piątek, 16 września 2022

Francuskie babeczki z jabłkiem

Dzień dobry:)

Ależ ten czas leci, dopiero zaczynał się tydzień, a tu już końcówka tygodnia. Strasznie ucieka przez palce ten czas,jakoś z niczym wyrobić ostatnio nie mogę. I sama nie wiem czemu. Nawet na pieczenie nie umiem znaleźć za dużo czasu:(. Ale jednak coś upiec musiałam i wczoraj zrobiłam takie szybkie babeczki na cieście francuskim. Do tego jabłuszka, które teraz są najlepsze:) częstujcie się i udanego weekendu Wam życzę:)






1 płat ciasta francuskiego 

3 jabłka antonówka 

1 łyżeczka masła 

1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 

3 łyżki erytrolu 

250 ml wody 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 

2 łyżki śmietany 30%

5 łyżek bułki tartej lub płatków owsianych 

2 łyżki orzechów włoskich łuskanych 



Jabłka umyć, osuszyć. Następnie obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. 

Do rondelka przelać wodę, dodać masło, erytrol oraz cynamon. Zagotować. Gdy to nastąpi dodać jabłka i gotować do miękkości. 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do jabłek, szybko wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. 

Gdy jabłka stygną wyjąć ciasto z lodówki, aby się ogrzało i łatwiej będzie się z nim pracować. 

Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i lekko rozwałkować. Podzielić na 10 kwadratów. Każdy kawałek ciasta wyłożyć do foremki silikonowej. Na dno wsypać po 1/2 łyżki bułki tartej lub płatków. Następnie nałożyć po 1 łyżce masy owocowej.

Orzechy drobniutko posiekać i posypać po wierzchu każdą babeczkę. 

Wystające ciasto uformować ,tworząc kołnierz do okoła. Posmarować śmietanką. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 około 30 minut. Wyjąć, ostudzić i dopiero wyjąć z foremek. Smacznego!




wtorek, 13 września 2022

Wytrawne babeczki jajeczne na okruchach chlebowych

Dzień dobry:)

Jakie plany na nowy tydzień? U mnie w sumie zwykła codzienność, bez większych planów ( na szczęście 😀). Jedynie posiłki mam zaplanowane. Ułatwia mi to robienie zakupów i wykorzystywanie produktów na bieżąco. Ale przed każdymi zakupami robię sobie dzień kreatywnego gotowania, żeby zużyć te zapasy, które mam. I tak powstały te babeczki. Można wykorzystać do nich co chcecie,dowolne okrawki wędlin czy serów. Ja np użyłam 35 g kiełbasy czosnkowej i 65 g kindziuka w plastrach,i w sumie dało 100 g. Babeczki doskonałe są na ciepło, ale jeszcze bardziej na zimno. Ja zabrałam do pracy, w rejon i zjadłam po drodze. Mam nadzieję, że Was zainspirowałam do porządków w lodówce i szafkach:) 





100 g wędliny

1/2 cebuli 

1 ząbek czosnku 

5 pieczarek 

10 zielonych oliwek 

2 łyżki oleju 

150 g okruchów chlebowych*

5 jajek 

140 g mozzarelli tartej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sól, pieprz do smaku 


* okruchy chlebowe otrzymuje gdy sama przygotowuje bułkę tartą- w blenderze miksuje wysuszone pieczywo ( bułki, chleb) . Następnie przesiewam przez sito i te okruchy które nie przejdą przez dziurki sitka nie nadają się na bułkę tartą, ale można wykorzystać je w inny sposób. 


Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć, aż odparuje woda. Dodać po tym czasie pokrojoną wedlinę. Po 3 minutach dodać pokrojone na ćwiartki oliwki. Doprawić solą i pieprzem. Po kolejnych 3 minutach zdjąć z ognia. Przestudzić. 

Do miski wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i zmiksować mikserem. Następnie dodać okruchy chlebowe, zawartość patelni oraz ser mozzarella i dokładnie wymieszać. 

Nałożyć po 2 łyżki do silikonowych foremek na muffinki. Piec w 180 st około 25-28 minut. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego. 






niedziela, 11 września 2022

Mielony na patyczku z piekarnika

Dzień dobry:)

Dziś propozycja mięsna. Nie będę Was oszukiwać, różne mięsne wariacje przygotowuję tylko w weekend, kiedy mam czas na kombinowanie. W tygodniu przygotowuję tradycyjnie kotlety, a ostatnio coraz częściej robi je mój mąż, ponieważ ma więcej wolnego w tygodniu. Ale do brzegu. Jakiś czas temu zachciało mi się czegoś innego i tak wpadłam na pomysł na kotleciki mielone z mieszanego mięsa, w nieco szalonej formie bo na patyczku i z piekarnika. Z piekarnika z dwóch powodów: po pierwsze danie zawsze jest lżejsze, a po drugie nie ma ryzyka, że mięso będzie surowe. I tak oto po domowym rosołku na stole pojawił się mielone  w szalonej wersji. Trochę obawiałam się reakcji córek, ale konsumpcja przebiegła bez większych problemów😄 Dlatego jeśli nie macie pomysłu na obiad, to śmiało można korzystać. Z jednego rodzaju mięsa również udadzą się znakomicie.





250 g mięsa mielonego z szynki

250 g mięsa mielonego z indyka 

5-6 pieczarek 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2 łyżeczki majeranku 

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 

Sól do smaku 

3 łyżki startego sera żółtego 



Do miski przełożyć oba mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z przyprawami dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać  ,aż masa sama będzie odchodzić od ręki.  Wstawić do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie podzielić na 5 porcji i formować z mięsa wałeczek wokół patyczka do szaszłyków.  

Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę lub ruszt wyłożyć folią aluminiową i ułożyć mięso. Wstawić i piec 30-33 minut. 

W misce ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik wyłączyć i na każdym szaszłyku nałożyć ser. Zamknąć drzwi piekarnika i zostawić w cieple na 3-4 minuty. Wyjąć i podawać od razu. Smacznego. 






środa, 7 września 2022

Placek drożdżowy ze śliwkami z owsianą kruszonką ( bez wyrabiania)

Dzień dobry:)

Pewnie już wielokrotnie Wam mówiłam, że uwielbiam ciasto drożdżowe😉a drożdżowe ze śliwkami jest na szczycie tej listy. Tym razem trochę pokombinowałam z kruszonką, wyszło bardzo interesująco i naprawdę pysznie. Częściej będę przygotowywać taką kruszonkę, następnym razem dodam do muffinek. Sezon na śliwki w pełni, więc zapraszam do piekarników 😀





500 g mąki

3 jajka rozm. L

70 g cukru 

1 opakowanie drożdży instant 

250 ml letniego mleka 

100 g masła lub margaryny tortowej

12 śliwek

Owsiana kruszonka:

100 g płatków owsianych 

50 g masła 

50 g erytrolu 


Masło roztopić i ostudzić. 

Do dużej miski przesypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Dodać drożdże oraz roztrzepane wcześnie jajka. Stale mieszając dodać mleko, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz i mieszać całość około 2 minuty ( wystarczy drewniana łyżka).

Miskę przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Płatki zmielić w blenderze z ostrzami. Formę prostokątną wysmarować masłem, a następnie wysypać zmielonymi płatkami. Resztę przesypać do miseczki, dodać erytrol oraz masło. Zagnieść na kruszonkę, wstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta. 

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do formy, lekko rozciągnąć i ułożyć połówki śliwek. Posypać kruszonką i zostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. 

Następnie piekarnik rozgrzać do 180 i piec około 25-30 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 







niedziela, 4 września 2022

Pieczony kurczak w chrupiącej panierce

Witajcie w niedzielę:)

Macie ochotę na kurczaczka na obiad? Panierka podobna jak w znanej sieciówce, ale jednak w zdrowszej wersji.  Ja swoją wersję przygotowałam w piekarniku. Taka wersja jest zdecydowanie zdrowsza i lżejsza. Ja użyłam panierki do skrzydełek i nóżek, ale do piersi też się świetnie nada. Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam pasowało takie zestawienie:)



4 nóżki z kurczaka 

4 Skrzydełka

200 ml maślanki 

1 łyżka majonezu 

1 jajko

1 szklanka mąki 

5 szklanek płatków kukurydzianych

Po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, cebuli granulowanej  papryki wędzonej oraz pieprzu 

Sól do smaku 




Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą z każdej strony. 

Mąkę wymieszać z przyprawami. A płatki pokruszyć wałkiem do ciasta. 

Do dużej miski przełożyć maślankę, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać majonez i poraz ostatni wymieszać. 

Każdy kawałek mięsa panierować w mące, następnie w mieszance maślanki i majonezu. Na koniec obtoczyć w pokruszonych płatkach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nastawionego na 200 s i piec 60 minut.
Smacznego. 






czwartek, 1 września 2022

Prościutkie muffinki z płatkami śniadaniowymi

Dzień dobry:)

I nadszedł 1 września. Czas do szkoły. My rodzice znów będziemy się głowić co dobrego i wartościowego włożyć do śniadaniówki. To może muffinki? Może uda się dzięki temu uniknąć batoników ze szkolnego sklepiku? U nas to się świetnie sprawdziło w poprzednim roku szkolnym. Każdej niedzieli piekłam porcję muffinek i dziewczynki miały słodki dodatek do kanapek.  Tym razem postawiłam na wersję śniadaniówki, bardzo dosłownie bo z płatkami śniadaniowymi i wyszło to zaskakująco pysznie. Serdecznie zapraszam:)



200 ml maślanki

200 g mąki 

50 g płatków śniadaniowych w kształcie ciasteczek 

2 jajka 

100 ml oleju 

100 g cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

cukier puder do oprószenia 


Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej. 

Do miski przelać maślankę, dodać jajka i cukier, całość dokładnie wymieszać. Dodać olej i znów wymieszać. 

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i w dwóch partiach przesiać do mokrych składników. Przy dodawaniu drugiej porcji mąki dodać płatki i wymieszać, ale nie za długo, aby ciasto nie było suche. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. Piec w 180 st około 20-22, wyjąć, ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.