piątek, 19 września 2025

Pasta jajeczna z chorizo

Dzień dobry 🙂 

We środę był przepis na bułeczki, więc myślę że dziś pora na coś " do chleba". Polecam więc prostą, ale zaskakującą w smaku pastę jajeczną z dodatkiem chorizo. Pracy przy tej paście nie dużo,a mnóstwo smaku otrzymujemy w zamian. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście pasty w ten sposób,to serdecznie zachęcam 🤗

Udanego weekendu Wam życzę 😘 




100 g chorizo 

5 jajek 

40 g majonezu wegańskiego lub swojego ulubionego 

2 łyżki śmietany kremówki 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól, pieprz do smaku 


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki ( ja kupiłam już pokrojone) i dać na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba dodawać tłuszczu. Smażyć przez chwilę,stale mieszając,aby kiełbasa się nie przypaliła ( bo szybko się przypala).

Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy i zostawić do ostygnięcia.

Następnie przełożyć do miski, dodać jajka pokrojone na duże kawałki. Dodać majonez oraz śmietanę i zmiksować na gładko.

Dodać szczypiorek, doprawić do smaku i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.








13 komentarzy:

  1. Super. Takiej pasty jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wykorzystać, bo właśnie mąż przesadził z ilością chorizo, już wczoraj był dodatkiem do omletu wraz z fasolką szparagową, ale zaraz zabiorę się za taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojego męża, uwielbia chorizo :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie próbowałam chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest bardzo smaczna Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. O, coś dla mojego męża. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chorizo też nic nie robiłam, pasty uwielbiam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja córka uwielbia pasty jajeczne🙂muszę jej pokazać ten przepis 👍

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so delicious. I love the idea of adding chorizo to an egg spread. I had never considered adding chorizo to an egg spread before, but it sounds like it would enhance the flavor significantly. It seems like the perfect thing to have with fresh rolls. Thanks for sharing the recipe.

    I hope you have a nice weekend too.

    www.melodyjacob.com

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi być pyszne z takim dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze nigdy pasty jajecznej, ale nie mówię nie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pasta z chorizo to zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię pasty a już dawno żadnej nie robiłam, a musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń