziewane czekoladki

1 batonik w białym kolorze

1 batonik w czekoladzowym kolorze

220 g śmietany kremówki

1 łyżeczka kakao

1 łyżka erytrolu zmielonego na puder




Ciastka do dekoracji:

Oba ciasta zrobić w dwóch osobnych miskach, ale proces przygotowania jest taki sam.

Do miski przełożyć mąkę, dodać oba cukry , wymieszać ( w ciemnym dodać kakao). Dodać żółtko oraz masło. Zagnieść gładkie ciasto ( w razie konieczności dodać wodę). Każdy kolor owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podzielić na 10 kulek


Każdą kulkę uformować w wałeczek o długości około 10-12 cm


Teraz wałeczki uformować w warkocz


Warkocz uformować w ślimaczki


Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 10-13 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Biszkopt:

Czekoladę zmielić w blenderze z ostrzami i odłożyć na bok.

W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.

Do dużej miski przełożyć białka, a żółtka umieść w małej miseczce.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.

Przesiać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i ostatni raz wymieszać.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.

Wykroić 3 blaty o średnicy 18 cm ( jeden będzie z dwóch kawałków).

Krem sernikowo - chałwowy:

Do szklanki przełożyć żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ostudzić. Odlożyć na bok.

Do dzbanka przełożyć ser biały,125 g śmietany i chałwę. Zmiksować na gładko.

Drugą porcję śmietany ubić, aż podwoi swoją objętość. Dodać do sera i znów zmiksować. 

Do żelatyny dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać.

Składanie:

Odlożyć 2 łyżki kremu.

Na podkładzie ułożyć pierwszy blat. Dać połowę pozostałego kremu, wyrównać. Nałożyć drugi biszkopt i dać krem, wyrównać i nałożyć ostatni blat. Rozsmarować resztę kremu ( tego odłożonego) . Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Dekoracja:

Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie obsmarować dookoła tortu. Następnie zrobić 5-6 rozetek na wierzchu tortu. 

Do reszty śmietany dodać kakao i wymieszać. Zrobić kolejne 5-6 rozetek w ciemnym kolorze. Resztę kremu nałożyć na boki tortu i rozsmarować nierównomiernie. Udekorować przygotowanymi ciastkami i innymi słodyczami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego.










49 komentarzy:

  1. Słodziutki ten torcik. Życzę ci dużo inspiracji do tworzenia blogowych treści.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyszedl ale ja za leniwa aby tyle kremów i ciasteczek do tortu, max.2 rodzaje , wszystko dobrego dla solenizantki.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ją nie umiem robić dekoracji z masy cukrowej więc trzeba jakoś udekorować tort,bo lubię gdy tort jest ładny 🙂

      Usuń
  3. Ale cudo. Robi wrażenie. PS Miłego dalszego blogowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wygląda! Chętnie bym się nim poczęstowała :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga- wielu czytelników, weny twórczej i wszystkiego co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia bardzo dziękuję,o tą wenę też się czasem martwię, ale może jakoś będzie się kulać 😁

      Usuń
  5. bardzo elegancki torcik wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda z takimi dekoracjami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi że się podoba bo nie byłam pewna czy nie przesadziłam...

      Usuń
  7. Łał Łał Łał!!! Cudeńko wyszło! I wewnątrz i na zewnątrz:) Dekoracja idealnie pasuje do tego wypieszczonego tortu.
    Masz kobietko talent i anielską cierpliwość bo nikt mi nie powie, że bez tego da się takie cacuszko stworzyć :)
    Gratuluję tych fantastycznych trzech lat i życzę kolejnych rocznic i pomysłów, z których ja też mogę skorzystać:)
    Pozdrawiam cieplutko i wszystkiego co najlepsze życzę 😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana! Ależ sprawiłaś mi przyjemność tymi słowami. Cierpliwość pojawiła się gdy urodziły się dzieci, wcześniej różnie bywało 😉
      I chyba nie sądziłam o sobie że mam talent, raczej że jestem diabelnie uparta i niestety chorobliwie ambitna i to nie raz mnie gubi...
      Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  8. Tort wygląda obłędnie! Wszystkiego dobrego z okazji 3 urodzin bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Matko jedyna - ten tort to istne dzieło sztuki! Chyba nie miałabym cierpliwości do tak misternej pracy. :)
    A Tobie życzę kolejnych kreatywnych, pięknych, bardzo udanych lat blogowania, fajnych czytelników, którzy będą się zachwycać każdym przepisem. Wszystkiego pięknego i jeszcze lepszego niż to, co było do tej pory! Uściski i serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 🙂. Właśnie coraz częściej obawiam się że już bardziej " lepiej" nie będzie, ale będę się starać 😀
      Serdecznie dziękuję za odwiedziny i gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  10. Arcydzieło! No i na samą myśl o masie cieknie ślinka!
    Oby ten tydzień mimo nawału pracy zleciał nie tylko szybko, ale i spokojnie!
    Życzę dalszej weny i chęci odkrywania kuchennych meandrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu pięknie napisany komentarz,w końcu siedzisz w książkach to i nie dziwota że super dobierasz słowa 😘
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  11. O Wow, twój tort wygląda mega apetycznie :D Gratulacje i życzę abyś blogowała nam tu jak najdłużej i cieszyła i inspirowała każdym przepisem :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana moja serdecznie dziękuję za miłe słowa 😘

      Usuń
  12. Kochana, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga. To cudowne święto, a w związku z tym życzę Ci dalszego owocnego blogowania i satysfakcji z prowadzenia tej swojej cudnej kulinarnej strony...
    A tort wspaniały... Pokazałam go mojemu mężowi, który u nas jest tym od kuchni i tylko cmoknął z podziwem :) Całusy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko bardzo dziękuję i serdecznie podziękuj Mężowi, sprawiliście mi ogromną radość 😘

      Usuń
  13. Kochana wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga, wielu wiernych fanów i wielu inspiracji kulinarnych :) tort wygląda po prostu bajecznie, gratuluję Ci talentu i żałuję, że nie mogłam go spróbować :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję,w pracy poczęstowałam koleżankę to rozpływała się nad nim ♥️

      Usuń
  14. Gratuluję urodzin bloga. Torcik wygląda bardzo apetycznie, biorę kawałek do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Po pierwsze- moje gratulacje! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, samych wspaniałości i sukcesów życzę :)
    Po drugie- tyle wpisów... skąd bierzesz inspirację? Może kiedyś zdradzisz nam swój sekret na taką blogową passę! Ja jestem pełna podziwu!
    Po trzecie- piękny tort! wygląda smakowicie a ja teraz jestem wielką fanką takich wypieków. Zawsze byłam, ale teraz to szczególnie je cenię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia najczęściej jest tak że to dany składnik mnie inspiruję, czasem jest to okazją. A zazwyczaj jest tak, że czemuś kończy się termin i wtedy pomysł przychodzi sam 😁
      Bardzo dziękuję za przemiłe słowa i odwiedziny 🩷🩵🩷

      Usuń
  16. Taki to tort to marzenie wszystkich łasuchów! Podziwiam inwencję i podłapuję te ślimaczki, bo mam przecież małą pomocniczkę, która będzie mi toczyć te wałeczki :-D No i podziwiam twoją wenę i talent kulinarny (mimo rozlicznych - jak widać - obowiązków). Wszystkiego dobrego, buziaki :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak takie rączki pięknie utoczą te wałeczki, już widzę jak się świetnie bawicie 😁
      Pięknie dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  17. Gratuluę trzeciej rocznicy bloga!
    A torcik wygląda zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratulacje z okazji trzeciej rocznicy bloga! Fajnie mi tu u Ciebie :) i pojem i popatrze :) 🎉🎂✨ Trzymam kciuki za kolejne lata pełne smakowitych przepisów i kreatywności. Tort wygląda przepysznie – idealne uczczenie tej pięknej okazji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że tak myślisz. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa 😘 serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  19. Ja również składam Ci gratulacje z okazji rocznicy bloga. Ten tort jest mega kolorowy i przepyszny, że szkoda by było go zjadać 😊 W dekorowaniu ciast jesteś bardzo znakomita - masz niesamowitą kreatywność do tego! 👍🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😘🥰💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I znowu się zarumieniłam po Twoich słowach, bardzo dziękuję 🙂🏵️💐

      Usuń
  20. Ale cudo. Tyle smakowitości. Gratuluję serdecznie z okazji rocznicy. Życzę, by wena i chęci Cię nie opuszczały. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, również mam nadzieję że wena będzie ze mną 😀

      Usuń
  21. Wszystkiego co najcudniejsze z okazji urodzin! Życzę wielu kolejnych powodów do świętowania i jeszcze więcej satysfakcji!
    Tort wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  22. Moc serdeczności kochana na dalsze lata blogowania życzę 📗📖🤗💖🌹

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, z pewnością się przyda 🤗🌻🤩

      Usuń