Dzień dobry 🙂
Wielu z nas zna i lubi ryż zapiekany z jabłkami. A robiliście/ jedliście kiedyś risotto z jabłkami? Ja pomysł na to danie znalazłam w jakimś starym kalendarzu kulinarnym,takim z wyrywanymi kartkami, trochę zmodyfikowałam po swojemu. Tamta wersja była dużo bardziej tłusta i słodka,a ja pomimo że już dawno nie jestem na diecie ( co oczywiście widać 😭), to i tak w moich przepisach oszukuje na cukrze i tłuszczu...i myślę że to się już nie zmieni. Takie małe uchylenie psychiczne 😁
Sam przepis prosty, ale chwilkę czasu trzeba mu poświęć. Ale naprawdę warto. Jeśli lubicie jabłka i ryż to ten pomysł jest dla Was.
Gorące uściski,pa 🍁🍁🍁
200 g ryżu arborio
270 g jabłek
40 g margaryny wegańskiej
250 ml napoju migdałowego
200 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka erytrolu
Jabłka pokroić w małą kostkę i obtoczyć w cynamonke.
W garnku roztopić połowę margarynę wegańską i dodać jabłka. Dusić na wolnym ogniu około 2-3 minuty, następnie zdjąć owoce na talerz.
Do tego samego garnka wrzucamy margarynę a gdy się roztopi dodajemy ryż. Gdy ziarenka zrobią się szkliste dodajemy 100 ml napoju migdałowego i dalej dusimy. Gdy płyn odparuje ponownie dodajemy napój. Gdy i ten odparuje razem z resztą napoju dodajemy jabłka i dusimy dalej, aż ryż będzie miękki. Trwa to około 20-25 minut, należy pamiętać o odlewaniu płynów. Gdy skończy się napój migdałowy należy dodawać wodę.
Podawać gorące oprószone cynamonem. Smacznego.
Uwielbiam, jesienią i zimą jem dosyć często.
OdpowiedzUsuńTo danie zdecydowanie trafiające w mój gust.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, zapiekalam w piekarniku, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRyż, jabłka i cynamon - zestawienie idealne, przynajmniej dla mnie ;-) Bardzo fajny pomysł z takim risotto. Robiłam dotychczas ryż z jabłkami przekładany warstwowo (polany sosem budyniowym) albo zapiekany w piekarniku. A tu proszę, można jeszcze inaczej :-))) Pozdrawiam cieplutko! ***
OdpowiedzUsuńDawniej się takie coś robiło (oczywiście bez mleka migdałowego, bo i skąd) i taki "masny" ryż zapiekało w piekarniku. Uwielbialiśmy to danie jako dzieci!
OdpowiedzUsuńP.S. Ten kaktus to skusiłby mnie nawet do zwędzenia go, gdy gospodyni nie patrzy. No po prostu superaśny!
ryż i jabłka-zawsze pysznie!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze jabłka i ryżu w takim zestawieniu. Brzmi pysznie! Chciałabym spróbować tego dania. Brzmi jak idealna przekąska na jesień i zimę 😁
OdpowiedzUsuńJak najbardziej lubię takie porte pomysły i zdarzało mi się robić i na ryżu i z kaszką manną :) Wersja dla lubiących cynamon a ja w tym roku jestem na niego uczulona :) Kto by pomyślał, po tylu latach nagle. Mam też w ogrodzie te owoce, moja wersja to tzw, rodzynki brazylijskie, co roku same się teraz rozsiewają :)
OdpowiedzUsuńRyż z jabłkami,smak jesieni i dzieciństwa 😋
OdpowiedzUsuńniestety nie przepadam za ryżem:(
OdpowiedzUsuńTo jest wspaniały pomysł! Uwielbiam risotto, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dziękuję za pyszną inspirację 🧡
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ani makaronu ani ryżu na słodko, a za dzieciaka bardzo lubiłam :)
OdpowiedzUsuńNiestety, tym razem nie skusze się :)
OdpowiedzUsuńPołączenie tych składników musi dać potrawę doskonałą i raj dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielkim smakiem... do tego bardzo apetycznie wygląda :)
Jestem wieką fanką ryżu, więć chętnie bym wszamała :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Sezon na jabłka w pełni. Serdecznie pozdrawiam 🤗🫶
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością spróbuję!
OdpowiedzUsuńRisotto w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami, więc chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na jesień - z przyjemnością spróbuję. :)
OdpowiedzUsuń