poniedziałek, 22 września 2025

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Pomimo że to poniedziałek to proponuję Wam dziś proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek. Być może pamiętacie gdy w zeszły poniedziałek mówiłam Wam, że upiekłam ciasto jogurtowe ze śliwkami. I myślę że dziś pora aby je pokazać...tym bardziej że mam spory zapas przepisów, które zwykle mi się przeterminowanują 🥴 w takim sensie, że nie nadążam ich publikować w momencie gdy jest sezon na dany produkt lub jest jakiś szczególny okres w kalendarzu... jednakże w tym sezonie śliwkowym postanowiłam że się wyrobię na czas z połysku na ten owoc. I tak oto kolejne ciasto ze śliwkami. A za parę dni pokaże pomysł na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Póki co zapraszam na jogurtowe ciasto 🙂

Udanego tygodnia 😘 




100 g margaryny roślinnej 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

50 g drobnego cukru 

3 jajka rozm M 

250 g mąki pszennej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

200 g jogurtu naturalnego 

200 g śliwek ( waga bez pestek)

Kruszonka:

20 g cukru 

30 go masła 

30 go mąki 


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przełożyć margarynę, dodać oba rodzaje cukru i ucierać na jasny krem. 

Następnie dodawać po 1 jednym jajku i ucierać do jego wchłonięcia. Dodać jogurt i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać.

Ułożyć śliwki rozcięciem do góry. 

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie wymieszać.

Kruszonkę wyłożyć na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,po paru minutach uwolnić z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.








19 komentarzy:

  1. Pysznie, w sam raz na jesień, do herbatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że mój piecyk jest niefunkcjonalny bo z chęcią upiekłabym to ciasto. U nas w tym roku jest bardzo dużo śliwek aż nie wiadomo co z nimi robić. A takie słodziutkie że zajadamy się nimi na surowo 😁 muszę pokazać ten przepis mojej mamie, może jej uda się go zrobić. Zrobiłaś mi ogromnego smaka! Kocham ciasta z kruszonką. Wszystkiego dobrego moja droga ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci pięknie to ciasto wyrosło - no prezentuje się mistrzowsko

    OdpowiedzUsuń
  4. No i już się robi! Przez Ciebie w czasie urlopu musiałam podjechać do sklepu po składniki ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. A piekłam ostatnio ciasto jogurtowe z śliwkami tyle że z cukrem a nie z erytrolem.Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciacho 🧡. Uwielbiam takie wypieki z owocami i kruszonką. Zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa. Dobrego tygodnia! 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę narobiłaś mi smaka na to ciasto. Chyba je zrobię w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadam na kawę :D!
    Heheh. Wygląda pysznie. Ja aktualnie ciast nie robię. Ale może za miesiąc.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki są zawsze na propsie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ narobiłaś mi smaku, a ciacho wygląda jak drożdżówka, zaskoczyłaś mnie informacją, że to jogurtowy placek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliwka u nas jesienią rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też myślałam, że to drożdżowe ciasto :-) Buziaki ze Słowenii!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo, wygląda jak idealne ciasto na poprawę humoru w poniedziałek 😍🍰 Śliwki i kruszonka to duet nie do pobicia 👌. Uwielbiam takie proste, sezonowe wypieki – czuć w nich dom i jesień w najlepszym wydaniu 💜. Ja dzis po pracy ukręciłem bułeczki drożdżowe że śliwkami 😉

    OdpowiedzUsuń
  14. W sezonie śliwkowym musi być ciasto ze śliwkami a nawet kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. No kochana, przyjeżdżaj w te pędy na Suwalszczyznę i u mnie tak szalej w kuchni! 😉 Buziaki ♥️

    OdpowiedzUsuń