Dzień dobry:)
I jak miną Wam weekend? Ja w sobotę oczywiście byłam na dłuższym spacerze z mężem, a w niedzielę z córką na retransmisji koncertu kpopowego w kinie. Jak dla mnie trochę za długo i za głośno, ale córcia była przeszczęśliwa i to najważniejsze!
Sezon na rabarbar rozpoczęty i dlatego ja proponuję swój pomysł na jego wykorzystanie. Oczywiście musiała to być drożdżowa propozycja. Jak już wiecie uwielbiam piec i jeść to ciasto,więc w sezonie rabarbarowym musiał pojawić się ten pomysł. A że tym razem miałam ochotę na ser w cieście, więc połączyłam to w jeden wypieki. I tak powstały bułeczki idealne, a w zasadzie prawie idealne bo do pełni szczęścia brakuje kruszonki. Ja z niej zrezygnowałam ponieważ staram się trochę ucinać kalorię. Ale jeśli Wy tego nie musicie robić to kruszonka będzie doskonałym zwieńczeniem tych drożdżówek. Jeśli narobiłam Wam ochoty na takie bułeczki to zapraszam na przepis:)
Ciasto:
500 g mąki
400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
50 g cukru
70 g masła roślinnego
1 opakowanie drożdży
Ser:
250 g sera białego
3-4 łyżki śmietany kremówki
1 budyń waniliowy
1 jajko
Dodatkowo:
2 duże łodygi rabarbaru
2 łyżeczki cukru
Jogurt wylać z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzał.
Do miski przełożyć mąkę, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko oraz jogurt i wyrobić ciasto. Po około 3 minutach dodać miękkie masło roślinne i dokończyć wyrabianie ciasta.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Serek:
Gdy ciasto rośnie przygotować serek.
Przełożyć go do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać jajko, śmietankę oraz proszek budyniowy. Dokładnie rozetrzeć i odstawić na bok.
Wykonanie:
Ciasto lekko zagnieść, następnie rozwałkować na spory płat. Rozsmarować serek i posypać pokrojonym na małe kawałki rabarbarem. Na rabarbar posypać cukier, następnie ciasto ciasno zwinąć. Pokroić na plastry o grubości około 2,5 cm i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 30-35 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.