poniedziałek, 29 września 2025

Ciasto drożdżowe z serem, śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Zaczynamy ostatnie dwa dni września, ja się bardzo z tego cieszę z wiadomych powodów. A jak upłynął Wam weekend? Mnie sobota bardzo pracowicie. Można by powiedzieć, że nad wyraz cukiernicze 😉 w sumie zrobiłam 5 różnych ciast ( w tym torcik na imieniny męża) oraz przygotowałam bułki na niedzielne śniadanie. Pozostałe słodkości są na dziś do pracy,na pożegnanie ze współpracownikami. Przepracowaliśmy razem 8 lat, więc mam nadzieję że będą mnie wspominać 🥹

A teraz pora przejść do dzisiejszego przepisu. Obiecane ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie jest to może ciasto na konkurs ( szczególnie pod względem urody), ale w smaku jest naprawdę rewelacyjne! Sama się zdziwiłam, że tak wysoko mi wyrosło, chociaż trochę nie równo. A z drugiej strony to wypiek domowy, więc może te nierówności dodają mu uroku. Co o tym myślicie? W sieci widziałam wiele przepisów na drożdżowe z serem,ale wszędzie to był twaróg. Ja miałam do wykorzystania serek homogenizowany, któremu wkrótce miała skończyć się data ważności i trochę się bałam czy na takim płynniejszy mnie serze wyjdzie ciasto. Na szczęście wszystko pięknie się udało, ciasto bardzo nam smakowało i co najważniejsze znowu nic nie zmarnowałam 💪

Udanego tygodnia i nadchodzącego października 🥰🍂🍄




500 g mąki pszennej 

100 g drobnego cukru 

1 opakowanie drożdży instant 

175 ml letniego mleka 

3 jajka rozm M 

70 g miękkiego masła 

Szczypta soli 

500 g serka homogenizowanego naturalnego 

2 łyżki cukru pudru 

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

1 jajko 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

250 g śliwek 

Kruszonka:

30 go masła 

2 łyżki mąki 

2 łyżki cukru 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać mleko i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. 

Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.

Do miski przełożyć serek, dodać jajko, ekstrakt i cukier. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek.

Serek wyłożyć na ciasto drożdżowe i ułożyć śliwki.

Składniki na kruszonkę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i pulsacyjnie wymieszać. Wysypać na ciasto. Zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra -dół) i piec około 40-45 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego.








niedziela, 28 września 2025

Kaczka pieczona w rękawie

Dzień dobry 🙂 

Dawno nie było pomysłu na pieczyste, więc nadrabiam tą zaległość. Tym razem przygotowałam kaczkę w rękawie do pieczenia i chyba póki co to najlepsza kaczka jaką zrobiłam. Z oczywistych względów upiekłam ją w piekarniku, a nie w wiatropiecu. Ale można znaleźć plus takiej sytuacji,w domu zrobiło się cieplej. Co przy nadchodzących chłodnych dniach może być dobrym pomysłem - pyszny obiad i milutkie ciepełko 😁

Udanej niedzieli 🙂 




1 tuszka kaczki - ok. 2 kg 

1 duża mandarynka 

2 łyżki miodu 

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

1 ząbek czosnku 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć, dokładnie osuszyć.

W miseczce wymieszać przyprawy. Dodać startą skórę z mandarynki. Wycisnąć sok i wraz z miodem dodać do marynaty.

Czosnek pokroić w plasterki i dodać do miseczki. Całość wymieszać.

Kaczkę przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i dokładnie obtoczyć. 

Wstawić do lodówki na 16-18 godzin. 

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby mięso nabrało temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 200 st. W rękawie zrobić kilka niewielkich nacięć,aby para mogła uchodzić. Piec kaczkę 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i dać odpocząć przez 15 minut i podawać. Smacznego.








piątek, 26 września 2025

Gotowane babeczki o smaku cappuccino

Dzień dobry 🙂 

Przygotowywaliście kiedyś gotowane babeczki? Ja od czasu do czasu lubię takie przygotować. I tak przygotowane babeczki są dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie dysponują piekarnikiem. W teksturze są takie gąbczaste i mnie bardzo podoba się taka forma, babeczki z piekarnika takie nigdy mi nie wyszły. Jeśli jesteście ciekawi jak wychodzą takie babeczki serdecznie zachęcam do wypróbowania pomysłu. 

P.s. przepraszam za chwilową nieobecność na Waszych blogach. Niestety dwie prace dają mi się trochę we znaki. Na szczęście jeszcze tylko to wtorku na dwa etaty,a potem już na jeden. Liczę więc gdzieś za 7-10 dni wrócę do swoich aktywności, bo póki co naprawdę nic mi się nie chce. Marzę tylko o tym żeby spać. Z tego miejsca chce powiedzieć że chylę czoła przed tymi którzy z różnych powodów muszą pracować na 2 lub więcej etatów 🩷

Bardzo dziękuję za Waszą obecność i za każde dobre słowo, które dla zostawiacie. Naprawdę to bardzo dziękuję i jest to dla mnie bardzo ważne 😘😘😘

Udanego weekendu 🥰 




70 g proszku cappuccino 

150 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 g erytrolu zmielonego na puder lub cukru 

100 g margaryny wegańskiej 

100 ml mleka 

2 białka 



Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mleko delikatnie wymieszać.

Mąkę, cappuccino i proszek do pieczenia wymieszać.

Do miski przełożyć mleko, rozpuszczoną margarynę, białka oraz erytrol, jeśli wolicie można erytrol zamienić na zwykły cukier. Zmiksować.

Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

Aluminiowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta.

Foremki wstawić do garnka. Wlać wrzątek do połowy wysokości foremek


Pokrywkę zabezpieczyć czystą ściereczką i przykryć garnek 


Postawić na średnim ogniu i gotować bez podnoszenia pokrywki 18 minut. Następnie wyjąć z garnka i ostudzić. Smacznego.








środa, 24 września 2025

Prosta zupa krem z kalafiora z perłowym kuskusem

Dzień dobry 🙂 

Myślę, że ta zupa może być takim pomostem pomiędzy latem i jesienią. Pewnie się zastanowiacie skąd taki pomysł. Kalafior to chyba jedno z bardziej letnich warzyw,a ciepła zupa to zawsze dobry pomysł w chłodnym czasie. I tak mi się skończyło. Kalafior może być oczywiście mrożony. W żaden sposób nie wpłynie na smak waszej zupy,a mrożonka to zawsze dobry pomysł aby nie marnować produktu. Można wykorzystać tylko część paczki a resztę odłożyć na później. A Wy korzystacie z mrożonych warzyw? Dajcie znać w komentarzach 🙂




1 mała pietruszka 

130 g pora ( biała część)

450 g kalafiora 

2 łyżki oleju 

320 g ziemniaków ( waga po obraniu)

330 g ugotowanego perłowego kuskusu 

1 łyżeczka soli 

2 litry y


Por i pietruszkę dokładnie umyć.  Grubsza pokroić ( pietruszki nie trzeba obierać). 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.

Do rondla wlać olej, rozgrzać. Wrzucić por i pietruszkę, zeszklić.

Następnie dodać kalafior ( nie rozmrażać) oraz ziemniaki. Po 2 minutach dodać wodę oraz sól. Przykryć pokrywką i zagotować.

Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.

Zmiksować blenderem na gładko i dodać kuskus perłowy, wymieszać. Smacznego.

Z podanych składników wyszły mi 4 porcje zupy po 560 g i 241 kcal jedna porcja.








poniedziałek, 22 września 2025

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Pomimo że to poniedziałek to proponuję Wam dziś proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek. Być może pamiętacie gdy w zeszły poniedziałek mówiłam Wam, że upiekłam ciasto jogurtowe ze śliwkami. I myślę że dziś pora aby je pokazać...tym bardziej że mam spory zapas przepisów, które zwykle mi się przeterminowanują 🥴 w takim sensie, że nie nadążam ich publikować w momencie gdy jest sezon na dany produkt lub jest jakiś szczególny okres w kalendarzu... jednakże w tym sezonie śliwkowym postanowiłam że się wyrobię na czas z połysku na ten owoc. I tak oto kolejne ciasto ze śliwkami. A za parę dni pokaże pomysł na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Póki co zapraszam na jogurtowe ciasto 🙂

Udanego tygodnia 😘 




100 g margaryny roślinnej 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

50 g drobnego cukru 

3 jajka rozm M 

250 g mąki pszennej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

200 g jogurtu naturalnego 

200 g śliwek ( waga bez pestek)

Kruszonka:

20 g cukru 

30 go masła 

30 go mąki 


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przełożyć margarynę, dodać oba rodzaje cukru i ucierać na jasny krem. 

Następnie dodawać po 1 jednym jajku i ucierać do jego wchłonięcia. Dodać jogurt i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać.

Ułożyć śliwki rozcięciem do góry. 

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie wymieszać.

Kruszonkę wyłożyć na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,po paru minutach uwolnić z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.








niedziela, 21 września 2025

Serducha kokosowe

Dzień dobry 🙂 

Te ciastka zrobiłam na koniec czerwca,z okazji naszej rocznicy ślubu, myślę więc że najwyższa pora je Wam pokazać. Przepis nieskomplikowany, ale dzięki dodaniu odrobiny oleju kokosowego smak jest bardziej podkręcony. Bardzo jestem zadowolona ze zdobienia tych ciastek,bo jestem mało uzdolniona plastycznie i praca z lukrem czasem mi nie wychodzi 😉😂 łapcie przepis, jeszcze dziś popołudniu do kawy możecie delektować się takimi ciachami 🤤

Udanej niedzieli 🙂 



 
60 g wiórków kokosowych 
100 g drobnego cukru 
100 g masła ( miękkiego)
30 g oleju kokosowego miękkiego 
2 żółtka 
160 g mąki krupczatki 
140 g mąki pszennej 
40 g śmietany 18%

Lukier:
4 łyżki cukru pudru 
Ok. 2 łyżki gorącej wody 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do małej miseczki, dodać obie mąki, wymieszać i odłożyć na bok.

Do misy robota przełożyć masło oraz olej kokosowy,dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.

Wsypać mąkę i początkowo delikatnie wymieszać,a potem dokładnie połączyć wszystkie składniki.Gdy ciasto nie będzie się zlepiać dodać śmietanę.

Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-2,5 godziny.

Po tym czasie ponownie lekko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość około 7 mm i wykrawać ciastka. 

Odkładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st i piec około 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier i dekorować ciastka według własnego uznania. Smacznego.













piątek, 19 września 2025

Pasta jajeczna z chorizo

Dzień dobry 🙂 

We środę był przepis na bułeczki, więc myślę że dziś pora na coś " do chleba". Polecam więc prostą, ale zaskakującą w smaku pastę jajeczną z dodatkiem chorizo. Pracy przy tej paście nie dużo,a mnóstwo smaku otrzymujemy w zamian. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście pasty w ten sposób,to serdecznie zachęcam 🤗

Udanego weekendu Wam życzę 😘 




100 g chorizo 

5 jajek 

40 g majonezu wegańskiego lub swojego ulubionego 

2 łyżki śmietany kremówki 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól, pieprz do smaku 


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki ( ja kupiłam już pokrojone) i dać na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba dodawać tłuszczu. Smażyć przez chwilę,stale mieszając,aby kiełbasa się nie przypaliła ( bo szybko się przypala).

Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy i zostawić do ostygnięcia.

Następnie przełożyć do miski, dodać jajka pokrojone na duże kawałki. Dodać majonez oraz śmietanę i zmiksować na gładko.

Dodać szczypiorek, doprawić do smaku i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.








środa, 17 września 2025

Bułki mleczno - maślane ( nocne wyrastanie)

Dzień dobry 🙂 

Jakiś czas nie było pomysłu na domowe pieczywo, więc myślę że najwyższa pora coś zaprezentować. Zapewne już wspomniałam, że bardzo lubię szykować ciasto na chleb czy bułeczki wieczorem,a następnego ranka wypiec. Oczywiście dzieje się tak tylko w sobotę lub w niedzielę ,bo w tygodniu pracuje od 6 rano więc jest to utrudnione zadanie. Nie mówię niemożliwe,bo ja jestem szalona i dałabym radę, ale trzeba mieć jakieś granice 😉 sam przepis prosty,a przy tym smaczny. I ten fortel z wyciśniętym wzorkiem sprawia, że są całkiem urocze 😄 Może się skusicie? Dajcie znać w komentarzach. Udanej środy 😘 




420 g mąki chlebowej typ 750

100 g mleka w proszku 

30 g masła 

260 ml ciepłej wody 

1 opakowanie drożdży instant 

1 łyżeczka soli 

1 płaska łyżeczka cukru 

2 łyżki mleka 


Masło rozpuścić w mikrofali, ostudzić.

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odłożyć na parę minut,aby popracowały.

Do miski przełożyć mąkę,mleko w proszku oraz sól i cukier. Wymieszać. 

Wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać hakiem 5 minut.

Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 3 minuty.

Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie.Oprószyć je mąka za pomocą małego siateczka.

Nacisnąć na środku foremką do ciastek. Przykryć folią lub dużym workiem i włożyć na noc do lodówki.

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki, zostawić na godzinę na blacie. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st ( góra dół), na najniższą półkę włożyć blachę od piekarnika.

Bułki posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstawić do piekarnika i wlać szklankę wrzątku na dolną blachę. Piec 18-20 minut, wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.




 





poniedziałek, 15 września 2025

Zamkniętę pizzerinki z ciasta francuskiego

Dzień dobry 🙂 

Jak minął Wam weekend? U mnie bardzo leniwie. Upiekłam tylko szybkie jogurtowe ciasto ze śliwkami i poza obiadem nie robiłam nic. A takie nicnierobienie było mi potrzebne bo dosyć ciężkim tygodniu pracy. Oba etaty, które przez wrzesień wykonuję są pracami fizycznymi więc pod koniec tygodnia dały mi już się we znaki. Do tego zebranie w szkole, wizyta u lekarza z młodszą córką i tydzień zleciał. No ale nie jest to blog o marudzeniu a o gotowaniu 😉 dlatego przejdę do przepisu. Pomysł prosty, ale jaki smaczny. Moja młodsza córka szczególnie upodobała sobie ten pomysł. Gdy spróbowała pierwszą pizzerinke to sama sięgała po kolejną. Myślę więc, że to najlepsza rekomendacja. Jeśli Daruni smakowało,a ona jak wiecie jest kapryśna kulinarnie, to myślę że i Wam posmakuje. Serdecznie zapraszam i polecam 🙂

Udanego tygodnia 😘 


2 opakowania ciasta francuskiego 

3 kiełbasy z szynki bez osłonki 

2 duże pieczarki 

1 cebula 

10 czarnych oliwek 

160 g sera żółtego 

2 łyżki ketchupu 

1 łyżka oleju 

1/2 jajka 

1 łyżeczka przyprawy do pizzy 

2 łyżki sezamu 


Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Gdy to nastąpi dodać pokrojoną w talarki kiełbasę i pieczarki ( mogą być w połtalarkach). Smażyć całość około 6-7 minut. Dodać pokrojone w krążki oliwki. Po minucie zdjąć z ognia i zostawić do napęcznienia.

W międzyczasie zetrzeć ser na grubych oczkach. 

Do zawartości patelni dodać ser, ketchup oraz przyprawę do pizzy. Dokładnie wymieszać.

Każde ciasto podzielić na 4 długie paski. Na jednej połowie układać farsz i drugą połową zamykać całość paczuszki.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 

Piec w 200 st około 18-20 minut. Podawać zimne lub gorące.

Smacznego.









niedziela, 14 września 2025

Ricotnik ze śliwkami bez pieczenia

Dzień dobry 🙂 

Dziś niedziela czyli dzień ciasta. Ja tak nazywam każdą niedzielę 😉 dziś zapraszam Was na ciasto bez pieczenia na bazie ser ricotta i śmietanki z dodatkiem śliwek. Pomysł prosty, ale bardzo smakowity. Tekstura jest taka delikatnie piankowa. A żelka śliwkowa smakuje wprost obłędnie. Mam nadzieję że zachęciłam Was do wypróbowania tego pomysłu, do czego serdecznie zachęcam 🙂

Udanej niedzieli 🙂 



750 g śliwek 

250 g ricotty 

200 g śmietany 30%

6 łyżeczek żelatyny 

6 łyżek erytrolu zmielonego na puder 

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 100 ml wody 

150 ml wody 

7 biszkopt podłużnych 


Tortownica 18 cm


Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wyjąć pestkę. 650 g przełożyć do rondelka, dodać 150 ml wody i 6 łyżek erytrolu i zagotować. Gotować aż owoce zaczną się rozpadać 

W międzyczasie do dwóch miseczek lub szklanek dać po 3 łyżeczki żelatyny, zalać wodą do napęcznienia i odłożyć na bok. 

Mąkę ziemniaczaną także wymieszać z wodą.

Do gotujących śliwek dodać mieszankę wody i mąki i dokładnie wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia, dodać żelatynę ( 1 przygotowaną porcję) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

Z garnka wyjąć około 3-4 chochelki owoców, przełożyć do miski i ostudzić np.w zlewie napełnionym zimną wodą .

Do pozostałych w garnku owoców dodać odłożone 100 g śliwek i dokładnie wymieszać.

Drugą porcję żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na puszystą pianę wraz z erytrolem. Dodać ricottę i wymieszać. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Następnie przelać do miski, aby nie było grudek. Dodać odłożone, ostudzone śliwki i delikatnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą ( spód) a boki folią rantowa. Ułożyć biszkopty,w razie czego docinać.

Wylać ostrożnie masę z ricottą i wstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie wyłożyć ostrożnie i wyrównać resztę śliwek. Wstawić do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. Smacznego.












piątek, 12 września 2025

Szybki schab na kanapki z wiatropieca

Dzień dobry 🙂 

Jeśli szukacie szybkiego, pysznego pomysłu na mięso pieczone na kanapki to dobrze trafiliście. Dziś mam właśnie taki przepis dla Was. Prosty,szybki a nawet bardzo szybki,bo mięso nie musi długo się marynować ( chociaż oczywiście możecie dać mu trochę czasu w przyprawach). Potem tylko do wiatropieca i pyszne mięsiwo gotowe. Jak się zapewne domyślacie to pomysł dla mnie o mojego męża,bo dziewczyny nie bardzo za pieczystym... dlatego mój kawałek mięsa jest nie duży,ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,aby Wasz był większy. Serdecznie polecam ten przepis, weekend za parę godzin to może się skusicie aby go przygotować?

Udanego piątku 🌸



1 kg schabu bez kości 

2 łyżki oliwy 

1 łyżeczka czerwonego curry mielonego 

Sól 



Mięso umyć, dokładnie osuszyć.

Oprószyć solą z każdej strony.

W miseczce wymieszać oliwę z curry i posmarować mięso, odłożyć 2-3 godziny ( ale nie jest to konieczne).

Mięso ułożyć na reszcie wiatropieca ( ja najpierw wkładam silikonowy koszyk). 

Nastawiać temperaturę 200 st i zegar na 60 i piec, obracając co 10 minut schab (czas pieczenia może być ciut krótszy lub dłuższy, w zależności od zdolności sprzętu). 

Wyjąć, ostudzić i serwować. Smacznego.

 




środa, 10 września 2025

Risotto z jabłkami

Dzień dobry 🙂 

Wielu z nas zna i lubi ryż zapiekany z jabłkami. A robiliście/ jedliście kiedyś risotto z jabłkami? Ja pomysł na to danie znalazłam w jakimś starym kalendarzu kulinarnym,takim z wyrywanymi kartkami, trochę zmodyfikowałam po swojemu. Tamta wersja była dużo bardziej tłusta i słodka,a ja pomimo że już dawno nie jestem na diecie ( co oczywiście widać 😭), to i tak w moich przepisach oszukuje na cukrze i tłuszczu...i myślę że to się już nie zmieni. Takie małe uchylenie psychiczne 😁

Sam przepis prosty, ale chwilkę czasu trzeba mu poświęć. Ale naprawdę warto. Jeśli lubicie jabłka i ryż to ten pomysł jest dla Was. 

Gorące uściski,pa 🍁🍁🍁



 

200 g ryżu arborio 

270 g jabłek 

40 g margaryny wegańskiej 

250 ml napoju migdałowego 

200 ml wody 

1 łyżeczka cynamonu 

1 łyżka erytrolu 


Jabłka pokroić w małą kostkę i obtoczyć w cynamonke.

W garnku roztopić połowę margarynę wegańską i dodać jabłka. Dusić na wolnym ogniu około 2-3 minuty, następnie zdjąć owoce na talerz.

Do tego samego garnka wrzucamy margarynę a gdy się roztopi dodajemy ryż. Gdy ziarenka zrobią się szkliste dodajemy 100 ml napoju migdałowego i dalej dusimy. Gdy płyn odparuje ponownie dodajemy napój. Gdy i ten odparuje razem z resztą napoju dodajemy jabłka i dusimy dalej, aż ryż będzie miękki. Trwa to około 20-25 minut, należy pamiętać o odlewaniu płynów. Gdy skończy się napój migdałowy należy dodawać wodę. 

Podawać gorące oprószone cynamonem. Smacznego.