poniedziałek, 8 stycznia 2024

Tosty z indykiem i pieczarkami

Dzień dobry w nowym tygodniu 🙂

Mam dla Was dzisiaj prosty a jaki rewelacyjny tost z indykiem. Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z obiadu. A smak jest taki, że po jednym kęsie nie będziecie mogli przestać jeść. Ja tak miałam 😉 taki pomysł jest dobry na wiele okazji. Mamy teraz karnawał i z powodzeniem można zaserwować jako danie na ciepło. Serdecznie zapraszam na moją wersję tosta. 

Udanego tygodnia 😘




1 usmażony lub upieczony kotlet z indyka lub kurczaka ( w panierce również się nada)

4 pieczarki

3 łyżki słodkiego sosu chili

2 ogórki konserwowe

1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych

10 g sera żółtego w kawałku lub plaster

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

Szczypta soli 

8 kromek chleba tostowego 


Pieczarki obrać, pokroić na plastry a następnie przesiekać. Kotlet pokroić w małą kostkę .

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Od razu oprószyć solą aby puściły wodę. Smażyć około 5 minut aż odparuje woda. Dodać indyka, sos chili i zalewę z ogórków. Całość zagotować.

Ułożyć 4 kromki na blacie,ułożyć indyka z pieczarkami. Wyrównać. Ułożyć plastry ogórka i kawałki sera. Przykryć drugą kromką, którą delikatnie posmarować masłem.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i ułożyć tosty masłem do dołu! Na górze położyć małą deskę do krojenia lub pasujący talerz, obciążyć i zostawić na 30 sekund. Następnie zdjąć obciążenie, posmarować chleb masłem i obrócić na drugą stronę. Dopiekać kolejne 30-40 sekund. Podawać gorące. Smacznego.







47 komentarzy:

  1. Takich tostów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i pożywne tosty 🧡
    Dobrego tygodnia 🤗🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kasiu, Tobie również udanych dni 😀🩷

      Usuń
  3. Taki tost na bogato! A czy dobry? Tu nie można mieć wątpliwości😋 przy takim wsadzie musi być pyszny!
    Wszystkiego dobrego😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można zaszaleć i przy przygotowywaniu tostów 😉

      Usuń
  4. Smakowicie. Uwielbiam wszelkie tosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To warte spróbowania, napewno spróbuję, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty to tak kusisz, że mój lekarz rodzinny złapie się za głowę ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam tostów z indykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię od czasu do czasu zrobić tosty, a to jest ciekawym pomysłem na apetyczną kanapkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, tosty... uwielbiam. Ja robię też takie w tosterze z szyneczką i żółtym serem :)
    A te Twoje wyglądają znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój mąż lubi sobie robić takie tosty, super :D aa... i świetny patent dla tych co nie mają opiekacza do tostów czy grilla :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że warto kombinować z innymi rozwiązaniami 😀

      Usuń
  11. Nie wątpię, że pyszne... Tylko najpierw trzeba mieć tego upieczonego ptaka :-D Buzia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić kurczakiem,a i jakaś wieprzowina też się nada 😀

      Usuń
  12. Takie tosty z indykiem muszą być bardzo pożywne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna propozycja. Mam właśnie chleb tostowy razowy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tostów w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To już chyba wiem, co zrobię jutro na kolację:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja sie zastanawialam wczoraj co zrobić z resztą mięsa z indyka ;) Dzięki za inspirujący pomysł, następnym razem wykorzystam 🍞🦃 Tost z indykiem brzmi obłędnie, zwłaszcza jako wykorzystanie pozostałego mięsa z obiadu. Idealne danie na karnawałowe spotkania! 🎭✨ Serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo się cieszę że mogłam pomóc z wykorzystaniem mięska 🙂

      Usuń
  17. Takie tosty na bogato 🙂 mniam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomagasz ludziom w niemarnowaniu jedzenia i za to Cię szanuję i cenię. Dziękuję Ci za to, że promujesz taki sposób przygotowywania różnych potraw i przekąsek, wykorzystując resztki potraw i produktów. Twój sposób przyrządzenia tostów jest na prawdę wspaniały. Coś wspaniałego do serwowania w lokalu gastronomicznym. 👍😊
    Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 😘🥰🤗💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej i znów się zarumieniłam po Twoich słowach. Taka reakcja na przepis daje motywację do dalszego doskonalenia. Serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam 🙂🏵️💐

      Usuń
  19. Uwielbiam tosty. Zwykle jem z serem i pieczarkami, ale z indykiem też mogłyby być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też pierwszy raz dałam indyka, bo była potrzeba przerobionia kotleta z obiadu i wyszło bardzo zacnie 🙂

      Usuń
  20. Smaczne, wyglądają obłędnie kochana:)

    OdpowiedzUsuń