Dzień dobry:)
Pewnie już wielokrotnie Wam mówiłam, że uwielbiam ciasto drożdżowe😉a drożdżowe ze śliwkami jest na szczycie tej listy. Tym razem trochę pokombinowałam z kruszonką, wyszło bardzo interesująco i naprawdę pysznie. Częściej będę przygotowywać taką kruszonkę, następnym razem dodam do muffinek. Sezon na śliwki w pełni, więc zapraszam do piekarników 😀
500 g mąki
3 jajka rozm. L
70 g cukru
1 opakowanie drożdży instant
250 ml letniego mleka
100 g masła lub margaryny tortowej
12 śliwek
Owsiana kruszonka:
100 g płatków owsianych
50 g masła
50 g erytrolu
Masło roztopić i ostudzić.
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. Dodać drożdże oraz roztrzepane wcześnie jajka. Stale mieszając dodać mleko, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz i mieszać całość około 2 minuty ( wystarczy drewniana łyżka).
Miskę przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Płatki zmielić w blenderze z ostrzami. Formę prostokątną wysmarować masłem, a następnie wysypać zmielonymi płatkami. Resztę przesypać do miseczki, dodać erytrol oraz masło. Zagnieść na kruszonkę, wstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do formy, lekko rozciągnąć i ułożyć połówki śliwek. Posypać kruszonką i zostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut.
Następnie piekarnik rozgrzać do 180 i piec około 25-30 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Ale mi apetytu narobiłaś! Dawno nie jadłam tego typu ciacha :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba nadrobić, drożdżowe ze śliwkami to absolutny mus w sezonie;)
UsuńIdealny i bajecznie pyszny <3
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym choć kawałeczek :D
Dziękuję i serdecznie zapraszam Kasiu:)
UsuńPysznie wygląda, też muszę taką kruszonkę zrobić następnym razem do ciasta :D
OdpowiedzUsuńdaj znać jak Ci smakowała:)
UsuńUwielbiam drożdżowe, a ze śliwkami to prawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Zgadzam się w 100 procentach:)
UsuńSuper pomysł na lekką kolację z kubkiem mleka
OdpowiedzUsuńdomowa drożdżówka jest pycha!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ze śliwkami to też jedno z moich ulubionych ciast 😍
OdpowiedzUsuń