Dzień dobry 🙂
Pomimo że to poniedziałek to proponuję Wam dziś proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek. Być może pamiętacie gdy w zeszły poniedziałek mówiłam Wam, że upiekłam ciasto jogurtowe ze śliwkami. I myślę że dziś pora aby je pokazać...tym bardziej że mam spory zapas przepisów, które zwykle mi się przeterminowanują 🥴 w takim sensie, że nie nadążam ich publikować w momencie gdy jest sezon na dany produkt lub jest jakiś szczególny okres w kalendarzu... jednakże w tym sezonie śliwkowym postanowiłam że się wyrobię na czas z połysku na ten owoc. I tak oto kolejne ciasto ze śliwkami. A za parę dni pokaże pomysł na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Póki co zapraszam na jogurtowe ciasto 🙂
Udanego tygodnia 😘
100 g margaryny roślinnej
100 g erytrolu zmielonego na puder
50 g drobnego cukru
3 jajka rozm M
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego
200 g śliwek ( waga bez pestek)
Kruszonka:
20 g cukru
30 go masła
30 go mąki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć margarynę, dodać oba rodzaje cukru i ucierać na jasny krem.
Następnie dodawać po 1 jednym jajku i ucierać do jego wchłonięcia. Dodać jogurt i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać.
Ułożyć śliwki rozcięciem do góry.
Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie wymieszać.
Kruszonkę wyłożyć na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,po paru minutach uwolnić z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.
Moja mama bardzo lubi to ciasto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto tego typu.
OdpowiedzUsuńPysznie, w sam raz na jesień, do herbatki. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że mój piecyk jest niefunkcjonalny bo z chęcią upiekłabym to ciasto. U nas w tym roku jest bardzo dużo śliwek aż nie wiadomo co z nimi robić. A takie słodziutkie że zajadamy się nimi na surowo 😁 muszę pokazać ten przepis mojej mamie, może jej uda się go zrobić. Zrobiłaś mi ogromnego smaka! Kocham ciasta z kruszonką. Wszystkiego dobrego moja droga ❤️
OdpowiedzUsuńale Ci pięknie to ciasto wyrosło - no prezentuje się mistrzowsko
OdpowiedzUsuńNo i już się robi! Przez Ciebie w czasie urlopu musiałam podjechać do sklepu po składniki ;P
OdpowiedzUsuńA piekłam ostatnio ciasto jogurtowe z śliwkami tyle że z cukrem a nie z erytrolem.Pychotka.
OdpowiedzUsuńPychotka 😋
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho 🧡. Uwielbiam takie wypieki z owocami i kruszonką. Zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa. Dobrego tygodnia! 🤗😘
OdpowiedzUsuńKurczę narobiłaś mi smaka na to ciasto. Chyba je zrobię w weekend.
OdpowiedzUsuńWpadam na kawę :D!
OdpowiedzUsuńHeheh. Wygląda pysznie. Ja aktualnie ciast nie robię. Ale może za miesiąc.
Miłego dnia :)
Angelika
Śliwki są zawsze na propsie :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi smaku, a ciacho wygląda jak drożdżówka, zaskoczyłaś mnie informacją, że to jogurtowy placek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚliwka u nas jesienią rządzi :)
OdpowiedzUsuńJa też myślałam, że to drożdżowe ciasto :-) Buziaki ze Słowenii!
OdpowiedzUsuńOoo, wygląda jak idealne ciasto na poprawę humoru w poniedziałek 😍🍰 Śliwki i kruszonka to duet nie do pobicia 👌. Uwielbiam takie proste, sezonowe wypieki – czuć w nich dom i jesień w najlepszym wydaniu 💜. Ja dzis po pracy ukręciłem bułeczki drożdżowe że śliwkami 😉
OdpowiedzUsuńW sezonie śliwkowym musi być ciasto ze śliwkami a nawet kilka ;)
OdpowiedzUsuńNo kochana, przyjeżdżaj w te pędy na Suwalszczyznę i u mnie tak szalej w kuchni! 😉 Buziaki ♥️
OdpowiedzUsuń