Dzień dobry 🙂
Zapraszam na obiecany przepis na tort urodzinowy. Przygotowałam ten tort przeszło miesiąc temu na urodziny męża. Tort tylko pozornie wygląda na trudny do wykonania. Ale taki nie jest. Na pewno trzeba dać sobie czasem na przygotowanie bo poszczególne elementy potrzebują czasu. Mam nadzieję że to Was nie zrazi do tego wypieku.
Przypis na ten jest 700 wpisem jaki dodałam na blogu i niestety tak się składa, że ostatni.... muszę zrobić sobie przerwę a właściwie zawieść blogowanie. Muszę zająć się moją młodszą córką. Myślałam że jest rozsądniejsza mogę wierzyć w jej podejście do obowiązków szkolnych. Niestety okazało się całkiem odwrotnie,a że od września ósma klasa i egzaminy i wybór szkoły to muszę się porządnie za nią wziąć. Niestety mam taką naturę, że jak się za coś zabieram to angażuje się na 200% i potem ponoszę różne koszty z tego tytułu, więc muszę tym samym z czegoś zrezygnować. Wiadomym jest że dziecko jest dla mnie najważniejsze i hobby musi trochę odejść na dalszy plan. Zresztą moja rodzinka jest bardzo tradycyjna w kwestii smaku i mają bazę dań, które chętnie jedzą a do moich pomysłów podchodzą z rezerwą. I nie mam już sił ,żeby walczyć z tym. Tak więc zawieszam publikowanie przepisów na co najmniej rok.... ale nie zrezygnuje z bywania u Was. Na pewno nie będę tak często jak teraz, ale liczę że raz w tygodniu znajdę chwilkę żeby do Was zajrzeć. Wszystkie Was bardzo polubiłam i nie wyobrażam sobie żeby Was nie odwiedzić. Wierzcie mi że jest mi bardzo smutno, liczyłam że przy okazji tego bloga będzie inaczej. Ale życie jest życie i trzeba czasem pójść na ustępstwa. Wiecie jak uwielbiam grudzień i te wszystkie ciasta i ciasteczka świąteczne, więc może w tym okresie znajdę czas i coś upiekę i podzielę się z Wami, oczywiście nie obiecuję ale promyk nadziei jest.
Dłużej już Was nie zanudzam tym moim skutkiem. Serdecznie dziękuję za każde odwiedziny, każde miłe słowo, które dla mnie tutaj zostawiłyścicie. Życzę Was wszystkiego dobrego, cudownego lata i dużo dużo zdrowia! Do zobaczenia u Was 😘 🫶🫶🫶🫶🫶
P.s. W razie pytań odnośnie przepisów, albo gdybyście chciały pogadać ze mną to na dole strony jest formularz kontaktowy . Serdecznie zapraszam do kontaktu.
Biszkopt:
4 jajka rozm M
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru drobnego
Krem krówkowy:
200 g cukierków krówek
330 ml śmietany 30%
600 g jogurtu naturalnego
Chrupiąca wkładka:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
25 g ryżu preparowanego
35 g płatków kukurydzianych
15 g wiórków kokosowych
30 g płatków migdałowych
50 g orzechów pekan
Dodatkowo:
Słodycze do dekoracji
Tortownica 18 cm
Biszkopt:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku,za każdym razem delikatnie wymieszać.
Następnie przesiać mąki i delikatne całość wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec około 30 minut,do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, wtedy go wyjąć.
Krem krówkowy:
*Jogurt naturalny wyłożyć na sito wyłożone ręcznikiem papierowym ( sito ustawić na misce). Całość zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 12-14 godzin.
*Do małego rondelka przełożyć śmietanę oraz krówki. Gotować do rozpuszczenia cukierków ( na małym ogniu i często mieszając). Zdjąć z ognia, przykryć folią w kontakcie i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na 12-14 godzin.
Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z lebneh.
Chrupiąca wkładka:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z olejem.
Płatki migdałowe, kukurydziane oraz orzechy posiekać. Do nich ryż i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać czekoladę i całość ponownie dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć chrupiąca wkładkę. Wstawić do lodówki na 12-14 godzin.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na parterze położyć pierwszy blat ciasta i dać 1/3 kremu. Następnie ułożyć wkładkę chrupiącą. Dać kolejną porcję 1/3 kremu i drugi biszkopt.
Na wierzchu ułożyć słodycze,a dookoła zrobić rozetki z kremu krówkowego. Przed podaniem jeszcze odrobinę schłodzić. Smacznego.