środa, 24 września 2025

Prosta zupa krem z kalafiora z perłowym kuskusem

Dzień dobry 🙂 

Myślę, że ta zupa może być takim pomostem pomiędzy latem i jesienią. Pewnie się zastanowiacie skąd taki pomysł. Kalafior to chyba jedno z bardziej letnich warzyw,a ciepła zupa to zawsze dobry pomysł w chłodnym czasie. I tak mi się skończyło. Kalafior może być oczywiście mrożony. W żaden sposób nie wpłynie na smak waszej zupy,a mrożonka to zawsze dobry pomysł aby nie marnować produktu. Można wykorzystać tylko część paczki a resztę odłożyć na później. A Wy korzystacie z mrożonych warzyw? Dajcie znać w komentarzach 🙂




1 mała pietruszka 

130 g pora ( biała część)

450 g kalafiora 

2 łyżki oleju 

320 g ziemniaków ( waga po obraniu)

330 g ugotowanego perłowego kuskusu 

1 łyżeczka soli 

2 litry y


Por i pietruszkę dokładnie umyć.  Grubsza pokroić ( pietruszki nie trzeba obierać). 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.

Do rondla wlać olej, rozgrzać. Wrzucić por i pietruszkę, zeszklić.

Następnie dodać kalafior ( nie rozmrażać) oraz ziemniaki. Po 2 minutach dodać wodę oraz sól. Przykryć pokrywką i zagotować.

Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.

Zmiksować blenderem na gładko i dodać kuskus perłowy, wymieszać. Smacznego.

Z podanych składników wyszły mi 4 porcje zupy po 560 g i 241 kcal jedna porcja.








15 komentarzy:

  1. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Ale mogłabym zaryzykować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chciałabym spróbować takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny krem z kalafiora,wygląda smakowicie 😋 Mrożę warzywa,teraz cukiń sporo więc zrobiłam paczki krojonej w kostkę na leczo czy zupę z cukini na zimę,nawet swoją marchew z działki mrożę i jest do zupy na zimowe dni 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! U mnie też ostatnio króluje krem z kalafiora. To świetne sezonowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zupy kremy, z kalafiora pyszna :) korzystam z mrożonych warzyw, to oszczędność czasu :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem na tak, szczególnie że tylko jesienią i zimą właśnie przyrządzamy różne zupy i kremy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupy. Takiej wersji kalafiorowej nie znam, dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna zupa, lubię warzywa na patelnię i mrożonki wielowarzywne na zupę ale nie blenduję ich.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czesc Monia :) Brzmi mega apetycznie 😍👌 Uwielbiam takie połączenia – trochę lata, trochę jesieni w jednym garnku. No i ten kuskus perłowy, super pomysł, daje fajną treściwość 👏. Ja też często ratuję się mrożonkami, szczególnie zimą – szybciej, wygodniej i bez wyrzutów sumienia 😉. Chętnie wypróbuję Twój przepis! 🍲✨

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie robiłam kilka dni temu kalafiorową, ale taką z zasmażką :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo, mamo! Nie miałam czasu ostatnio zaglądać (tu biję się w piersi) a tu takie dobroci! Boska zupa! Buziaki ♥️

    OdpowiedzUsuń