Dzień dobry 🙂
Zaczynamy nowy tydzień i jednocześnie kończymy styczeń....i znów zleciał nie wiadomo kiedy ten czas. A pro upływu czasu, to dziś akurat mija 3 lata gdy założyłam mojego bloga. W tym czasie powstało 464 posty z czego 453 to przepisy kulinarne a 11 to jakieś spacery czy wyjazdy. Mam nadzieję że dobra passa w gotowaniu nadal będzie trwać. Póki co zapas przepisów zgromadzony, pomysły też jeszcze są, więc bądźmy dobrej myśli 😀
A skoro są urodziny,to musi być tort. Tym razem postawiłam na tort w dwóch kolorach. Prosty, smakowity, nawet ładny więc taki jakim tort powinien być 😉Z pewnością nada się na wiele okazji lub po prostu gdy najdzie Was ochota. Serdecznie zapraszam na porcyjkę 😀
Udanego tygodnia. Mój będzie bardzo pracochłonne, pod względem zawodowym, ale trzeba jakoś przetrwać.
Ciastka do dekoracji:
Ciasto jasne:
100 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
40 g erytrolu zmielonego na
30 g masła miękkiego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka zimnej wody
Ciasto ciemne:
100 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
40 g erytrolu zmielonego na
30 g masła miękkiego
10 g kakao
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
Biszkopt:
4 jajka rozm L
4 łyżki drobnego cukru
4 łyżki erytrolu zmielonego na
4 łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
30 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem sernikowo - chałwowy:
250 g sera białego półtłustego
150 g chałwy waniliowej
125 g śmietany kremówki
250 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody
4 łyżki erytrolu zmielonego na
Dodatkowo:
3 małe pojedyncze nadziewane czekoladki
1 batonik w białym kolorze
1 batonik w czekoladzowym kolorze
220 g śmietany kremówki
1 łyżeczka kakao
1 łyżka erytrolu zmielonego na puder
Ciastka do dekoracji:
Oba ciasta zrobić w dwóch osobnych miskach, ale proces przygotowania jest taki sam.
Do miski przełożyć mąkę, dodać oba cukry , wymieszać ( w ciemnym dodać kakao). Dodać żółtko oraz masło. Zagnieść gładkie ciasto ( w razie konieczności dodać wodę). Każdy kolor owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie podzielić na 10 kulek
Każdą kulkę uformować w wałeczek o długości około 10-12 cm
Teraz wałeczki uformować w warkocz
Warkocz uformować w ślimaczki
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 10-13 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Biszkopt:
Czekoladę zmielić w blenderze z ostrzami i odłożyć na bok.
W misce wymieszać erytrol z cukrem. W drugiej misce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok.
Do dużej miski przełożyć białka, a żółtka umieść w małej miseczce.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stałe ubijając dodawać cukry i mieszać do rozpuszczenia. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku mieszać do połączenia.
Przesiać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i ostatni raz wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykroić 3 blaty o średnicy 18 cm ( jeden będzie z dwóch kawałków).
Krem sernikowo - chałwowy:
Do szklanki przełożyć żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ostudzić. Odlożyć na bok.
Do dzbanka przełożyć ser biały,125 g śmietany i chałwę. Zmiksować na gładko.
Drugą porcję śmietany ubić, aż podwoi swoją objętość. Dodać do sera i znów zmiksować.
Do żelatyny dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Odlożyć 2 łyżki kremu.
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat. Dać połowę pozostałego kremu, wyrównać. Nałożyć drugi biszkopt i dać krem, wyrównać i nałożyć ostatni blat. Rozsmarować resztę kremu ( tego odłożonego) . Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dekoracja:
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie obsmarować dookoła tortu. Następnie zrobić 5-6 rozetek na wierzchu tortu.
Do reszty śmietany dodać kakao i wymieszać. Zrobić kolejne 5-6 rozetek w ciemnym kolorze. Resztę kremu nałożyć na boki tortu i rozsmarować nierównomiernie. Udekorować przygotowanymi ciastkami i innymi słodyczami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego.
Słodziutki ten torcik. Życzę ci dużo inspiracji do tworzenia blogowych treści.
OdpowiedzUsuńPodwójne dziękuję 😘
UsuńCudownie wyszedl ale ja za leniwa aby tyle kremów i ciasteczek do tortu, max.2 rodzaje , wszystko dobrego dla solenizantki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJą nie umiem robić dekoracji z masy cukrowej więc trzeba jakoś udekorować tort,bo lubię gdy tort jest ładny 🙂
UsuńAle cudo. Robi wrażenie. PS Miłego dalszego blogowania! :)
OdpowiedzUsuńKochana pięknie dziękuję 😘
UsuńAle pięknie wygląda! Chętnie bym się nim poczęstowała :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga- wielu czytelników, weny twórczej i wszystkiego co najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMonia bardzo dziękuję,o tą wenę też się czasem martwię, ale może jakoś będzie się kulać 😁
Usuńbardzo elegancki torcik wyszedł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńSuper wygląda z takimi dekoracjami!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi że się podoba bo nie byłam pewna czy nie przesadziłam...
Usuńale smakowity ;D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 🏵️
UsuńŁał Łał Łał!!! Cudeńko wyszło! I wewnątrz i na zewnątrz:) Dekoracja idealnie pasuje do tego wypieszczonego tortu.
OdpowiedzUsuńMasz kobietko talent i anielską cierpliwość bo nikt mi nie powie, że bez tego da się takie cacuszko stworzyć :)
Gratuluję tych fantastycznych trzech lat i życzę kolejnych rocznic i pomysłów, z których ja też mogę skorzystać:)
Pozdrawiam cieplutko i wszystkiego co najlepsze życzę 😘❤️
Kochana! Ależ sprawiłaś mi przyjemność tymi słowami. Cierpliwość pojawiła się gdy urodziły się dzieci, wcześniej różnie bywało 😉
UsuńI chyba nie sądziłam o sobie że mam talent, raczej że jestem diabelnie uparta i niestety chorobliwie ambitna i to nie raz mnie gubi...
Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam 😘
Tort wygląda obłędnie! Wszystkiego dobrego z okazji 3 urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 😘
UsuńMatko jedyna - ten tort to istne dzieło sztuki! Chyba nie miałabym cierpliwości do tak misternej pracy. :)
OdpowiedzUsuńA Tobie życzę kolejnych kreatywnych, pięknych, bardzo udanych lat blogowania, fajnych czytelników, którzy będą się zachwycać każdym przepisem. Wszystkiego pięknego i jeszcze lepszego niż to, co było do tej pory! Uściski i serdeczności!
Bardzo dziękuję 🙂. Właśnie coraz częściej obawiam się że już bardziej " lepiej" nie będzie, ale będę się starać 😀
UsuńSerdecznie dziękuję za odwiedziny i gorące pozdrowienia 😘
Arcydzieło! No i na samą myśl o masie cieknie ślinka!
OdpowiedzUsuńOby ten tydzień mimo nawału pracy zleciał nie tylko szybko, ale i spokojnie!
Życzę dalszej weny i chęci odkrywania kuchennych meandrów :)
Aniu pięknie napisany komentarz,w końcu siedzisz w książkach to i nie dziwota że super dobierasz słowa 😘
UsuńGorące uściski 😘
O Wow, twój tort wygląda mega apetycznie :D Gratulacje i życzę abyś blogowała nam tu jak najdłużej i cieszyła i inspirowała każdym przepisem :*
OdpowiedzUsuńKochana moja serdecznie dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńKochana, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga. To cudowne święto, a w związku z tym życzę Ci dalszego owocnego blogowania i satysfakcji z prowadzenia tej swojej cudnej kulinarnej strony...
OdpowiedzUsuńA tort wspaniały... Pokazałam go mojemu mężowi, który u nas jest tym od kuchni i tylko cmoknął z podziwem :) Całusy...
Iwonko bardzo dziękuję i serdecznie podziękuj Mężowi, sprawiliście mi ogromną radość 😘
UsuńKochana wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga, wielu wiernych fanów i wielu inspiracji kulinarnych :) tort wygląda po prostu bajecznie, gratuluję Ci talentu i żałuję, że nie mogłam go spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję,w pracy poczęstowałam koleżankę to rozpływała się nad nim ♥️
UsuńGratuluję urodzin bloga. Torcik wygląda bardzo apetycznie, biorę kawałek do kawki.
OdpowiedzUsuńMalogosiu częstuj się śmiało 😀
UsuńPo pierwsze- moje gratulacje! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, samych wspaniałości i sukcesów życzę :)
OdpowiedzUsuńPo drugie- tyle wpisów... skąd bierzesz inspirację? Może kiedyś zdradzisz nam swój sekret na taką blogową passę! Ja jestem pełna podziwu!
Po trzecie- piękny tort! wygląda smakowicie a ja teraz jestem wielką fanką takich wypieków. Zawsze byłam, ale teraz to szczególnie je cenię :D
Klaudia najczęściej jest tak że to dany składnik mnie inspiruję, czasem jest to okazją. A zazwyczaj jest tak, że czemuś kończy się termin i wtedy pomysł przychodzi sam 😁
UsuńBardzo dziękuję za przemiłe słowa i odwiedziny 🩷🩵🩷
Taki to tort to marzenie wszystkich łasuchów! Podziwiam inwencję i podłapuję te ślimaczki, bo mam przecież małą pomocniczkę, która będzie mi toczyć te wałeczki :-D No i podziwiam twoją wenę i talent kulinarny (mimo rozlicznych - jak widać - obowiązków). Wszystkiego dobrego, buziaki :-*
OdpowiedzUsuńO tak takie rączki pięknie utoczą te wałeczki, już widzę jak się świetnie bawicie 😁
UsuńPięknie dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, serdecznie pozdrawiam 😘
ale dostojny ten wypiek!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńGratuluę trzeciej rocznicy bloga!
OdpowiedzUsuńA torcik wygląda zacnie :)
Leci ten czas, bardzo dziękuję 🙂
UsuńGratulacje z okazji trzeciej rocznicy bloga! Fajnie mi tu u Ciebie :) i pojem i popatrze :) 🎉🎂✨ Trzymam kciuki za kolejne lata pełne smakowitych przepisów i kreatywności. Tort wygląda przepysznie – idealne uczczenie tej pięknej okazji!
OdpowiedzUsuńMiło mi że tak myślisz. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa 😘 serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńJa również składam Ci gratulacje z okazji rocznicy bloga. Ten tort jest mega kolorowy i przepyszny, że szkoda by było go zjadać 😊 W dekorowaniu ciast jesteś bardzo znakomita - masz niesamowitą kreatywność do tego! 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😘🥰💖
I znowu się zarumieniłam po Twoich słowach, bardzo dziękuję 🙂🏵️💐
UsuńAle cudo. Tyle smakowitości. Gratuluję serdecznie z okazji rocznicy. Życzę, by wena i chęci Cię nie opuszczały. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, również mam nadzieję że wena będzie ze mną 😀
UsuńWszystkiego co najcudniejsze z okazji urodzin! Życzę wielu kolejnych powodów do świętowania i jeszcze więcej satysfakcji!
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie
Kochana bardzo dziękuję 😘
UsuńMoc serdeczności kochana na dalsze lata blogowania życzę 📗📖🤗💖🌹
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, z pewnością się przyda 🤗🌻🤩
Usuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuń